Na Moravě padaly rekordy, ve Strážnici bylo 13 stupňů

ČTK ČTK
5. 1. 2014 18:03
Z osmácti stanic, kde padly teplotní rekordy, se deset nachází v Moravskoslezském kraji.
Foto: Jan Barek

Praha - Celkem na osmnácti meteorologických stanicích, kde se teploty sledují alespoň třicet let, padl v neděli teplotní rekord.

Všechny se nacházejí na Moravě, nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku, kde se teplota vyšplhala až na rovných 13 stupňů Celsia.

O jeden stupeň tak překonala rekordní hodnotu z roku 1988. Vyplývá to z údajů, které poskytla Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Údaje o výši teplot jsou k 16:50, ale už by se zásadně měnit neměly. "Některá maxima jsou na stanicích právě teď, ale předpokládáme, že teploty už budou klesat," uvedla Valachová.

Ještě výrazněji než ve Strážnici byl překonán rekord v obci Lučina na Frýdecko-Místecku, na tamní stanici naměřili 12,6 stupně. To je o 2,3 stupně více než při rekordním roce 1988. Rekord z roku 1999, kdy se denní maximum dostalo na 10,1 stupně, by překonán ve Frenštátu pod Radhoštěm. tady v neděli meteorologové naměřili 11,5 stupně nad nulou.

Z osmnácti dlouhodobě provozovaných stanic, kde padly teplotní rekordy, se deset nachází v Moravskoslezském kraji. Na šesti stanicích padly rekordy ve Zlínském kraji a po jedné v Jihomoravském a Olomouckém kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy