Moravu bičovaly bouřky, v týdnu čekejte mraky a déšť

ČTK Dagmar Honsová, Meteopress, ČTK
4. 6. 2012 8:00
Předpověď počasí pro první červnový týden hlásí zataženo a přeháňky
Foto: Reuters

Praha - Meteorologové v neděli varovali před silnými bouřkami na Moravě. První z nich udeřila po páté hodině na střední Moravě a doprovázelo ji krupobití a přívalový déšť.

Varování platilo až do pondělní druhé hodiny ranní, spadnout mělo až kolem 40 milimetrů srážek na čtvrteční metr. Nárazy větru dosahovaly až 70 kilometrů za hodinu, uvedl v neděli Český hydrometeorologický ústav.

Změnu počasí způsobil frontální systém, který postupuje ze západní do střední Evropy. Bouřky přinesla studená fronta, která od západu přechází přes území ČR.

Víkendová rána přinesla do horských oblastí ojediněle teplotu vzduchu pod bodem mrazu - v sobotu klesala rtuť teploměru na Labské a Luční boudě k -1 °C, v neděli mrzlo na Jizerce -0,5 °C a nula byla na Šindelové. Také nový pracovní týden přinese hodně proměnlivé počasí s rychlým střídáním přechodů frontálních systémů a s teplotami jako na houpačce.

Týden začneme oblačností

Nový pracovní týden odstartuje zataženou až oblačnou oblohou, místy s přeháňkami nebo občasným deštěm, ranní teploty budou klesat k 15 až 11 °C, odpolední vystoupí na 17 až 21 °C.

V úterý bude většinou oblačno, místy přeháňky. K večeru bude docházet k ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Noční teploty se zastaví mezi 12 až 8 °C, odpolední mezi 14 až 18 °C.

Ve středu bude zpočátku dne polojasno, postupně od západu oblačno a místy přeháňky nebo občasný déšť. Ráno bude studené s minimy mezi 7 až 3 °C, odpoledne naměříme 17 až 21 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Noční teploty 12 až 8 °C, denní teploty 19 až 23 °C. V pátek bude polojasno, během dne od západu oblačno až zataženo a místy přeháňky nebo bouřky. Noční teploty budou klesat ke 14 až 10 °C, odpolední vystoupí na 22 až 26 °C, na západě místy ke 20 °C.

Kdo vyrazí na první zápas české reprezentace na Euro (v pátek hraje večer ve Vratislavi proti Rusku), měl by počítat s možností přeháněk a oblačným počasím.



Příští víkend: hledejte deštníky

Také víkend bude převážně ve znamení velké oblačnosti a deštníky budeme potřebovat.

Proměnlivé počasí s velkými teplotními výkyvy a velkými změnami tlaku vzduchu nebude dělat dobře meteosenzitivním jedincům, zejména starším lidem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaká bude předpověď počasí?

 

Právě se děje

Další zprávy