Špatné zprávy z hor: Oteplí se, kvalita sněhu se horší

Domácí Dagmar Honsová, Meteopress, Domácí
24. 2. 2012 9:15
Výrazné oteplení se na výšce sněhové pokrývky na horách zatím příliš neprojeví
V horách nastala obleva. Sněhu je stále dost a dost, ale jeho kvalita se zhoršuje.
V horách nastala obleva. Sněhu je stále dost a dost, ale jeho kvalita se zhoršuje. | Foto: Zuzana Hronová

Česká republika - Po týdnech mrazů se do Česka postupně dostává vlna oteplení. Milovníci lyžování se ale nemusí obávat, obleva provoz lyžařských areálů v nejbližší době nijak neohrozí. Sníh by měl vydržet, byť zřejmě ne v současné kvalitě.

Výrazné oteplení na konci týdne tak očekáváme zejména v nížinách. Příznivci zimního sjezdování přesto změnu počasí také zaznamenají, podepíše se totiž na kvalitě sněhu.

Zmrzlá pokrývka se bude v horských oblastech díky vysoké sněhové pokrývce a malé intenzitě dešťových srážek pod vlivem vyšších teplot měnit na mokrou.

Podle Adama Svačiny ze Skiareálu Klínovec v Krušných horách se velice těžko odhaduje, jak dlouho lyžařská sezona ještě potrvá.

Klínovec v Krušných horách

Čtvrtek 23. 2.
-4/0 °C
Oblačno, slabý déšť, srážkové úhrny do 2 mm
200 cm sněhu

Pátek 24. 2.
-1/3 °C
Oblačno, déšť, srážkové úhrny do 5 mm
195 cm sněhu

Sobota 25. 2.
-1/3 °C
Oblačno, sněžení do 5 cm
200 cm sněhu

Neděle 26. 2.
-4/-2 °C
Oblačno, sněžení do 5 cm
205 cm sněhu

"Minimálně do konce března se pojede. Teď tu máme dva metry sněhu. V předchozích letech ale sezona trvala třeba i do 15. dubna. Uvidíme letos, záleží na sněhových podmínkách," řekl Svačina Aktuálně.cz.

Některá střediska plánují ukončit sezonu až na přelomu dubna a května. Déle by se mělo jezdit například ve Špindlerově Mlýně. Pavlína Gašparíková z tamního lyžařského centra uvedla, že většina areálů funguje minimálně do 15. dubna. "Na Horních Mísečkách se každý rok jezdí tak do 1. května," dodala.

Sezona zdaleka nekončí

To, jak rychle taje sníh, závisí na mnoha faktorech, ty nejdůležitější z nich jsou: výška sněhové pokrývky, typ sněhu, teplota vzduchu v nočních i denních hodinách, intenzita případného deště a rychlost větru.

Na delší časové období nelze odtávání sněhu "předpovědět", neboť numerické modely nedávají spolehlivé srážkové úhrny, které významně ovlivňuje rychlost odtávání.

Podle dlouhodobé předpovědi počasí to ale vypadá, že se i v dalších 20 dnech budou v horských oblastech střídat srážky dešťově se sněhovými, takže lyžařská sezona bude i nadále pokračovat.

 

Právě se děje

Další zprávy