Přichází oteplení, listopad se rozloučí na 10 °C

Dagmar Honsová, Meteopress
23. 11. 2011 10:10
Na konci měsíce teploty přeskočí 10 °C, sníh nebude ani na horách
Inverzní počasí bude pomalu ustupovat.
Inverzní počasí bude pomalu ustupovat. | Foto: Miloslav Lubas

Praha - Koncem týdne by nás mělo opustit mlhavé a suché počasí. Vzduch se také vyčistí od prachu a nečistot, které nás provází od konce října.

Inverzní charakter počasí do střední Evropy přinesla mohutná oblast vysokého tlaku vzduchu. Koncem týdne a během soboty ale začne slábnout a do střední Evropy postoupí frontální systém od severozápadu.

Od středy do neděle bude převládat zataženo s nízkou oblačností a mlhavo, v horských oblastech a ojediněle i jinde polojasno. Nízkou oblačnost může ojediněle doprovázet mrznoucí mrholení, při kterém se bude tvořit ledovka. Pozor i na ojedinělé mrznoucí mlhy.

Nejnižší ranní teploty budou klesat ke 2 až -2 °C, při vyjasnění k -5 °C. Odpolední maxima vystoupí na 1 až 5 °C, při zmenšené oblačnosti k 7 °C.

V sobotu očekáváme v Čechách proměnlivou oblačnost s občasnými přeháňkami, na Moravě a ve Slezsku bude převážně zataženo. Ranní teploty se budou pohybovat kolem nuly, odpolední vystoupí ke 4 až 8 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo frontální oblačností, místy s deštěm, v horských oblastech se sněžením. Sníh ale nevydrží dlouho, protože se začne oteplovat. Poslední listopadové dny přinesou teploty přes 10 °C.

Zatažený a suchý listopad

Kvůli inverznímu charakteru počasí byl doposud listopad velmi chudý na srážky. Ty se nejčastěji vyskytovaly v podobě mrholení nebo slabého sněžení. Nejsušší listopady v historii jsou z let 1920, kdy napršelo 3 mm, 1953 s 8 mm, 1894 s 15 mm a 2003, kdy spadlo 17 mm srážek.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kvůli nízké oblačnosti bylo, zejména v nižších polohách, málo slunečního svitu. Počet zatažených dní, tedy dnů s délkou slunečního svitu jednu hodinu a méně, byl například v Praze - Libuši deset, v Brně pět a v Ústí nad Labem jedenáct.

Podle dlouhodobých výstupů numerických modelů se inverzní charakter počasí během prosince ještě vrátí.

 

Právě se děje

Další zprávy