Teplotní maxima padla na 117 místech, i stoleté rekordy

ČTK ČTK, Dagmar Honsová, Meteopress
28. 7. 2013 17:22
Absolutní teplotní rekord ale odolal. Teploty budou pole meteorologů už jen stagnovat.
Foto: Reuters

Praha - Teplotní rekord pro neděli byl vpodvečer překonán nebo vyrovnán na 117 stanicích s více než třicetiletou tradicí měření v Česku.

28. červenec má být podle předpovědí počasí nejteplejším dnem roku, proto meteorologové dosažení rekordních teplot na řadě míst očekávali. Absolutní nejvyšší naměřená teplota v Česku, 40,4 stupně, ale odolává. Nejvíce bylo zatím naměřeno v Doksanech na Litoměřicku, a to 38,7 stupně. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle něj teploty už ale stagnují.

Z celkových 246 stanic v České republice byly rekordy zaznamenány ve 190 případech, ne všechny však měří hodnoty počasí 30 a více let - těch bylo právě 117. Měnit se budou i velmi staré záznamy, například po 129 letech v Českých Budějovicích či po 127 letech v Náchodě.

Nad 38 stupně se ještě dostala během pozdního odpoledne teplota v České Lípě, kde meteorologové zjistili 38,2 stupně. Dalších 15 měřicích stanic ukazovalo přes 37 stupňů, například v Plzni Bolevci, na pražském Karlově, v Kopistech nebo Ostravě - Porubě. V Táboře a Havlíčkově Brodě bylo rovných 37 stupňů. Teplo ale bylo i na horách, na Lysé hoře meteorologové naměřili 28,6 stupně a na Labské boudě 28,2 stupně.

Vysoké teploty předznamenala už noc ze soboty na neděli, která byla na mnoha místech tropická. To znamená, že teplota vzduchu ve dvou metrech nad zemí neklesla pod 20 stupňů Celsia.

Například v Seči bylo v noci 24,7 stupně, v pražském Klementinu 23,3 stupně a na Klínovci 20,4 stupně, sdělil mluvčí meteorologů Petr Dvořák.

Teploty na řadě míst v Česku překračují 30 stupňů Celsia už několik dní. Během soboty meteorologové zaznamenali nové nejvyšší hodnoty na osmi stanicích s dlouhou dobou měření.

Extrémně vysoké teploty podle meteorologů budou po dnešek panovat na celém území republiky, na východě zůstanou až do pondělního večera.

Teplé počasí má ale počátkem týdne vystřídat studená fronta, se kterou přijdou bouřky doprovázené silným větrem a krupobitím. Úterní teploty už spadnou na 22 až 28 stupňů.

 

Právě se děje

Další zprávy