Sníh zastavil auta i vlaky, vichr dosáhl síly orkánu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 12. 2011 14:06
Letošní zima se prvně ukazuje v plné síle, bouře Joachim zamířila nad Polsko
Na horách do neděle napadne přes půl metru sněhu
Na horách do neděle napadne přes půl metru sněhu | Foto: Reuters

Česká republika - Zima se ukázala v plné síle. Česko se vypořádává s následky bouře Joachim, která si v Evropě vyžádala dva mrtvé a více než tucet zraněných.

Na několika místech Čech zkomplikovalo dopravu vydatné sněžení a vítr, tvořily se jazyky.

Hasiči zaznamenali oproti normálu čtyřnásobek výjezdů - celkem zasahovali u 788 událostí, přitom jejich průměr je 289 denně.

Silný vítr udeřil hlavně v západní a severní část republiky a na Šumavě. Ve výškách od 700 metrů nad mořem jej doprovázelo sněžení, mlha a námraza. Ve všech regionech na severu Čech i Moravy platila výstraha před velmi silným větrem, na horách dokonce dosahoval síly orkánu.

Podobná situace panovala i v sobotu ráno. Na mnoha místech silně foukalo a pršelo, ve vyšších polohách sněžilo a silnice jsou průjezdné jen s největší opatrností.

"Tlaková níže Joachim se posouvá z Polska nad Baltské  moře a v neděli dorazí nad Finsko. Do Česka začne pronikat studený vzduch od severozápadu až severu, který přinese ochlazení. Sněžení se bude vyskytovat na většině území, jen v nížinách očekáváme déšť se sněhem," nastínila další vývoj počasí Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Počasí zastavilo vlaky, trhalo střechy

Počasí zkomplikovalo dopravu i na železnici. V Moravskoslezském kraji vlaky nejezdily v pátek večer v úseku Český Těšín - Hnojník. Na trati mezi Frýdlantem a Raspenavou v pátek odpoledne narazil osobní motorový vlak Stadler do spadlého stromu. Nikdo ale nebyl zraněn, doprava byla už v pátek obnovená.

V Českých Budějovicích vítr utrhl část střechy na budově teplárny. Silný vítr kácel stromy Karlovarském kraji, v Praze byly kvůli bezpečnosti zrušeny vánoční trhy na Vítězném náměstí.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Během pátečního odpoledne a večera dosahoval vítr na vrcholcích hor přes 110 km/h - na vrcholcích Krkonoš, Jeseníků a Beskyd byl naměřen vítr o rychlosti orkánu," dodala Honsová. Vůbec nejvyšší rychlost byla naměřena na Šeráku v Jeseníkách, kde vítr dosáhl rychlosti až 148 km/h. Také v nížinách místy vítr dosahoval rychlosti až 90 km/h.

Situace se začala uklidňovat kolem sobotního poledne. Řidiči ve vyšších polohách by si ale měli po celý víkend dávat pozor na sněhové jazyky a závěje.

Situaci jsme sledovali v online reportáži:

Napište nám

Zkomplikovalo vám počasí život? Stojíte kvůli sněhu v koloně a nemůžete se hnout? Dejte vědět ostatním.

Napište nám nebo pošlete fotografii na e-mail [email protected].

10:40 - Hasiči v Pardubickém a Královéhradeckém kraji museli kvůli silnému větru v pátek večer a v noci mnohokrát vyjíždět, aby odstranili stromy a větve spadlé na vozovku. Kvůli spadlým stromům je uzavřena silnice I/14 mezi Dolní a Horní Radechovou na Náchodsku. Mimo provoz je i horní úsek lanovky na Sněžku. "Fouká vítr 20 až 25 metrů za vteřinu a my jezdíme jen do 15 metrů," řekla ČTK pracovnice lanové dráhy.

10:02 - Silný vítr omezuje dopravu na železnici jen mezi Holešovicemi a Bubenčem v Praze. Kvůli popadaným větvím tam jezdí vlaky jen po jedné koleji. Jinde už podle mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové problémy nejsou a vlaky všude jezdí. Rychlíky úsekem mezi Holešovicemi a Bubenčem projíždějí, osobní vlaky jedoucí ve směru na Děčín tam ale nahrazují autobusy. Podle předpokladu drah by měl být úsek od poledne již zcela průjezdný.

9:25 - Kvůli spadlým stromům je od pátku uzavřena silnice I/14 mezi Dolní a Horní Radechovou na Náchodsku. "Dopoledne by tam měli nastoupit hasiči a s naší pomocí komunikaci zprůjezdnit. V noci do toho nechtěli jít kvůli silnému větru," řekl dispečer Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje Zdeněk Sťavík.

9:12 - Jihočeští hasiči vyjížděli během noci z pátku na sobotu k 18 případům, kdy museli odstranit spadlé stromy kvůli silnému větru. V pátek večer vyjížděli i k dopravní nehodě u obce Netřebice na Českokrumlovsku. Na osobní automobil Citroen tam spadla větev ze stromu a poranila spolujezdce.

8:54 - Sněžení může celou sobotu komplikovat dopravu v horských oblastech severních Čech. Silničáři varují především řidiče projíždějící horský úsek dálnice D8 u hranic s Německem. Na horských silnicích nižších tříd v Ústeckém i Libereckém kraji leží uježděná vrstva sněhu.

8:43 - Na území Karlovarského a Plzeňského kraje zaznamenali energetici od pátečního odpoledne do dnešního rána přibližně dvě desítky vážnějších poruch způsobených především silným větrem, který na dráty strhl stromy. Kvůli jejich odstraňování vyjížděli často rovněž hasiči, kteří je odstraňovali většinou ze silnic. V Ostrově a ve Žluticích vichřice porazila městské vánoční stromy. Nikdo nebyl zraněn.

Foto: Pavel Baroch

8:36 - V horských oblastech Olomouckého kraje ležel ráno na cestách rozbředlý sníh. Na Šumpersku v těchto místech hlásí silničáři nyní sněžení, podle předpovědi meteorologů by se sněhové přeháňky měly přesunout i do nižších poloh. Cesty v regionu jsou většinou holé a mokré. Na severu kraje byly v noci sypači v plné pohotovosti.

8:25 - V Karlovarském kraji musejí dnes řidiči počítat se sněhovými přeháňkami, které se ráno vyskytovaly i v nižších polohách, nebo s deštěm. Například v Sokolově napadlo 20 centimetrů sněhu. V regionu se už uklidňuje vítr, jenž v pátek málem dosahoval hodnoty orkánu a místy na cestách vytvářel závěje a jazyky. Situace byla komplikovaná především na hřebenech Krušných hor. Nyní jsou ale všechny silnice průjezdné. Nelze však vyloučit, že by po vichřici mohly někde padat stromy.

8:00 - V Plzeňském kraji pokračuje silný nárazový vítr a déšť, ve vyšších polohách sněhové přeháňky. Tato situace bude trvat patrně po celý den, vítr by se však mohl postupně uklidnit. I přes složité klimatické podmínky jsou silnice v regionu sjízdné.

7:40 - Nárazový vítr komplikuje jízdu na Strakonicku a Táborsku. Na Prachaticku zase padá déšť se sněhem. Teploty v Jihočeském kraji jsou většinou těsně nad nulou. Pouze v Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku naměřili meteorologové dnes ráno minus dva stupně Celsia.

Jak Joachim řádil v pátek:

21:58 - Hasiči takřka výhradně kvůli silnému větru od 16:00 do 20:00 vyjeli k 130 případům, kdy poskytli technickou pomoc. Za celý den do osmé hodiny večer zasahovali u 597 událostí, dlouhodobý denní průměr přitom činí jen 289 výjezdů. Nejvíc výjezdů bylo v Moravskoslezském, Karlovarském a Libereckém kraji

20:21 - Jihočeští hasiči už upevnili plech na střeše českobudějovické teplárny, kterou poničil poryv větru. Vítr utrhl asi stometrový kus střechy. Jednalo se však o plech, který nespadl na zem. Žádná osoba nebyla při události zraněna. V některých částech jižních Čech nadále vane silný vítr a prší.

19:27 - "Během následujících hodin neočekáváme slábnutí věru," řekla agentuře ČTK meteoroložka Eva Auxtová. Podle Českého hydrometeorologického ústavu silný vítr hrozí až do sobotního poledne, kdy by se měl už uklidňovat. Řidiči ve vyšších polohách by si ale měli po celý víkend dávat pozor na sněhové jazyky a závěje.

19:14 - Vlaky přestaly během dneška jezdit na osmi tratích, postupně se však daří překážky odstraňovat. Kolem půl sedmé večer byly neprůjezdné už jen tratě z Hanušovic do Starého Města pod Sněžníkem v Olomouckém kraji a na severu Moravy z Českého Těšína do Hnojníku.

Páteční mapa srážek.
Páteční mapa srážek. | Foto: Aktuálně.cz, Meteopress

17:41 - Poryv větru utrhl odpoledne kus střechy na budově teplárny v Českých Budějovicích. Na místě zasahují hasiči, řekla mluvčí Vendula Matějů. Dodala, že nemá zprávy o tom, že by byl někdo zraněný. Vítr prý utrhl asi stometrový kus střechy. Hasiči jsou na místě od 16 hodin.

17:32 - Dopravu na severu Čech stále více komplikuje sněžení. Začalo během dopoledne v Lužických horách, kde se tvoří kolony váznoucích kamionů, a sněhu i problémů na silnicích přibývá už i v nížinách. V Teplicích zapadávají v břečce trolejbusy, uzavřeny byly i příhraniční tunely na dálnici D8 a obtížně průjezdná je i silnice číslo 13 mezi Mostem a Chomutovem. Silničáři mají v terénu asi tři čtvrtiny vozového parku a nepluhují jen na Litoměřicku a Lounsku, kde zatím příliš nesněží.

Podívejte se, jak řádí bouře Joachim v Evropě:

16:37 - Silný vítr komplikuje dopravu na železnici, na tratích jsou popadané stromy. České dráhy mají kvůli povětrnostním podmínkám také problémy se zabezpečovacím zařízením na hlavní koridorové trati z Prahy přes Českou Třebovou do Brna, vlaky mohou nabírat až 15 minutová zpoždění, řekla mluvčí drah Kateřina Šubová. V Moravskoslezském kraji vlaky nejezdí v úseku Český Těšín - Hnojník. České dráhy v úseku zavedly náhradní autobusovou dopravu.

16:24 - V Karlovarském kraji došlo ve dvou místech v Mariánských Lázních k pádům stromů či větví na zaparkovaná auta, škody ale podle mluvčího krajských Martina Kasala nebyly velké. Nikdo z lidí neutrpěl zranění.

15:37 - Kvůli větrnému počasí byly zrušeny farmářské trhy na Vítězném náměstí v Praze. "Všem se omlouváme, ale nejsme schopni v těchto podmínkách zaručit stoprocentní bezpečnost," uvedli pořadatelé.

15:30 - Silnice včetně hlavních tahů ve Středních Čechách jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Sníh překvapil například řidiče na Kladensku, Benešovsku nebo na Příbramsku. Komplikace byly hlášeny po poledni na silnici od Příbrami k rychlostní silnici R4, kde se tvořily dlouhé kolony vozidel. Na některých silnicích na Benešovsku a Příbramsku komplikovala jízdu vrstva rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

15:15 - Vítr v Moravskoslezském kraji od poledne láme stromy. Hasiči už kvůli poryvům evidují osm desítek výjezdů. Všechny případy se obešly bez zranění.

14:50 - Po dvou dopravních nehodách u obce Břest na Kroměřížsku musela být uzavřena dálnice D1. U sjezdu z dálnice se při poryvu větru převrátila dodávka s přívěsným vozíkem a vzápětí do ní narazilo osobní auto. Při nehodě byli dva lidé zraněni, uvedla mluvčí jihomoravské policie Soňa Svobodová. Provoz na dálnici byl na 260. kilometru ve směru na Přerov zastaven kvůli odklizení následků havárie, zprovozněn by měl být po 15:00.

14:31 - Dopravu na území Libereckého kraje zkomplikovalo husté sněžení. Problémy mají hlavně kamiony. Kolony se tvoří na silnici číslo devět mezi Svorem na Českolipsku a Dolním Podlužím v okrese Děčín. Silnice číslo 13 z Nového Boru na Českou Kamenici přes Prácheň je nákladními auty zablokovaná a neprůjezdná. Uvízlé kamiony ale stojí i na dalších silnicích, například u Harrachova. Na vozovkách v horských částech kraje se kvůli silnému nárazovému větru tvoří sněhové jazyky a někde už i závěje.

14:10 - Na Šeráku v Jeseníku podle Českého hydrometeorologického ústavu vítr v nárazech dosahuje rychlosti až 122 kilometrů v hodině, což odpovídá síle orkánu. O něco menší sílu má vítr na krkonošské Luční boudě, kde má v nárazech rychlost až 105 km/h, nebo na krušnohorském Klínovci s nárazy až 70 km/h. To platí i pro šumavský Churáňov.

13:50 - Hřebeny Krkonoš zasáhl silný vítr, který v nárazech dosahoval až síly orkánu. Například na Labské boudě kolem poledne foukalo rychlostí přes 127 kilometrů v hodině. Hranice orkánu je 118 kilometrů v hodině. Kvůli vichřici nejede horní úsek lanovky na Sněžku.

13:41 - Silné sněžení a vítr komplikují dopravu také v Plzeňském kraji. Nejhorší situace je na Tachovsku, kde na silnice i na koleje padají pod nápory větru a pod vahou těžkého sněhu stromy a větve. Kvůli popadaným stromům bude na čas uzavřena silnice třetí třídy mezi Lomem u Tachova a Brodem nad Tichou. U Klenčí pod Čerchovem spadl na osobní auto strom.

 

Právě se děje

Další zprávy