Teplá zima končí, koncem týdne bude sněžit i v nížinách

Dagmar Honsová, Meteopress
24. 1. 2012 17:05
Nejnižší ranní teploty klesnou až k -15 °C a nad nulu nevystoupí ani odpoledne
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Randák

Praha - Zatím ideální průběh letošního zimního počasí, kdy v horských oblastech leží dostatek sněhu a panují dobré lyžařské podmínky, zatímco nížiny jsou beze sněhu s předjarními teplotami, přechodně končí.

Studené severozápadní proudění přinese ve druhé polovině týdne ochlazení a občasné sněžení nebo sněhové přeháňky i do nížin.

Nejnižší ranní teplota vzduchu bude od středy klesat při zmenšené oblačnosti a na sněhové pokrývce ojediněle až k -15 °C a odpolední teplota vzduchu zůstane na většině území pod bodem mrazu.

Průběh letošní meteorologické zimy byl prozatím teplotně silně nadprůměrný - na některých meteorologických stanicích byla dokonce průměrná prosincová teplota vzduchu vyšší než v listopadu. První lednová dekáda pak dosahovala na některých místech odchylky +5 °C od normálu. 

V horských oblastech je však sněhu dostatek a výška sněhové pokrývky se pohybuje místy i přes dva metry. Navíc sněhu bude i nadále přibývat.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Nejvíce sněhu leží v Jeseníkách - na Pradědu 250 cm sněhu, v Krkonoších v Horních Mísečkách 190 cm a v Krušných horách na Klínovci 140 cm.

Podobně bohatý na sníh byl leden v posledních letech v roce 2006, 2002 a 2000, to sníh ale ležel i v nížinách.

Přitom nejvíce sněhu leží v horských oblastech většinou na přelomu února a března - za posledních 50 let leželo nejvíce sněhu na Labské boudě, 315 cm 30. března 1992.

Prohlédněte si, jaké dělá sníh v posledních dnech problémy řidičům

 

Právě se děje

Další zprávy