Absolutní rekord odolal, na Kvildě bylo "jen" -36,5 °C

Domácí ČTK Domácí, ČTK
12. 2. 2012 10:55
V noci na neděli padly ale teplotní rekordy na 75 meteorologických stanicích
Zamrzlá krajina nedaleko nizozemské vesničky Zevenhuizen.
Zamrzlá krajina nedaleko nizozemské vesničky Zevenhuizen. | Foto: Reuters

Praha - V noci na neděli padly teplotní rekordy na 75 stanicích.

Nejchladněji bylo na šumavské Kvildě-Perle. Meteorologové tam naměřili minus 36,5 stupně. Modrava v neděli ráno hlásila minus 35,5 stupně a Jizerka 33,8 stupně pod nulou.

Absolutní české minimum minus 42,2 stupně i v neděli odolalo. A podle meteorologů už pravděpodobně do konce zimy tento teplotní rekord nepadne, protože další tak mrazivá noc zřejmě již nebude.

"Nejchladněji bylo na Perle, minus 36,5 jsme zaznamenali kolem 7:00. Potom už začala teplota mírně stoupat," řekl František Vavruška z Českého hydrmoeteorologického ústavu v Českých Budějovicích.

Právě na Kvildě-Perle tak byl překonán teplotní rekord minus 30 stupňů z roku 2003. Také Rokytská slať a Kořenov zažily rekordně chladnou noc, stanice ale měří teprve od roku 2009, respektive 2010.

Tanker si razí cestu zamrzlým Canal du Nord u Graincourt les Havrincourt, Francie.
Tanker si razí cestu zamrzlým Canal du Nord u Graincourt les Havrincourt, Francie. | Foto: Reuters

Velmi chladno ale bylo i v nižších polohách, například Nedrahovice-Rudolec na Příbramsku hlásí minus 27,8 stupně.

Původně meteorologové očekávali, že by mohlo být v noci na neděli překonáno absolutní teplotní minimum minus 42,2 stupně Celsia, které bylo naměřeno v roce 1929 u Českých Budějovic. Nakonec ale noc nebyla tak mrazivá.

"Teplotní rekord nepadl proto, že oproti původním předpovědím z pondělka byl v hladině 1500 metrů nad mořem o něco teplejší vzduch," vysvětlil mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. 

Rekord pravděpodobně nepadne ani na nejstarší české stanici v pražském Klementinu. Pro datum 12. února hlásí Klementinum rekord minus 26,2 stupně z roku 1929.

Hodnoty z nedělní noci ještě nejsou známy, například v pražské Ruzyni, kde bývá zpravidla chladněji než v Klementinu, ale bylo jen minus 20,7 stupně.

 

Právě se děje

Další zprávy