Víkend zlomí rekordy, teplota se vyšplhá až na 17 °C

Dagmar Honsová, Meteopress
3. 11. 2011 22:10
Kde se udrží inverzní mlha a oblačnost, tam teploty jen sotva překročí 10 °C
Foto: Martina Běhounková

Česká republika - Konec pracovního týdne slibuje oteplení, o víkendu mohou dokonce padnout listopadové teplotní rekordy.

Čtvrtek a pátek přinese inverzní charakter počasí - bude zataženo s nízkou inverzní oblačností, mlhavo a ojediněle se objeví i mrholení.

V horských oblastech bude během dne místy i v nižších polohách polojasno nebo skoro jasno. Přitom na Moravě a ve Slezsku je větší pravděpodobnost, že se nízká oblačnost protrhá i v nižších polohách než v Čechách.

Ve čtvrtek a v pátek vystoupí nejvyšší odpolední teploty k 7 až 11 °C, se slunečnou oblohou až ke 14 °C.

Také víkend bude teplý, při slunečné obloze se odpolední teploty zastaví až na 17 °C a místy tak budou atakovat teplotní rekordy.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

V místech s nízkou oblačností očekáváme víkendové odpolední teploty v intervalu 7 až 11 °C. Po ránu budou teploty klesat k 8 až 4 °C, při vyjasnění k 1 °C. Teplotní rozdíly mezi místy s nízkou oblačností a slunečnou oblohou tak mohou být až 10 °C.

Inverzní charakter počasí, který zpravidla ukončí přechod frontálního systému, očekáváme ještě nejméně celý příští týden. Také v první polovině příštího týdne se můžeme těšit při slunečné obloze až na 17 °C, postupně se ale začne ochlazovat.

I nadále očekáváme nepříznivé rozptylové podmínky a zejména koncentrace prachových částic budou převyšovat své imisní limity.

 

Právě se děje

Další zprávy