Letní dny vydrží do soboty. Pak přijde teplotní šok

Dagmar Honsová, Meteopress
25. 7. 2012 10:35
Vedra vyvrcholí v sobotu, po víkendu se ochladí až o deset stupňů
A couple kiss as they cool off in a fountain on a hot summer day in downtown Donetsk June 22, 2012. REUTERS/Alessandro Bianchi (UKRAINE - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY) Published: Čer. 22, 2012, 4:32 odp.
A couple kiss as they cool off in a fountain on a hot summer day in downtown Donetsk June 22, 2012. REUTERS/Alessandro Bianchi (UKRAINE - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY) Published: Čer. 22, 2012, 4:32 odp. | Foto: Reuters

Praha - Až do soboty porostou postupně v Česku teploty, a to na výrazně tropické hodnoty, ochlazení přinese podle nejnovější předpovědi počasí až počátek příštího týdne. Bude však výrazné, teploty klesnou až o deset stupňů.

Tropické teploty očekáváme až do soboty, kdy budou nejvyšší odpolední teploty místy kulminovat až na 33 °C. Teplotní rekordy padat s největší pravděpodobností nebudou - pro toto období se pohybují v pražském Klementinu na hodnotách přes 35 °C.

Ochlazení přinese sobotní přechod studené fronty, na které se budou místy vyskytovat silné bouřky. V nevýrazné oblasti vysokého tlaku vzduchu se budou ojediněle bouřky tvořit od středy, v bouřkách spadne až kolem 25 mm srážek a vítr bude zesilovat na rychlost v nárazech kolem 60 km/h.

Podívejte se na letní bouřky z celého světa

Sv. Anna letos přinese až 32 °C

Závěr července je označován ve stoletém kalendáři jako období anenského tepla, tedy dnů s tropickými teplotami a jasnými nocemi, kdy teplota vzduchu může po ránu klesat k nule, a to zejména v přízemní vrstvě. Noci se totiž prodlužují a za jasného počasí dochází k rychlému chladnutí zemského povrchu, a tím i tenké vrstvy vzduchu nad povrchem země.

Tropické dny sv. Anna letos přinese, ale chladna z rána nás nečekají. Nejnižší ranní teploty budou klesat nejčastěji k 18 až 13 °C. Výraznější ochlazení, místy až o 10 °C, přinese počátek příštího týdne.

 

Právě se děje

Další zprávy