Tropy a ranní mlhy vydrží do pátku, pak se vrátí déšť

Dagmar Honsová, Meteopress
16. 8. 2011 9:20
Silné bouřky zvedly hladiny některých místních toků v povodí Moravy
Do konce srpna se ještě několika letních dnů dočkáme.
Do konce srpna se ještě několika letních dnů dočkáme. | Foto: ČTK

Česká republika - Předpověď na zbytek týdne slibuje převážně letní počasí, pršet by mělo až o víkendu. Také poslední srpnový týden ještě přinese tropické teploty. Četné ranní mlhy nám však připomenou blížící se podzim.

Pondělní přechod studené fronty přinesl velké odpolední teplotní rozdíly mezi západem a východem Česka, kde bylo naměřeno až 27 °C, tedy až o 12 °C více než na západě země.

Na Moravě a ve Slezsku se ojediněle vyskytly silné bouřky doprovázené vydatným deštěm. Například v Moravskoslezském kraji spadlo na Lysé hoře 53 mm, na stanici Slezská Ostrava 41 mm, na Zlínsku v Horní Bečvě a v Horní Lhotě shodně po 62 mm, v Luhačovicích 42 mm.

V reakci na vydatné srážky hlásí přechodně první stupeň povodňové aktivity Olešovice v Kokorech v povodí Moravy.

Úterní ráno bylo na našem území velmi chladné. Nejnižší ranní teplota klesla na Jizerce jen ke 4 °C, na Luční boudě k 4,5 °C a na Šindelové k 6 °C. Odpolední teploty ale vystoupí až k letním 25 °C.

Letní teploty očekáváme i po zbytek týdne, ve čtvrtek a v pátek by se dokonce měl teploměr zastavit až na tropických 30 °C. K tomu bude převládat slunečná obloha, v pátek však začne oblačnosti a srážek přibývat.

V posledních letech bylo v srpnu nejvíce tropických dnů zaznamenáno v roce 2003, například v Praze 14 a v roce 2004 v Praze 9.  Naopak v letech 2002 a 2005 žádný tropický den nebyl.

Nejvyšší srpnová teplota v Praze-Klementinu byla v posledních letech naměřena 13. srpna 2003, a to 36,8 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy