Česko zasáhly bouřky, způsobily lokální záplavy

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 6. 2013 0:11
Situaci kolem počasí jsme sledovali v online zpravodajství
V pražském Karlíně stříkala voda gejzírem
V pražském Karlíně stříkala voda gejzírem | Foto: Policejnidenik.cz

Praha - Čechy trápí jen několik dní po povodních silné bouřky. Podle meteorologů se díky silným srážkám mohou rozvodnit malé toky, na většině území Čech je nebezpečí povodní extrémní.

Prudké bouřky, silný déšť a krupobití postihly především Čechy. Hlavní pás postupoval od jihu a jihozápadu Čech na severovýchod. Déšť způsobil bleskové záplavy, několik obcí zaplavila voda, hasiči vyjížděli k popadaným stromům a čerpali vodu ze sklepů. Bouřky a déšť budou podle meteorologů ustávat až během pondělí a úterý.

Bouřky se v neděli přehnaly několika českými kraji během pár hodin, ale přinesly vydatné srážky, místy i s krupobitím. Na západě Čech zasáhly hlavně jih Plzeňského kraje a v Karlovarském kraji Chebsko. Hasiči čerpali vodu ze sklepů, v Nýřanech na Plzeňsku bylo dokonce kvůli velké vodě evakuováno deset osob, větší škody ale zatím v regionu bouřky nezpůsobily.

V Ústeckém kraji vyvolal déšť bleskové záplavy na Chomutovsku, Lounsku a Děčínsku. Voda z polí zaplavila sklepy, zahrady či garáže a v Lubenci na Lounsku hrozí podle starosty Bohumila Peterky protržení hráze rybníka.

Výzva redakce:

Máte fotky stoupajících vodních toků? Pošlete nám je na adresu [email protected] i s krátkým popiskem. Děkujeme!

Podle v neděli vydané výstrahy ČHMÚ hrozí vydatný déšť, silné bouřky a povodňové ohrožení ve všech krajích ČR.  Bouřky a deště se budou objevovat i v noci na pondělí a během pondělka a vydatný déšť i v úterý.

"Bouřky budou ustávat postupně od severozápadu v průběhu pondělka a v noci na úterý," oznámili pracovníci ústavu. "V noci na pondělí a v pondělí přes den čekáme zejména v Čechách déšť, místy i trvalý. Ustávat bude od severozápadu až během úterý," doplnili. Srážkové úhrny odhadují pro pondělí až na 30 milimetrů, v Čechách ojediněle až 70 milimetrů.

Dění jsme sledovali v online reportáži:

Pro Královéhradecký kraj vyhlásili meteorologové výstrahu před extrémním nebezpečím povodní. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) rychle stoupá hladina potoku Trotina u Sendražic na Královéhradecku. Krajští hasiči se sice v kraji potýkali s následky dnešních bouřek, ale v dané oblasti nic vážnějšího neřešili, meteorologové však upozornili, že se blíží další srážky.

Na několika pražských silnicích přestala přívaly pobírat kanalizace. Voda se rozlila například v Prosecké a Sokolovské ulici. "V kině Atlas v Sokolovské ulici je 75 centimetrů vody," uvedla Adamcová. Provozovatel kina Leo Čermák řekl Českému rozhlasu, že škody zřejmě dosáhnou výše několika milionů korun a kino bude muset být zavřeno. "Teď nedokážu říci, zda bude zavřeno týdny či měsíce, ale určitě budeme muset částečně rekonstruovat prostory kina," uvedl. V Radotíně zase voda vyplavila motorest U Vodáka. Zastupující primátor Tomáš Hudeček po jednání krizového štábu uvedl, že kvůli vodě nechal uzavřít Těšnovský tunel.

Večer se v Západních Čechách srážky projevily na vzestupu hladin menších řek. V Plzeňském kraji se hladina Radbuzy ve Staňkově zvedla během tří hodin na dvojnásobek a dosáhla první stupně povodňové aktivity. Klabava v Hrádku u Rokycan vystoupla dokonce na druhý povodňový stupeň. V Karlovarském kraji vystoupla říčka Svatava ve Svatavě na první povodňový stupeň, když přesáhla po 20:00 hranici 130 centimetrů.

