Meteoroložka: Inverze vydrží, Vánoce budou na blátě

Domácí Domácí
30. 11. 2011 12:10
Dagmar Honsová odpovídala na otázky čtenářů Aktuálně.cz
Dagmar Honsová online v redakci Aktuálně.cz.
Dagmar Honsová online v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vyhlídky na bílé Vánoce nejsou v tuto chvíli příznivé. Podle posledních předpovědí nás totiž čeká poměrně teplý prosinec, který bude nadále doprovázet stín inverze.

Šance na zlepšení přesto je. "To jaká bude letošní zima nelze předpovědět, stejně tak je úspěšnost předpovědi Vánoc na blátě kolem 65 %," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Podle prvních prognóz na svátky na většině území nenasněží, a to kvůli přetrvávající inverzi, která v Česku drží teploty až 9 °C nad bodem mrazu.

Srážek přitom v prosinci pravděpodobně mírně přibude, půjde ale zejména o mrholení nebo déšť se sněhem. Listopad byl až rekordně suchý.

Na horách ve výšce 1000 metrů nad mořem by se mohl začátkem prosince místy objevit sníh, Teploty se budou ale přes den pohybovat lehce nad nulou a není tak pravděpodobné, že dlouho vydrží.

Lyžaři se proto budou muset vydat na západ, kde je čekají lepší podmínky. "Sněžit by v Alpách mělo příští týden - sněhové podmínky se tam budou zlepšovat a to zejména od nadmořské výšky 1200 m nad mořem," dodala Honsová.

Všechny odpovědi meteoroložky Dagmar Honsové naleznete níže.

 

Právě se děje

Další zprávy