Prosinec? Ne, čekejte apríl: déšť na horách a 10 °C

Dagmar Honsová, Meteopress
4. 12. 2011 11:44
Nový týden přinese proměnlivé počasí, na horách bude sněžit jen do středy, pak se oteplí

Praha - První prosincový víkend přináší nejvyšší odpolední teploty až kolem 10 °C. Během noci na neděli na vrcholcích hor přecházel déšť ve sněžení, a tak ráno leželo v Peci pod Sněžkou a na Šeráku kolem tří centimetrů sněhu. V nižších polohách bylo nedělní ráno teplé s teplotami mezi 8 až 3 °C.

Počátek nového pracovního týdne sice podle předpovědi počasí do hor sněžení přinese, ale od čtvrtka bude kvůli oteplení na horách opět pršet.

Stejně jako o víkendu, také počátek nového týdne bude větrný - foukat bude čerstvý vítr, v horských oblastech s nárazy kolem 20 m/s, na hřebenech hor až 25 m/s, v kombinaci se sněžením se budou v horských oblastech tvořit sněhové jazyky.

Nový pracovní týden přinese teploty jako na houpačce - od pondělí do středy k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu, který přinese ochlazování se středečními teplotami jen do 5 °C, po čtvrtečním přechodu teplé fronty odpolední teploty opět porostou až k 10 °C. Ochlazení přinese zřejmě třetí adventní víkend.

Připomeňte si nejlepší čtenářské fotky letošního podzimu

Oblačnosti a srážek bude po celý týden hodně - převažovat bude oblačno až zataženo, v první polovině týdne se budou srážky sněhové vyskytovat většinou od vyšších poloh, ve středu bude padat déšť se sněhem i v nížinách. Místy se může tvořit ledovka.

Den po dni

V pondělí bude převládat proměnlivá, zpočátku dne převážně velká oblačnost, na většině území s deštěm. Během odpoledne očekáváme přechod k přeháňkám, od vyšších poloh sněhovým. Nejvyšší teploty vystoupí na 4 až 8 °C. Foukat bude čerstvý jihozápadní až západní vítr 6 až 10 m/s, v nárazech až 20 m/s, na hřebenech hor až 25 m/s. 

V úterý bude zataženo až oblačno, občas přeháňky, od středních poloh sněhové. Noční teploty klesnou ke 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C. 

Ve středu bude zataženo, občas déšť nebo déšť se sněhem. Noční teploty klesnou k 0 až -4 °C. Denní teploty vystoupí na 0 až 4 °C.

Ve čtvrtek a v pátek bude převládat velká oblačnost s deštěm. Noční teploty se budou pohybovat mezi 5 až 1 °C, odpolední vystoupí na 5 až 10 °C.

Ochlazení a sněžení do hor přinese víkend.                   

 

Právě se děje

Další zprávy