Nejteplejší den roku bude v pátek, rtuť vyskočí k 35 °C

Dagmar Honsová, Meteopress
23. 8. 2011 15:25
Meteorologové varují před silnými bouřkami s kroupami
V pátek teploty vyšplhají až k 35 °C, ilustrační foto.
V pátek teploty vyšplhají až k 35 °C, ilustrační foto. | Foto: Reuters

Česká republika - Léto se na poslední chvíli vrátilo a svoji delší nepřítomnost se snaží v plné síle vynahradit na závěr prázdnin.

Meteorologové varují nejen před vysokými teplotami, ale i před silnými bouřkami, které mohou být lokálně doprovázeny přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru.

Poslední srpnový týden je tak ve znamení tropických teplot, které se v pátek vyšplhají až na 35 °C. Pátek se tak stane nejteplejším dnem od 22. července loňského roku. Padnout by mělo hned několik teplotních rekordů.

Rekordy však padaly už v pondělí. Nejvyšší hodnoty naměřili v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku, teploměr ukázal 33,7 °C. Právě na Břeclavsku a Znojemsku mají za sebou tropickou noc.

Například v Brodě nad Dyjí nebo v Dyjákovicích neklesla teplota vzduchu pod 20 °C.  Přitom ještě v noci ze soboty na neděli klesla na Jizerce teplota vzduchu jen ke 3 °C, v Adršpachu k 5 °C. Tropické noci očekáváme místy až do konce pracovního týdne.

Horka ovlivňují i soustředěnost v práci

Úterní nejvyšší teploty se zastaví mezi 29 až 33 °C. Ve středu a ve čtvrtek bude v maximech 30 až 34 °C. Díky zvýšené relativní vlhkosti vzduchu je naše pocitová teplota až o 2 °C vyšší.

Nejvyšší teploty

  • Byňov a Husinec 34,8 °C
  • České Budějovice 34,2 °C
  • Brod nad Dyjí 34 °C
  • Strážnice 34 °C
  • Praha-Karlov 31,4 °C
  • Řež u Prahy 32,5 °C
  • Churáňov 28,8 °C
  • Pec pod Sněžkou 25,3 °C
  • Lysá hora 23,9 °C

Během odpoledních hodin se mohou ojediněle vyskytnout bouřky doprovázené přívalovým deštěm a krupobitím.

Tropické počasí ukončí přechod studené fronty během soboty. Místy s sebou přinese i silné bouřky.

Vysoké teploty zatěžují v první řadě osoby s méně přizpůsobivým termoregulačním systémem organismu.  Dlouhodobější horka však negativně působí i na zdravé jedince. Může klesat jejich pracovní výkonnost, lidé se hůře soustředí, jsou unavení a bez energie.

Osvěžení z kropicích vozů

Do pražských ulic v horkém počasí letos poprvé vyjely kropicí vozy, jejichž úkolem je zvlhčovat vzduch a snižovat prašnost. V minulých letech Technická správa komunikací hlavního města Prahy (TSK) vysílala kropicí vozy do ulic již v květnu nebo v červnu.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

TSK má k dispozici osmnáct vozidel. Při každém výjezdu projedou určenou trasu dvakrát. "Kropí a mlží se vodou z běžné vodovodní sítě, a tudíž se lidé nemusí bát osvěžit," poznamenal mluvčí TSK Tomáš Mrázek.

Vozy by měly být v ulicích až do pátku.

 

Právě se děje

Další zprávy