V Česku jako ve Středozemí, teploty vyšplhají k 34 °C

Dagmar Honsová, Meteopress
22. 8. 2011 10:10
V České republice bude v těchto dnech počasí srovnatelné s Itálií či s Chorvatskem
Nejtepleji na koupání u nás bude ve středu a čtvrtek.
Nejtepleji na koupání u nás bude ve středu a čtvrtek. | Foto: Tomáš Netočný

Česká republika/Evropa - Léto si zřejmě chce napravit reputaci a na tento týden slibuje tropické dny s teplotami překračujícími hranici 30 stupňů.

Celý pracovní týden bude do střední Evropy proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu až jihu. U nás budou nejteplejšími dny středa a čtvrtek s odpoledními teplotami mezi 30 až 34 °C.

Na Slovensku očekávají v maximech až 35 °C, ve Švýcarsku 33 °C a v Rakousku 34 °C. U sousedů v Německu budou mít až 33 °C. Ve střední Evropě tak budou letos v létě konečně poprvé panovat teploty srovnatelné s teplotami ve Středomoří.

Nejvyšší teploty v těchto dnech naměří na jihu Turecka, až 38 °C, ve Španělsku se ojediněle nejvyšší teploty zastavují na 37 °C, v Řecku jsou to teploty do 34 °C, v Chorvatsku, Slovinsku a v Itálii do 35 °C.

Všude převládá jasno, pouze při přechodně zvětšené oblačnosti se ojediněle vyskytují přeháňky nebo bouřky.

Nad Velkou Británií bude v tomto týdnu převážně oblačno, v úterý s deštěm a s teplotami nejčastěji do 20 °C.

Podobně na tom bude sever Evropy, který hlásí oblačno až polojasno s občasným deštěm nebo přeháňkami a také teplotami do 20 °C. V evropské části Ruska je slunečno a odpolední teploty lehce nad 20 °C.

Pozor na vysoký index UV

V nadcházejících dnech bude nad střední Evropou výrazně podprůměrné množství ozonu. V neděli bylo naměřeno 282 Dobsonových jednotek, což je -12 % pod dlouhodobým průměrem. Při slunečných dnech se tak zvyšuje UV index.

Na přímém slunečním záření bychom se neměli zdržovat déle než 30 minut bez ochranných prostředků. Při vysokých teplotách hrozí i dehydratace organismu.

 

Právě se děje

Další zprávy