Čekejte arktické mrazy, budou lámat teplotní rekordy

Dagmar Honsová, Meteopress
29. 1. 2012 17:56
I v nižších polohách budou v týdnu celodenní teploty pod -10 °C, obloha bude jasná
Foto: Reuters

Praha - Přelomový týden ledna a února přinese silné mrazy - do střední Evropy bude podle nejnovější předpovědi počasí proudit studený vzduch od východu a to kolem mohutné tlakové výše se středem nad Ruskem.

Studené východní proudění se bude během týdne ještě prohlubovat, a tak od čtvrtka očekáváme i v nižších polohách místy celodenní teploty pod -10 °C, takzvané arktické dny. Také nejnižší ranní teploty mohou na sněhové pokrývce v horských údolích klesat i k -30 °C.

Zřejmě budou padat minimální tepotní rekordy. Nyní to vypadá, že silné mrazy poleví až kolem 10. února. Převažovat bude na obloze slunečno.

Připomeňte si ve fotografiích, jak vypadal nejmrazivější prosinec posledního půlstoletí v Česku

V pondělí bude jasno, zejména v první polovině dne ojediněle zataženo nízkou oblačností. Ranní teplota bude klesat k -6 až -10 °C, místy na severovýchodě k -12 °C, v horských údolích bude chladněji. Nejvyšší teploty vystoupí na -4 až 0°C, na severovýchodě bude kolem -6 °C.

V úterý bude opět slunečno. Noční teploty klesnou na -8 až -12 °C, místy k -17 °C, v horských údolích naměříme teploty kolem -22 °C. Denní teploty vystoupí na -6 až -2 °C, na severovýchodě -9 °C.

Ve středu bude jasno, ojediněle zataženo nízkou oblačností, noc přinese teploty mezi -10 až -14 °C, místy -16 °C, odpoledne -8 až -4 °C, na severovýchodě -10 °C.

Další pokles teplot očekáváme od čtvrtka -  noční teploty budou klesat jen k -15 až -20 °C, ojediněle -30 °C. Denní teploty se budou pohybovat nejčastěji mezi -14 až -9 °C.

Český hydrometeorologický ústav vydal v souvislosti s nejnovější předpovědí počasí výstrahu na silný mráz.

Od nedělního pozdního večera platí pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Od pondělního večera pro Pardubický, Královehradecký, Liberecký a Zlínský kraj. Pro všechny zbylé kraje bude platit výstraha od úterního večera, a to až do odvolání.

Mrazivý charakter počasí zatíží osoby s nemocemi termoregulačního systému, kardiaky a starší jedince. Na východě území očekáváme kvůli slabému větru nepříznivé rozptylové podmínky - zejména koncentrace prachových částic budou převyšovat své imisní limity. Na zbytku území by měly být rozptylové podmínky dobré.

Podívejte se v grafice, jak vzniká smog

Mrazy mohou způsobit škody v průmyslu, energetice i dopravě.

 

Právě se děje

Další zprávy