35 °C ve stínu, kroupy i vichr. Tak začnou prázdniny

Dagmar Honsová, Meteopress
28. 6. 2012 10:06
Letošní prázdniny odstartují s teplotami o 15 °C vyššími než loni
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Máme před sebou tropický závěr týdne. V neděli se budou nejvyšší odpolední teploty zastavovat až na 35 °C, připravit se ale musíme i na silné bouřky.

Od jihu k nám na konci týdne bude proudit velmi teplý vzduch a k vysokým teplotám se navíc přidají i tropické noci.

Ochladí nás pouze bouřky, které budou ojediněle intenzivní a doprovázené nebezpečnými jevy: krupobitím, přívalovým deštěm a silným větrem.

Začátek letošních prázdnin přinese až o 15 °C vyšší teploty než ten loňský a v neděli se budou přepisovat tabulky teplotních rekordů.

Už v pátek se budou nejvyšší odpolední teploty zastavovat mezi 28 až 32 °C, zpočátku dne bude skoro jasno, odpoledne bude místy oblačnost přibývat a ojediněle se vyskytnou silné bouřky a přeháňky.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Také víkend bude mít podobný scénář - v ranních a dopoledních hodinách bude jasno až polojasno, odpoledne a večer místy až oblačno s přeháňkami nebo bouřkami, které mohou být místy silné.

Ranní teploty budou klesat k 21 až 15 °C, odpolední v sobotu vystoupí na 30 až 34 °C, v neděli bude 31 až 35 °C.

Nový pracovní týden pak přinese mírné ochlazení.

Vysoké teploty mohou zatěžovat zejména skupinu obyvatel s termoregulačními potížemi a kardiaky - doporučuje se dostatek tekutin, v pravé poledne se nezdržovat na přímém slunečním záření, větrat přes noc a dodržovat klidový režim. 

 

Právě se děje

Další zprávy