Mrazivé ráno rekord nepokořilo, v týdnu bude sněžit

Dagmar Honsová, Meteopress
12. 2. 2012 11:28
Ke čtyřiceti stupňům pod nulou bylo i tentokrát daleko
Dunaj zamrzlý u Bělehradu
Dunaj zamrzlý u Bělehradu | Foto: Reuters

Praha - Nedělní ráno přineslo nižší minimální teploty než to sobotní, a to zejména kvůli utišení větru - teplota vzduchu nejčastěji klesala k -15 až -23 °C. Chladněji bylo například na Jizerce (-33 °C), v Adršpachu bylo -30 °C, na Šindelové -29 °C a v Bedřichově -26 °C.

Od minimálního teplotního rekordu z roku 1929 (-42,2 °C) ale zůstaly teploty vzduchu výrazně vyšší. V sedm hodin ráno bylo v Liberci -22,7 °C, v Českých Budějovicích -22,3 °C, v Chebu -21,9 °C a v Praze-Ruzyni -20,7 °C.

Už během nedělního večera a noci na pondělí začne přibývat od severozápadu frontální oblačnost - na západě Čech tak bude pondělní ráno ve znamení velké oblačnosti se sněžením, takže teplota vzduchu bude vyšší, kolem -10 °C.

Na zbytku území ale ještě bude převládat jasno nebo polojasno a nejnižší ranní teploty budou klesat jen k -13 až -17 °C, v horských údolích bude chladněji. 

Příští týden přinese oteplení oproti první únorové dekádě, obloha ale bude převážně ve znamení velké oblačnosti s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami.

Výraznější sněžení očekáváme během středy a čtvrtka a kvůli zesílení západního až severozápadního větru na čerstvý o rychlosti 6 až 10 m/s, s nárazy kolem 20 m/s, se budou vytvářet sněhové jazyky, na horách i závěje. Díky zesilujícímu větru a sněžení se budou během týdne zlepšovat rozptylové podmínky.


V pondělí bude oblačno až zataženo, občas se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Na jižní Moravě bude zpočátku dne ještě polojasno. Nejvyšší odpolední teploty vystoupí na -5 až -1 °C. Také v úterý bude oblačno až zataženo občas se sněžením. Noční teploty budou klesat k -8 až -12 °C, odpolední vystoupí na  -4 až 0 °C.

Ve středu a ve čtvrtek bude zataženo až oblačno se sněžením. Noční teploty budou klesat k -3 až -7 °C, denní vystoupí na -4 až 0 °C.

Ubývání oblačnosti nepřinese ani konec týdne - i nadále bude převládat velká oblačnost s občasným sněžením, které bude přechodně v nížinách přecházet v déšť se sněhem.  Denní teploty se budou pohybovat mezi -3 až 1 °C, postupně -1 až 3 °C. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy