Krutý mráz dál vydrží a dostane bratra, začne sněžit

Dagmar Honsová, Meteopress
6. 2. 2012 9:47
V Česku jsou v těchto dnech teploty o 14 °C nižší než je dlouhodobý průměr
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Silné mrazy nepolevují a budou pokračovat i v dalších dnech. Navíc se k nim přidá i sněžení, kvůli kterému se budou tvořit sněhové jazyky.

Pondělní teploty vzduchu se v 7 hodin ráno pohybovaly od -15 do -24 °C, v horských údolích opět klesaly pod -30 °C.

Nejchladněji bylo na Kvildě-Perla -38,8 °C, na Šindelové se rtuť teploměru zastavila na -32 °C, Jizerce -31 °C. V Liberci bylo -23,6 °C, v Chebu -20,6 °C, v Karlových Varech -21,3 °C, v Praze-Ruzyni -18,5 °C, v Ostravě -16,4 °C a Brně -15,4 °C.

Pondělní den bude místy arktický - teplota vzduchu se nejčastěji zastaví mezi -12 až -8 °C.

Teploty vzduchu jsou podprůměrné až o -14 °C oproti dlouhodobému normálu a silné mrazy budou pokračovat.

Jak dlouho silné mrazy vydrží?

Úterní a středeční ráno přinesou přechodně více oblačnosti s občasným sněžením, takže teplota vzduchu bude v průměru o 4 °C vyšší než ta pondělní. Druhá polovina týdne ale opět přinese minima pod -20 °C i do nížin.

Denní mrazy se částečně zmírní, už se nebude jednat o arktické dny a příští pracovní týden se budou nejvyšší denní teploty pohybovat mezi -6 až -2 °C. Teplotu vzduchu trvale pod bodem mrazu očekáváme nejméně ještě 10 dní.

Pozor na sněhové jazyky

Během noci na úterý se od jihovýchodu rozšíří na většinu území slabé sněžení, které bude ustávat během středečního večera.

Očekáváme tak sněhovou pokrývku kolem 5 cm a na východě území se v kombinaci s čerstvým severním větrem budou tvořit sněhové jazyky.

 

Právě se děje

Další zprávy