Na horách už sněžilo, na víkend se oteplí na 22 °C

ČTK Dagmar Honsová, Meteopress, ČTK
13. 9. 2012 13:20
Srážek od úterý spadlo nadprůměrně, pršet ale přestane a víkend bude polojasný
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Od úterý na většině území soustavně prší, konec týdne ale přinese o poznání příjemnější počasí. Bude polojasno a teploty budou stoupat přes 20 °C. Rána ale zůstanou chladná.

Za posledních 24 hodin se srážky vyskytly na většině území Česka. Na Královéhradecku se denní srážkové úhrny ojediněle pohybovaly jen těsně pod hodnotami průměrných měsíčních hodnot.  

Například stanice Zdobnice hlásí 46 mm, Deštná v Orlických horách 43 mm, Hradec Králové 38 mm.

Na horách už dokonce ve středu padal první sníh. Podle meteorologů se ale jednalo jen o krátkodobý výkyv počasí vyvolaný skokovým ochlazením, jak uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Sněžilo hlavně v nejvyšších polohách republiky, třeba na Sněžce či Pradědu. "Od začátku léta to byl pravděpodobně vůbec první sníh. Léto bylo zatím velmi teplé, jen v mrazových kotlinách občas teploty klesly pod nulu, ale to není v těchto specifických oblastech nic neobvyklého," sdělil mluvčí ČHMÚ.

"Sněžení se týkalo jen opravdu velkých výšek, kolem 1500 metrů nad mořem. V jednu chvíli tak v těchto oblastech ve středu padal déšť se sněhem. Lyžaři určitě ještě nemusí vytahovat své vybavení," doplnil.

Sníh pokryl vrcholky Jeseníků i ve čtvrtek ráno. Podle šéfa tamních horských záchranářů napadly zhruba dva centimetry. Sněhová pokrývka se však zřejmě dlouho neudrží.

Ani sněžení v září není podle něj nezvyklé, vyniklo pouze v kontrastu s vysokými teplotami předchozích dní, které byly v porovnání s běžnými zářijovými teplotami nadprůměrné.

Slunečný a suchý víkend

Ve čtvrtek dopoledne ještě na většině území pršelo, vydatný déšť se objevil na Moravě a ve Slezsku. Srážky v Čechách však měly během dopoledne slábnout a odpoledne budou ustávat od západu úplně, na Moravě a ve Slezsku budou srážky slábnout během noci na pátek.

Ustávat tam budou během pátečního dopoledne.

Už v pátek bude v Čechách převládat jasná až polojasná obloha, na Moravě a ve Slezsku bude zpočátku dne ještě oblačno až zataženo s přeháňkami nebo občasným deštěm.

Na západě Čech bude páteční ráno studené, v minimech naměříme 5 až 3 °C, ojediněle se vyskytnou přízemní mrazíky.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Na zbytku území se bude teplota vzduchu po ránu pohybovat mezi 9 až 6 °C. Odpolední teploty vystoupí na 16 až 20 °C.

Také víkendová rána budou chladná, při jasné obloze bude rtuť teploměru klesat k 8 až 4 °C, odpolední teploty vystoupí v sobotu k 16 až 20 °C, v neděli na 18 až 22 °C.

V sobotu bude polojasno, na východě až oblačno s ojedinělými přeháňkami, neděle bude jasná až polojasná, po ránu ojediněle s mlhami.

Převážně slunečné počasí přinese i nový pracovní týden.

 

Právě se děje

Další zprávy