Orkán přesouvající se z Německa bude mít až 126 km/h

Domácí Domácí
5. 1. 2012 6:50
Silný vítr, který udeřil v noci na čtvrtek, způsobí potíže v nížinách i na horách

Praha - Předpověď silného větru, který měl do Česka postoupit z Německa a postupně nabírat až sílu orkánu, se v noci na čtvrtek naplnila.

Vichr s názvem Andrea by měl podle odhadů ve vyšších částech republiky dosáhnout až rychlosti 126 km/h. Extrémně silný byl zejména na přechodu z Německa v Ústeckém kraji.

V kopcích začalo silně sněžit, v nížinách pršet.

Zprávy o konkrétních škodách nebyly ve čtvrtek nad ránem ještě známy. V ulicích českých měst i na dopravních tepnách ovšem podle svědectví místy létalo vzduchem vše - od polámaných větví přes utrhané lehčí části stavebních konstrukcí až po odpadky z vyvrácených kontejnerů.

"Cestou autem mě trefila letící lahev do čelního skla, lekla jsem se dost," varovala ostatní ranní cestující před náhlými překvapeními jedna z řidiček z Prahy.

Vítr začal zesilovat během úterního odpoledne a v noci na středu dosáhla jeho rychlost v nárazech na vrcholcích Jeseníků, Beskyd a Krkonoš až 30 m/s, tedy 110 km/h.

Během středy vítr přechodně slábnul. Ve čtvrtek má na celém území Česka foukat silný jihozápadní vítr o rychlosti 9 až 13 m/s s nárazy o rychlosti 25 m/s, tedy 90 km/h v nižších polohách.

Na hřebenech hor pak vítr dosáhne rychlosti až 35 m/s, tedy zmíněných 126 km/h, což je odhadovaná síla orkánu s názvem Andrea.

Předpovědi očekávaly, že silný vítr kromě lámání větví a stromů způsobí zejména škody v energetice a znepříjemní jízdu dopravními prostředky. Očekávají se rovněž sněhové jazyky a závěje ve vyšších polohách.

Vítr bude částečně slábnout až během čtvrtečního večera. Také konec týdne bude větrný s nárazy nejčastěji do 70 km/h, v horských oblastech ještě v pátek kolem 90 km/h.

Na horách očekáváme během čtvrtečního dne trvalé sněžení - napadne až kolem 30 cm sněhu, a budou se tak tvořit sněhové jazyky a závěje. V nížinách bude nadále pršet, od vyšších poloh očekáváme srážky smíšené.

 

Právě se děje

Další zprávy