Fotografie z Podbořan na Lounsku, kde se jinak mírný potůček rozlil do okolních domů, sklepů a zahrádek.
Fotografie z Podbořan na Lounsku, kde se jinak mírný potůček rozlil do okolních domů, sklepů a zahrádek. | Foto: Jiří Žemlička

V Mladé Boleslavi prudce vzrostla hladina Klenice. Přívalový déšť tam zatopil například rampu prodejny Penny a vyřadil z provozu i elektrické rozvaděče 6. základní školy, takže je celá budova bez proudu. "V důsledku to znamená, že přinejmenším v pondělí zde nemohou vařit. Škola bude ovšem normálně v provozu, výuka bude zajištěna, pouze stravování nebude," uvedla mluvčí boleslavského magistrátu Hana Jandová Koišová. Město zřídilo krizovou linku pro obyvatele města na telefonním čísle 326 715 212. Volat na ni může podle mluvčí každý, kdo má problémy způsobené přívalem vody.

Voda v zaplaveném Hoříně na Mělnicku zvolna opadá, podvečerní bouřka se na stavu hladiny v obci neprojevila. Hasiči pokračují v odčerpávání vody, která se při povodni přelila za protipovodňové hráze. "V současné době je pod hrází na straně k obci zhruba půl metru vody a zatím jsme nezaregistrovali žádný nárůst hladiny v souvislosti s lokálními bouřkami," uvedl místostarosta Jan Žižka. Díky ústupu vody se mohli vrátit obyvatelé dalších domů.

Na celém území Česka hrozí bleskové povodně, předpověď počasí do pondělka počítá s dalšími bouřkami a dešti. "Vývoj meteorologické situace bohužel neumožňuje zmírnit varování, která jsme vydávali v minulých hodinách a dnech, naopak jsou již konkrétní incidenty, kde srážky způsobily takzvané bleskové povodně," řekl po jednání štábu premiér Petr Nečas. Krizový štáb podle něj nařídil povodňovým komisím, aby zřídily nové hlídky, které budou sledovat situaci v obcích. "I toky, které vypadají velmi nenápadně a doposud nebyly považovány za nebezpečné, se mohou proměnit ve zkázonosné zdroje pro dané město," dodal premiér.

Zaplavená Pobřežní ulice v pražském Karlíně, voda zde vystoupala během několika minut o půl metru
Zaplavená Pobřežní ulice v pražském Karlíně, voda zde vystoupala během několika minut o půl metru | Foto: Policejnidenik.cz

Průtok Vltavy v Praze klesl a pohybuje se nyní kolem 1000 m3/s. Zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) ale kvůli předpovědím odmítá odvolat stav ohrožení. Rozvodněním totiž hrozí Berounka a malé toky. "V tuto chvíli není jasné, jak se na průtoku Vltavou projeví lokální přívalové srážky," uvedl Hudeček. "Na základě předpovědí a doporučení ústředního krizového jsem se rozhodl zatím třetí povodňový stupeň v Praze neodvolat," doplnil. Nádrže na Rokytce a Botiči, které v uplynulých dnech způsobily Praze velké problémy, jsou podle něj na další vodu připravené. Také Orlík je schopen pojmout další dešťové srážky.

Kvůli vodě byla v obou směrech neprůjezdná Pražská ulice v Chomutově. Déšť ztěžoval i jízdu po R10 na Mladoboleslavsku, voda už ale odtekla.

Pražští hasiči kvůli prudké bouři, která se v podvečer prohnala nad metropolí, zasahují u zhruba třicítky případů. Jde o popadané stromy a větve a zatopené sklepy a garáže. Na jednom místě natekla voda do školy, řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Na několika silnicích kanalizace přestala pobírat návaly vody. Voda se tak rozlila po silnicích.

"Za poslední tři hodiny máme dalších 270 nových událostí spojených s bouřkami. Následujících 24 neli 48 hodin bude klíčovách. Vyzývám občany i vedení obcí, aby pečlivě sledovali situaci," řekl ministr životního prosředí Tomáš Chalupa.

Podle mluvčího severočeských hasičů Lukáše Marvana je šest událostí hlášeno také ze Šluknovského výběžku na Děčínsku, zasažena je například obec Lipová nebo Jiříkov. V Lipové voda zaplavila v různé míře asi 20 domů. "Všechno to nateklo do Liščího potoka, máme to zhruba ve 20 domech, 50 jich je v ohrožení. Ne všude jí je hodně, ale teď zase začalo intenzivně pršet a předpověď je špatná, má pršet víc," uvedl starosta Lipové Pavel Svoboda.

Obec se obává toho, že se tu situace kvůli dešti ještě zhorší. "Máme tu řadu dobrovolníků ze strany občanů, takže pytlujeme, co to dá. Snažíme se škody minimalizovat," dodal. V rámci protipovodňových opatření v Lipové vybudovali rybníky a lávky, bez nich by podle starosty byla současná situace ještě horší. Povodně tu totiž zažili už v minulých letech.

