Teplo do poloviny září, málo deště. Babí léto bude

ČTK ČTK
17. 8. 2013 16:55
Teploty klesnou až v první polovině září.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Právě končící týden bude zřejmě opět patřit mezi nejsušší za posledních šedesát let.

Příští dva týdny navíc zase přinesou vysoké teploty, až 28 stupňů Celsia, k ochlazení dojde teprve až v první polovině září.

Srážky budou v příštích čtyřech týdnech spíše průměrné.

Vyplývá to měsíční předpovědi, kterou v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Po týdnu od 15. do 21. července bude i tento týden podle meteorologů zřejmě patřit k nejsušším nejméně za posledních 60 let. Průměrný úhrn srážek za celou Českou republiku činil v posledních dnech jen jeden milimetr, uvedl ČHMÚ. Teplotně byl ale končící týden průměrný až podprůměrný, teplota dosahovala v průměru 17,4 stupně.

Příští čtyři týdny budou s největší pravděpodobností také teplotně průměrné. V příštím týdnu ale mohou podle meteorologů dosáhnout nejvyšší teploty až 26 stupňů, a v posledním srpnovém týdnu dokonce až 28 stupňů.

Teplo až do září

První dva zářijové týdny už budou podstatně chladnější, rtuť by se neměla vyšplhat na víc než 24 stupňů a v průměru se budou teploty pohybovat pod 20 stupni. Minimální teploty by dokonce v půlce září mohly spadnout až ke zhruba pěti stupňům Celsia.

Období od 19. srpna do 15. září bude průměrné i srážkově. Nad průměr by se mohly srážky vyšplhat možná jen v prvním zářijovém týdnu.

Zmíněné období bylo nejteplejší v roce 1951, kdy průměrná teplota dosáhla 18,4 stupně, a nejdeštivější v roce 1995, kdy průměrný úhrn srážek činil 130 milimetrů. Dlouhodobý průměr činí 15,3 stupně a 61 milimetrů srážek.

 

Právě se děje

Další zprávy