Počasí naruby: Vánoce o 10 °C teplejší než Velikonoce

Domácí Domácí
Aktualizováno 25. 12. 2013 7:28
O Velikonocích bylo sněhu dost a teploty kolem 1 °C. Vánoce jsou opět na blátě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Letošní Vánoce se na většině míst staly teplejšími než Velikonoce. Konkrétně na Ostravsku byla prvního dubna, na který připadlo Velikonoční pondělí, maximální denní teplota jen +1 °C, tedy asi o deset stupňů nižší než nyní na Štědrý den. Na většině území Česka sice rozdíly tak velké nebyly, ale přesto Vánoce v teplotním ohledu vyhrály.

"Na Ostravsku se letošní Štědrý den opravdu vyznamenal - teplota vzduchu tam při poměrně silném větru odpoledne překročila 10 °C a lokálně šla ještě znatelně výše. V Bohumíně naměřili dokonce 13,2 °C a to bylo vůbec nejvíc v republice. Ovšem i jinde po Česku mohl vyrazit Ježíšek vcelku na lehko, protože teploty většinou dokázaly překročit 5 °C. Sníh nebyl téměř nikde - pouze v horských oblastech, ale spíše až v polohách nad 800 metrů," konstatuje meteorolog Martin Štros ze společnosti Meteocentrum.

Ještě zajímavější pak je, že i loňské Vánoce byly teplejší, než letošní Velikonoce. Vánoce na blátě, tedy teplotně nadprůměrné a bez sněhu prožíváme již šestým rokem.

Série teplých Štědrých dnů. Kdy se to zlomí?

"Teploty se jakoby každý rok snaží překonávat. Loni byl Štědrý den velice teplý spíše v Čechách, kdy naměřili také až 13 °C . V letech 2009 a 2010 se extrémně vysoké teploty přes deset stupňů objevily na východě území, Ostrava měla v roce 2009 až 14°C. Poslední Štědrý den s celodenními mrazy na drtivé většině republiky jsme oslavili už v roce 2007," připomíná meteorolog. 

Podle něj není poslední teplá série z historického hlediska příliš obvyklá. Naopak, jak připomíná, mezi lety 1998 a 2003 prožila naše země šest Štědrých dnů v řadě s celodenními mrazy.

"Ani jeden ovšem na většině území nebyl tak studený, jako ten v roce 1962. Tehdy se o Vánocích maximální denní teploty pohybovaly jen kolem -10 °C, Jediná lokalita zažila podobou Sibiř i v relativně nedávné době - na Ostravsku se v roce 2002 také teploty na Štědrý den pohybovaly i přes den jen kolem -10 °C," dodává.

Teplotní rekordy pokořeny

Na Štědrý den 2013tak na několika stanicích v Česku padaly teplotní rekordy. A to vysoko nad nulou, informoval Český hydrometeorologický ústav.

V Bohumíně-Záblatí, kde sledují teplotu 57 let, naměřili 13,2 stupně Celsia. Byl tak překročen rekord z roku 1973, který činil 12,4 stupně.

V Ostravě-Porubě měří teploty 45 let a také zde byl dosavadní rekord z roku 1973. V úterý zde bylo 12,3 °C.

V Kašperských Horách stanice zaznamenává teploty 60 let a dosavadní rekord pro Štědrý den z roku 2000 tam činil rovných 12 stupňů Celsia. Teplotní rekordy padaly už v pondělí.

Meteorologové nadále upozorňují na silný vítr ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

"Očekáváme, že vítr bude ještě trochu zesilovat a není vyloučeno, že ve středu večer může i na jižní Moravě a Českomoravské vrchovině v nárazech dosahovat kolem 20 m/s," upozornili meteorologové.

 

Právě se děje

Další zprávy