Do Česka dorazila sibiřská zima, Jizerka hlásí -26 °C

Dagmar Honsová, Meteopress
25. 1. 2012 9:40
Mráz sevře Českou republiku na několik dní, maximální teploty se nedostanou nad nulu
Foto: Reuters

Česká republika - Středeční ráno bylo na celém území mrazivé, na mnoha místech je tedy nutné počítat s náledím. Teploty se pod bodem mrazu udrží i ve čtvrtek a celý příští týden. Na Jizerce bylo dokonce - 26 °C.

Nejnižší teplota vzduchu byla ve středu zaznamenána v místech se zmenšenou oblačností na severu území.

V Adršpachu na Královéhradecku klesla rtuť teploměru k -18 °C, na Luční boudě v Krkonoších a v Desné-Souši na Liberecku k -16 °C, v Peci pod Sněžkou naměřili -14 °C, v Bedřichově -12 °C.

Také na vrcholcích Jeseníků a Beskyd klesala rtuť teploměru pod -8 °C - na Lysé hoře k -8,1 °C, na Šeráku k -8,9 °C.

Oproti úterku tak bylo středeční ráno výrazně chladnější. Například v Desné-Souši od úterka klesla teplota o 13 °C, v Adršpachu až o 14 °C.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podobně nízké teploty vzduchu naměříme i ve čtvrtek a budou nás provázet i v příštím týdnu. Při zmenšené oblačnosti očekáváme minima jen mezi -4 až -9 °C, ojediněle až kolem -14 °C.

Čtvrtek bude navíc nejchladnějším dnem z celého týdne. I v odpoledních maximech bude teplota vzduchu zůstávat pod bodem mrazu. Máme tak před sebou první ledový den, tedy první celodenní mráz od začátku letošní zimy.

Do ČR míří mrazivý vzduch ze Sibiře. Například na severním Uralu v noci klesaly teploty vzduchu na -25 až -35 stupňů, v Moskvě a okolí je kolem -15 až -20 stupňů. Tepleji není ani v severní Skandinávii, kde naměřili mezi -13 až -25 stupni.

 

Právě se děje

Další zprávy