Čeká nás slunečný konec listopadu, sníh ale nenapadne

Dagmar Honsová, Meteopress
28. 11. 2011 6:51
Přesně před rokem, 28. listopadu 2010, začalo v Česku sněžit. Jak bude tento týden?
Foto: Reuters

Praha - Přesně před rokem, 28. listopadu 2010, začalo v Česku sněžit. Sníh potom na většině míst vydržel celý prosinec. Letos na našem území i nadále vládne sucho a relativně teplo.

Také nový pracovní týden odstartuje slunečnou oblohou, při které budou nejvyšší odpolední teploty stoupat k 8 °C.

Hned počátkem prosince se začne tvořit nízká oblačnost, frontální oblačnost a srážky očekáváme na druhý adventní víkend.

V horských oblastech se může přechodně jednat i o srážky sněhové. Sníh však bude díky denním teplotám nad bodem mrazu odtávat a ani podmínky pro umělé zasněžování nebudou příznivé.

Jak bude tento týden

V pondělí bude jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C. Mírný západní až severozápadní vítr o rychlosti 3 až 7 m/s bude během dne slábnout na slabý 1 až 4 m/s, ale i tak bude snižovat naši pocitovou teplotu až o 2 °C.

Také v úterý a ve středu bude převážně slunečno, ojediněle v nížinách zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Ojediněle se mohou vyskytnout mrznoucí mlhy. Ranní teploty budou klesat k 0 až -4 °C, nejvyšší odpolední teploty vystoupí ke 3 až 7 °C.

Ve čtvrtek a v pátek bude převládat zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Z nízké oblačnosti může ojediněle vypadávat mrholení. V horských oblastech a ojediněle i v nižších polohách bude polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat kolem nuly, odpolední teploty vystoupí na 2 až 6 °C.

Převážně velkou oblačnost s deštěm nebo přeháňkami, v horských oblastech přechodně se sněžením, očekáváme o víkendu. Ochlazení ale neočekáváme, odpolední teploty budou i nadále stoupat ke 3 až 8 °C.

Loni bylo na konci listopadu celé Česko pod sněhem, v Praze leželo až 20 cm sněhu, na vrcholcích hor až 30 cm.  V roce 2009 se naopak nejvyšší odpolední teploty zastavovaly na 10 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy