Nenechte se zmást deštěm. Přijde 39 °C a rekordní vedra

Dagmar Honsová, Meteopress
25. 7. 2013 11:14
Po čtvrtečním ochlazení začnou v pátek teploty opět stoupat
Foto: Reuters

Praha - Čtvrteční ochlazení je jen vydechnutím po horkých dnech a před ještě tropičtějším víkendem.

Ve čtvrtek bude maximálně 25 až 29 °C. Už v pátek bude ale rtuť teploměru opět stoupat přes 30 °C, v maximech naměříme 27 až 31 °C. V neděli by se pak teplota měla vyšplhat až k 39 °C.

Velmi teplé jihozápadní až jižní proudění, které se bude do střední Evropy dostávat kolem brázdy nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou, ukončí až pondělní přechod studené fronty.

Máme tak před sebou nejteplejší víkend letošního července a není vyloučeno, že i celého roku. Vloni byl nejteplejším dnem 20. srpen, to se rtuť teploměru zastavila v Dobřichovicích na 40,4 °C a byla tak doposud naměřena nejvyšší teplota vzduchu na území Česka.

O víkendu budou padat rekordy

V sobotu bude jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti čekáme ojediněle přeháňky nebo bouřky. Noční teploty budou klesat k 19 až 14 °C, odpolední se zastaví mezi 30 až 34 °C.

V neděli bude jasno až polojasno. Po ránu naměříme 20 až 16 °C, v odpoledních maximech 35 až 39 °C. Teploty tak budou atakovat teplotní rekordy. V pražském Klementinu bude v ohrožení osm let starý rekord - 28. července 2005 tam naměřili 35,9 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy