Všechno bláto této zimy zavinil vír nad Atlantikem

Jan Gazdík Jan Gazdík
8. 1. 2014 8:45
Otepluje Evropu a zmrazuje Ameriku. Letošní zima může být v Česku skoro beze sněhu.
Proudění v různých hladinách nad Zemí.
Proudění v různých hladinách nad Zemí. | Foto: earth.nullschool.net

Praha - Konstantu zimní sezony už to porazilo, ale zrušeným závodem Jizerská padesátka to ještě nekončí. Letošní zima má být v Česku téměř beze sněhu.

Tak zní alespoň prozatím sněhová prognóza meteorologů. "Vane k nám jihozápadní teplý vzduch z Atlantiku místo obvyklého severovýchodního," vysvětluje jarní podobu zimního ročního období Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Příčin podle něj může být více.

Diskutuje se například o tom, že na Sibiři napadlo méně sněhu. Sníh totiž při odtávání silně ochlazuje vzduch. Čím méně ho tedy na rozsáhlých pláních Sibiře je, tím menší vliv má na střední Evropu chladné vzdušné proudění z východu.

"Zatím to podle dlouhodobých předpovědí nevypadá, že by se mělo až do konce ledna na charakteru počasí něco změnit," dodává meteorolog Dvořák.

Odkaz č. 1: Jak proudí vítr z Ameriky (s komentářem Petra Dvořáka)

Odkaz ukazuje hladinu 500 hPa, která je ve výšce asi 5500 m nad mořem, říká se jí také hladina řídícího proudění. Je tam moc dobře vidět současný mohutný proud, doslova "řeka" větru od severoamerického kontinentu až nad Evropu. A také je vidět, jak se proud po překlenutí Skalistých hor stáčí k jihu, zaplavuje studeným vzduchem celé USA včetně východního pobřeží, kde se studený vzduch z dálného severu střetává s teplým a vlhkým vzduchem nad západním Atlantikem, který je silně pod vlivem Golfského proudu. Větrná řeka se pak stáčí k severu ke Grónsku a Islandu a dál fičí nad Evropu, kam přináší teplejší a vlhký oceánský vzduch.

Logika vzdušného víru

Tatáž silná tlaková níže (laicky řečeno - obrovský vzdušný vír) nad Atlantikem, kolem níž proudí od jihovýchodu do Evropy teplý vzduch, paralyzuje podle meteorologa kontinent Severní Ameriky.

Tam je naopak podle stejné logiky "nasouván" od severu a severovýchodu studený arktický vzduch. Když se pak v Mexickém zálivu - tak jako nyní - setká s teplým a vlhkým Golfským proudem, sněží dokonce i v Mexiku či na Floridě.

Když už je řeč o vzdušných proudech ovlivňujících charakter zimy ve střední Evropě, silná tlaková níže se loni usadila nad Balkánem. A právě tehdejší vzdušný vír - stejně jako ten letošní nad Atlantikem - "nasouval" do Evropy chladný vzduch ze severu. I proto se loňská zima, kdy se na Šumavě či v Krkonoších lyžovalo ještě v konci března, tak protáhla.

"Klima se prostě čas od času chová nevyzpytatelně a my se můžeme jen domýšlet, proč tomu tak je," říká Petr Dvořák.

Odkaz č. 2: Jaké bude počasí do 2. února (s komentářem Petra Dvořáka)

Dlouhodobá měsíční předpověď ČHMÚ ukazuje, že do 2. února by se teploty měly pohybovat nad průměrem, ke konci ledna sice nižší, ale stále lehce nad průměrem. ČHMÚ nedělá delší výhled než na 4 týdny, takže nemohu komentovat počasí za touto časovou hranicí, odkazuji na ten klimatický výhled americké Národní meteorologické služby NWS (National Weather Service, pod agenturou NOAA). Nabízí se srovnání s evropskou zimou 2006/2007, kdy bylo Česko úplně bez sněhu i na horách, dokonce tehdy provozovatelé vleků a sjezdovek chtěli tuším nějakou finanční kompenzaci od vlády, jinak že zkrachují.

Nezkrachovali :-). I když nic nedostali. V lednu 2007 byla teplá zima na chvíli přerušena vichřicí Kyrill, kdy napadl i v nížinách sníh, ale jen na chvilku, pak se obnovilo suché a teplé počasí, které pokračovalo i do jara a léta, celý ten rok byl nadprůměrně teplý a jaro přišlo dřív. Přikládám fotku, kde je vidět, že už v půlce dubna bylo první listí na stromech, což bývá až začátkem května.

Nebojte, bude hůř

Letošní podoba prosince a ledna je prý téměř identická s přelomem roku 2011 a 2012. I tehdy vládly v Česku v prosinci až patnáctistupňové teploty.

Teprve šestadvacátého ledna se začalo postupně ochlazovat. V polovině února pak už teploty nevystoupily nad nulu a následně se v Česku "odehrála" třítýdenní mrazivá epizoda, kdy například na šumavské Horské Kvildě klesaly teploty až k -40 °C.

Meteorologové nevylučují, že podobný mrazivý výkyv doprovázený sněžením můžeme na konci ledna a v únoru očekávat opět.

"Možné to opravdu je. Počasí je zatím zcela identické s tím předloňským. Zatím ale nelze spolehlivě říci, že na přelomu ledna a února udeří mrazy a bude padat sníh. Na tak dlouhou dobu dopředu předpovídat neumíme," konstatuje Petr Dvořák.

Odkaz č. 3: Předpověď na 6 měsíců (s komentářem Petra Dvořáka)

To je odkaz na klimatologickou předpověď na 6 měsíců. Ukazuje, že teplotně by měl být leden silně nadprůměrný, únor nadprůměrný, ostatní měsíce na hranici mezi průměrem a nadprůměrem. Srážkově by to mělo být spíše sušší nebo normální.

 

Právě se děje

Další zprávy