Teploty znovu klesaly pod - 30 °C. Rekord odolal

Domácí ČTK Domácí, ČTK
4. 2. 2012 12:02
Na šumavské stanici Kvilda-Perla bylo ráno -37,7 stupňů Celsia
Teploty ráno klesaly i na - 35 °C
Teploty ráno klesaly i na - 35 °C | Foto: Reuters

Praha - Teploty na některých místech v České republice v noci znovu klesaly pod minus 30 stupňů Celsia, zejména v horách na jihu a severu země.

Na šumavské stanici Kvilda-Perla bylo minus 37,7 °C. Třicetistupňový mráz byl vedle Šumavy i v Jizerských horách, na meteorologické stanici Kořenov-Jizerka naměřili rovných minus 30 stupňů.

Třicetistupňový mráz byl vedle Šumavy i v Jizerských horách, ale tam se později zatáhlo a teploty začaly stoupat.

Mimo hory klesla teplota pod minus 25 stupňů Celsia například na stanicích Adršpach, Jeseník a Králíky. Na některých stanicích byla naměřena nejnižší teplota k dnešnímu datu.

Silné mrazy mají podle meteorologů pokračovat i v příštím týdnu. Počasí v posledních dnech způsobuje problémy v dopravě, dnes ale zatím žádné vážnější komplikace nepřineslo. Trvají však špatné rozptylové podmínky, kvůli kterým trápí řadu míst v Česku smog.

Mráz v Moravskoslezském kraji na řadě míst znovu lámal teplotní rekordy. V Opavě padl více než 80 let starý rekord, když zde naměřili minus 21,6 stupně, o 0,6 stupně tak byl překonán rekord z roku 1929. Největší zima však byla v Krnově na Bruntálsku, kde stanice naměřila minus 25,2 stupně Celsia.

Překonán tak byl rekord z roku 2010, kdy bylo na stanici, která je v provozu 65 let, naměřeno minus 20,6 stupně Celsia, řekla Barbora Tobolová z Regionálního předpovědní pracoviště Českého hydrometeorologické ústavu v Ostravě.

Daleko za mrazivými rekordy zůstaly ranní teploty na severu Čech. Na Jizerce se sice před půlnocí dotkly hranice minus 30 stupňů Celsia, jenže pak se i bez slunečního svitu začalo oteplovat. Může za to především tvorba nízké oblačnosti, řekl David Král ze severočeské pobočky ČHMÚ.

Sobotní ráno je mnohem teplejší i v nížinách; v Ústí nad Labem bylo v 08:00 okolo minus 13 stupňů, v Liberci ještě o jeden stupeň Celsia výš.

Prohlédněte si fotografie arktického dne v Česku

 

V Česku výrazněji mrzne už týden. Nejnižší teploty byly zatím v noci na pátek, kdy bylo na stanici Kvilda-Perla na Prachaticku naměřeno minus 38,1 stupně Celsia. Absolutní rekord z roku 1929, kdy bylo u Českých Budějovic minus 42,2 stupně Celsia, tak odolal.

Mráz způsobuje komplikace hlavně v železniční dopravě, kde praskají koleje. Dnes se ale kvůli počasí nikde na dráze provoz nezastavil, sdělil mluvčí Českých drah Radek Joklík. Závada se ráno vyskytla třeba v úseku Brandýs nad Orlicí - Ústí nad Orlicí, ale vlaky jezdily po druhé koleji, což při víkendovém provozu není problém, uvedl mluvčí.

Na úseku mezi Vimperkem a Volary na Prachaticku musely být odřeknuty dva osobní vlaky, protože motorovým vozům prokluzovala kola na namrzlých kolejích.

Smog stále trápí obyvatele Moravskoslezského kraje. Denní koncentrace polétavého prachu jsou na řadě míst pořád až čtyřnásobně překročeny. Se zhoršeným stavem ovzduší se region potýká už více než týden, v oblasti Ostravsko-Karvinska a Třinecka je stále v platnosti meteorology vydaný signál regulace. Firmy tak musí dodržovat ekologická opatření.

 

Právě se děje

Další zprávy