Jak bude v září? Pár hezkých dní nás ještě čeká

Dagmar Honsová, Meteopress
31. 8. 2012 9:40
Deštivý závěr prázdnin ještě neznamená konec slunečných dnů
Foto: Reuters

Česká republika - Ačkoli léto se s námi neloučí příznivě, hezké počasí ještě úplně nekončí. Podle měsíčního výhledu to totiž vypadá, že několik slunečních dnů s letními teplotami nás ještě čeká.

Poslední srpnový den se nese  ve znamení zatažené oblohy. V Čechách se dokonce objevil i déšť, který by měl ovšem od odpoledne slábnout.

Vlnící se studená fronta se tak bude pozvolna posouvat na Moravu a do Slezska.

Během noci napršelo v Liberci 53 mm, v Novém Městě pod Smrkem a v Příbrami 46 mm a v Praze-Libuši 35 mm.

Již v pátek sice začíná meteorologický podzim, počasí by se ale mělo naopak postupně zlepšit.

Jako celek bude září teplotně slabě nadprůměrné - průměrná teplota se v Čechách pohybuje kolem 12,8 °C, v Praze stoupá na 13,6 °C.

Z hlediska srážek a délky slunečního svitu se pak bude jednat o průměrný měsíc. Napršet by mělo přibližně 53 mm srážek (v Praze 52 mm) a slunce bude svítit přibližně 144 hodin.

Období od 1. do 10. září

Zpočátku období bude převážně oblačno, občas déšť nebo přeháňky, postupně se však vyjasní a přeháňky se budou objevovat jen ojediněle.

Koncem období očekáváme přibývání oblačnosti, místy přeháňky, po ránu i mlhy.

Ranní teploty se budou zpočátku a koncem období pohybovat 14 až 8 °C, jinak 16 až 11 °C. Denní teploty zpočátku a koncem období se zastaví na 17 až 23 °C, uprostřed období až na 23 až 28 °C.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz
 

Období od 11. do 20. září

Druhý zářijový týden bude polojasno až oblačno, místy se objeví občasný déšť nebo přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat kolem 11 až 6 °C. Přes den rtuť teploměru vystoupí na 16 až 21 °C, přechodně kolem 23 °C.

Období od 21. do 30. září

Na konci září očekáváme polojasno až oblačno, místy dešťové přeháňky. Ranní teploty klesnou na 10 až 5 °C, při vyjasnění se objeví přízemní mrazíky. Denní teploty se budou pohybovat kolem 15 až 20 °C, přechodně až 22 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy