Hory zasype sníh, do neděle napadne i přes půl metru

Domácí Dagmar Honsová, Meteopress, Domácí
16. 12. 2011 14:38
V nížinách se zatím sníh neudrží. Meteorologové dále varují před silným větrem
Foto: Reuters

Praha - Víkend bude na většině území bohatý na srážky. Na horách může napadnout až půl metru sněhu. V nížinách se zatím sníh neudrží, teploty se tam budou držet nad nulou.

Horské oblasti navíc potrápí silný vítr. Na vrcholcích Krkonoš, Jeseníků a Beskyd dosahuje v pátek odpoledne vítr v nárazech rychlosti orkánu.

Na Labské boudě byl naměřen náraz větru 133 km/h, na Šeráku až 130 km/h a na Lysé hoře zhruba 126 km/h.

S nárazy větru o intenzitě orkánu musíme počítat až do sobotního dopoledne, poté bude vítr částečně slábnout a jeho nárazy budou dosahovat rychlosti vichřice, tedy 110 km/h. Postupně se pak bude během večera mírnit na rychlost kolem 90 km/h.

Od rána trvale sněží v Krušných horách. Hodinové srážkové úhrny se pohybují až kolem 2 cm. Napadlo už kolem 10 cm sněhu.

V pátek ráno a dopoledne by měli být opatrní také řidiči. A to hlavně v západních Čechách. Frontální systém tam přináší sněžení, déšť se sněhem a v nižších polohách ojediněle i déšť mrznoucí.

Někde se tak může tvořit ledovka. Kolem poledne se bude sněžení měnit na déšť a postupně se rozšíří na celé území Česka.

V pátek večer a během noci na sobotu očekáváme přechod deště opět ve sněžení, pouze v nížinách půjde o déšť se sněhem nebo déšť.

Meteorologové varují před silným větrem

Na hory dorazí orkán, před kterým varovali meteorologové. Nejsilnější vítr má podle nich vanout ve vyšších polohách Karlovarského, Pardubického, Královéhradeckého, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Páteční mapa srážek.
Páteční mapa srážek. | Foto: Aktuálně.cz, Meteopress

Už v pátek dopoledne zaznamenaly některé meteorologické stanice prudké nárazy větru. Nejsilněji vanul na Lysé hoře v Beskydech, kde dosahoval rychlosti 133,2 km/h. 

Hasiči v Karlovarském kraji a v Jeseníkách už kvůli větru museli likvidovat několik popadaných stromů, které blokovaly silnici. Podle informací deníku iDnes.cz situaci řidičům navíc komplikuje hustá mlha.

Víkend přinese sníh

O víkendu pak začne vydatně sněžit. Na horách do nedělního večera napadne i přes půl metru sněhu. Nejvydatnější sněžení očekáváme v Krušných horách, Krkonoších a v Jeseníkách, napadne tam v maximech až 65 cm nového sněhu.

V nižších polohách bude sníh kvůli denním teplotám nad bodem mrazu většinou odtávat, na silnicích se může tvořit náledí a zmrazky.

Těsně před Vánoci, 23. prosince, opět zafunguje tzv. předvánoční obleva a v nižších polohách bude pršet.

 

Právě se děje

Další zprávy