"Déšť zatopil Sokolovskou ulici. Policie část silnice uzavřela a auta musí jezdit přes tramvajový pás. Během bouřky se tu vytvořila vodní laguna, do níž teče další voda od vysočanské polikliniky," hlásí z Vysočan Reportér Aktuálně.cz.

Zatopená Sokolovská ulice v Praze
Zatopená Sokolovská ulice v Praze | Foto: Andrea Láchová

Kvůli přívalovým dešťům je dočasně uzavřen Mariánský most v Ústí nad Labem. Na mostě Edvarda Beneše je nyní doprava řízena kyvadlově policisty. Informovala o tom mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Oba mosty byly přitom teprve před několika hodina otevřeny poté, co to umožnil pokles hladiny Labe.

"Z důvodu přívalového deště došlo k dočasnému omezení provozu na komunikacích v okolí mostů a na mostech samotných. "Hasiči odčerpávají vodu pod železničním viaduktem u mostu E. Beneše. Doprava je řízena kyvadlově Policií ČR. Mariánský most je pro dopravu uzavřen," uvedla Macová.

V Neratovicích a Libiši na Mělnicku při bouřce údajně padaly kroupy o velikosti pingpongových míčků, které napáchaly značné škody. Pracovnice neratovické radnice řekla, že krupobití zasáhlo část Neratovic a zejména Libiš. "Rozsah škod ale ještě neznáme," dodala.

Podívejte se: Labe se přelilo přes hráz a zatopilo čtvrť v Ústí

Bouřka se ve středních Čechách přehnala Rakovnickem a Mělnickem, na Mladoboleslavsku způsobila lokální záplavy. Hasiči tam během hodiny vyjížděli ke dvěma desítkám případů. V Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku spadla střecha stodoly, uvnitř naštěstí nikdo nebyl. Trosky prohledal psovod, řekla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

"Nejhorší situace je od 17:00 na Mladoboleslavsku," uvedla mluvčí. V Kosmonosech například uvízl řidič v osobním autě a nemohl se dostat ven. V Jemníkách se na návsi vylila voda z rybníku, v Mladé Boleslavi zatopil metr vody rampu prodejny Penny.

Kvůli přívalovým dešťům vznikají komplikace v automobilové i železniční dopravě. Po bouřce je nesjízdná trať mezi Jesenicí a Chyší na pomezí Ústeckého a Karlovarského kraje, trať je zaplavená také v úseku mezi Hořeticemi a Březnem u Chomutova. Vlaky tu nahradí autobusová doprava, vznikají zpoždění.

Kvůli vodě je v obou směrech neprůjezdná Pražská ulice v Chomutově, na místě jsou hasiči a dopravu odklání policisté. Podobně je tomu i ve Vrskmani na Chomutovsku. Kolony se po dešti, který zaplavil silnici, tvoří také v ulicích Školní a Chomutovská v Otvicích na Chomutovsku.

Prudký déšť způsobuje bleskové záplavy na Chomutovsku, Lounsku a na několika místech Děčínska. Voda tu zaplavuje sklepy, zahrady či garáže, většinou se valí z polí. Informoval o tom mluvčí severočeských hasičů Lukáš Marvan. V Lubenci na Lounsku hrozí podle starosty Bohumila Peterky protržení hráze rybníka.

"V souvislosti s bouřkou a prudkým deštěm Krajské operační středisko přijalo zvýšený počet hlášených událostí na Lounsku. Od 15:00 to bylo 34 hlášení vody v zahradách, dvorech, chlévech, sklepech a garážích, ale i obytných domech," uvedl Marvan. Nejvíce hlášení pochází z obce Lubenec a jejího okolí, pak také z Podbořan a Vroutku, ale i dalších míst. "Voda se většinou valí z polí," dodal.

Hasiči ve Středočeském kraji mají napilno hlavně na Rakovnicku. V Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku spadla střecha stodoly, uvnitř naštěstí nikdo nebyl. Trosky prohledal psovod, řekla v podvečer mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

"Spadla střecha a stropy, volali jsme na místo psovoda, aby prověřil, jestli pod tím nikdo nezůstal," uvedla mluvčí. Do opuštěné stodoly si totiž chodily hrát děti. Psi ale pod troskami nikoho nenašli. "Předali jsme to majiteli, který si zajistí odklizení," dodala Kostková.

Podle meteorologů se mohou v bouřkách zvednout hladiny především menších toků. "Půda v povodněmi zasažených oblastech je značně nasycena, takže vzestupy mohou být velmi rychlé. Při intenzívních bouřkách nelze vyloučit ani rozlití malých toků," varovali. Navíc další srážky mohou kvůli nasáklé půdě způsobit pády stromů či sesuvy půdy.

 

Právě se děje

Další zprávy