V noci pozor na náledí. Předpověď slibuje mírný leden

Domácí Domácí
5. 1. 2014 10:50
Český hydrometeorologický ústav zveřejnil měsíční výhled počasí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Zuzana Hronová

Praha V noci na pondělí se bude místy v Čechách, ojediněle i na Moravě a ve Slezsku tvořit náledí, varují meteorologové. Řidiči i chodci by měli sledovat místní podmínky. Na dobu od půlnoci do pondělní desáté hodiny proto Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí.

Náledí by se podle meteorologů mohlo tvořit při teplotách kolem bodu mrazu nebo slabě pod nulou. "Vozovky a chodníky budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám," uvedl ČHMÚ. V případě jízdy autem doporučuje sledovat dopravní zpravodajství.

Pod nulu jen v noci

V lednu pak meteorologové neočekávají žádné velké ochlazení. Po nadprůměrně teplém příštím týdnu sice začne mrznout, ale teploty budou pod nulu klesat především v noci. Nejvyšší denní teploty by se měly nadále pohybovat nad bodem mrazu. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nejteplejší by měl být hned nadcházející týden, kdy jsou očekávány nadprůměrné teploty. I v noci by měly být zhruba stupeň nad nulou, přes den by se měly dostat až k sedmi stupňům. Slabě nadprůměrný může být ještě týden od 13. do 19. ledna, kdy by se v noci mohlo ochladit až na minus tři stupně a přes den se očekávají teploty do plus čtyř stupňů.

V týdnu od 20. do 26. ledna by se měly teploty dostat k průměru, tedy až k minus pěti stupňům v noci a zhruba do plus dvou stupňů přes den. "Výrazně nejistá je předpověď na poslední týden (27. ledna až 2. února), který vychází nejpravděpodobněji jako průměrný, nelze však v tomto týdnu vyloučit jak oteplení, tak i výraznější ochlazení," uvedli meteorologové.

Zatím se nedá očekávat ani žádné intenzivní sněžení. Srážkově by mělo být období příštích čtyř týdnů nadprůměrné, jen od 13. do 26. ledna by mohlo spadnout nadprůměrné množství srážek. I v těchto srážkově nejbohatších týdnech by to však mělo být v úhrnu maximálně do patnácti milimetrů.

Průměrná teplota v tomto ročním období se v České republice pohybuje od minus 2,2 do minus 0,4 stupně Celsia. Podle údajů sledovaných od roku 1951 byla nejnižší teplota v roce 1963, kdy klesla na minus 10,8 stupně. Naopak nejvyšší byla v roce 2007, a to 3,4 stupně nad nulou.

Dlouhodobý výhled nepostihuje všechny možné odchylky od nejpravděpodobnějšího vývoje počasí, ale vyjadřuje jen očekávaný trend ve vývoji počasí, upozorňuje ČHMÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy