Konec selanky, do Česka rázně vtrhne zima. I ve městech

Dagmar Honsová, Meteopress
26. 11. 2012 11:29
Citelně se ochladí ve druhé polovině příštího týdne, říká nová předpověď počasí
Zamrzlý dům podél trati Šediváčkova běhu, závodu psích spřežení v Orlických horách, 26. ledna 2012. Každý rok přijíždějí závodnící ze všech koutů Evropy do vesnice Deštné v Orlických horách, aby se tohoto závodu mohli zúčastnit. REUTERS/Petr Josek
Zamrzlý dům podél trati Šediváčkova běhu, závodu psích spřežení v Orlických horách, 26. ledna 2012. Každý rok přijíždějí závodnící ze všech koutů Evropy do vesnice Deštné v Orlických horách, aby se tohoto závodu mohli zúčastnit. REUTERS/Petr Josek | Foto: Reuters

Praha - Užívejte si poslední příjemné, relativně teplé podzimní dny, vzkazují meteorologové v nejnovější předpovědi počasí na příští týden. Zhruba ve čtvrtek podzim vystřídá zima.

Zatímco v první polovině posledního listopadového týdne bude pokračovat příliv teplého vzduchu od jihu až jihozápadu a odpolední teploty se budou zastavovat až na 12 °C, v jeho druhé polovině přinese výrazné ochlazení severní proudění.

Od čtvrtka se začne déšť měnit od vyšších poloh na déšť se sněhem nebo sněžení, první prosincový víkend zřejmě přinese sněhové vločky i do nížin.

V pondělí bude zataženo až oblačno, postupně ojediněle slabý déšť. Po ránu pozor na ojedinělé mlhy. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 až 11 °C. V úterý a ve středu bude velmi podobně - zataženo až oblačno, místy slabý déšť nebo mrholení. Po ránu ojediněle mlhy. Noční teploty budou klesat k 8 až 2 °C, odpolední maxima budou stoupat k 7 až 12 °C. Během čtvrtečního dne bude přes Česko postupovat brázda nízkého tlaku vzduchu od západu, která přinese zataženo s deštěm, který se bude postupně měnit od vyšších poloh na déšť se sněhem, na horách ve sněžení.

Po ránu naměříme 6 až 2 °C, v maximech 6 až 10 °C, postupně se ale začne během dne ochlazovat a naši pocitovou teplotu bude navíc snižovat čerstvý vítr, který bude místy v nárazech dosahovat rychlosti až 20 m/s.

Podívejte se na čtenářské snímky z října, kdy zima udeřila letos poprvé

V pátek bude převážně oblačno, místy přeháňky, od středních poloh déšť se sněhem nebo přeháňky sněhové. Noční teploty už klesnou místy pod bod mrazu na 2 až -2 °C, odpolední vystoupí na 0 až 4 °C. O víkendu se bude nadále ochlazovat - odpolední teploty se zastaví nejčastěji mezi -1 až 4 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy