Česko dusí smog, nejhorší situace je na severu Moravy

ČTK Radek Nohl ČTK, Radek Nohl
12. 2. 2012 11:59
Na mnoha místech překračují naměřené hodnoty až osmkrát povolené limity
Foto: Martin Netočný

Praha - Kvalita ovzduší v Česku se v noci na neděli výrazně zhoršila.

Nejhorší situace panuje v současné době v Moravskoslezském, Ústeckém kraji ale také třeba v Praze. V těchto oblastech byl vyhlášen signál upozornění.

Na severu Moravy překračují naměřené hodnoty až osmkrát povolené limity. Nejhůře se tu dýchá obyvatelům Věřňovic na Karvinsku. Na severu Čech je nejvíce prachu v ovzduší v Děčíně, Ústí nad Labem a Teplicích.

"Vítr nebude příliš foukat, koncentrace tedy budou zřejmě obdobné po celý den. Výrazné změny nečekáme. Rozptylové podmínky zůstanou spíše nepříznivé," řekla Eva Auxtová z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Pražský primátor Bohuslav Svobody žádá řidiče, aby se pokud možno cestě do centra hlavního města vyhnuli.

Foto: Tomáš Netočný

"Vzhledem k velmi nepříznivé situaci, kdy se k silným mrazům přidává ještě znečištěné ovzduší, je pro děti, seniory a rizikové skupiny obyvatel pohyb venku vhodné omezit na minimum," uvedl Svoboda.

Obdobně nepříznivá je situace i v dalších krajích v Česku. Čtyřiadvacetihodinový limit polétavého prachu byl překročen na stanicích v Hradci Králové, Pardubicích, Brně, Kladně, Mladé Boleslavi, Olomouci nebo Trutnově.

Meteorologové předpokládají, že se situace bude do úterý zhoršovat. Zlepšení prý nastane až v noci na středu.


 

Právě se děje

Další zprávy