Bouřky míří na Moravu. Opravdové léto začne ve středu

Domácí Dagmar Honsová, Meteopress, Domácí
15. 8. 2011 11:00
Na západě a jihu Čech silný vítr lámal stromy, v pondělí hrozí krupobití
Léto se vrátí ve středu, říká předpověď. Bouřky k němu ale patří.
Léto se vrátí ve středu, říká předpověď. Bouřky k němu ale patří. | Foto: Reuters

Praha - Teplou neděli ukončily bouřky, které přišly do Česka ze západu.

Z Prahy a ze Středočeského kraje přišla v neděli večer první hlášení o velmi silném větru, který lámal stromy, a o velmi silné bouřce, v níž se blesk střídal s bleskem. Nenapáchala ale vážnější škody. Hasiči vyjížděli k padlým stromům na Příbramsku, jednou na Rakovnicku.

Během pozdního večera bouřková fronta dorazila na Vysočinu. Meteorologové předpovídají, že během pondělí se bouřky, k nimž se přidá místy krupobití, přesunou na Moravu. Pro východní polovinu republiky platí výstraha ČHMÚ až do středy.

Středa: Přijde oteplení

Letní teploty a slunečná obloha se do Česka vrátí ale už ve středu. Konečně to vypadá na několik slunečných a teplých dnů v řadě.

Na studené frontě, která začne počasí u nás ovlivňovat během noci na pondělí od západu, se mohou ojediněle vyskytnout silné bouřky, doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě 40 mm, silným větrem a ve východní polovině území i krupobitím.

Postupně tak bude během pondělí na celém území zataženo s deštěm a místy s bouřkami. Po přechodu fronty se během pondělního odpoledne začne od západu do Česka rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu, který přinese ubývání oblačnosti. V Čechách se nejvyšší teploty zastaví do 23 °C, na Moravě a ve Slezsku bude ještě 28 °C.

V úterý bude zpočátku dne převážně oblačno, ojediněle s přeháňkami, během odpoledne bude oblačnosti ubývat na polojasno. Ranní teploty budou klesat ke 14 až 10 °C, odpolední se zastaví na 20 až 24 °C.

Od středy do pátku očekáváme skoro jasno až polojasno, jen při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Po ránu se budou místy tvořit mlhy. Ve středu se odpolední teploty zastaví na 22 až 26 °C, ve čtvrtek a v pátek bude 24 až 28 °C. Letní teploty a převážně slunečné počasí by mělo vydržet i o víkendu.

Padlý strom zastavil vlak

V Plzeňském kraji popadaly desítky kmenů na silnice a elektrické vedení. Ve Vrčení na Plzeňsku se jeden strom zřítil na budovu školy, další odstraňovali hasiči v Příchovicích, Míšově či Roupově.

"Bouře vyvracela nebo lámala kmeny v celém kraji, první výjezdy měli hasiči po 19. hodině na Domažlicku," informovala mluvčí krajských hasičů Alena Marešová.

Podobně řádil silný vítr v Jihočeském kraji, a to především na Písecku. Popadané stromy přerušily dopravu na trati z Písku do Nové Vráže, vlak tam do jednoho z nich narazil. Nehoda se obešla bez zranění. "Trať byla uzavřena déle než dvě hodiny," řekla mluvčí krajských hasičů Lenka Křížová.

Záchranáři odstraňovali kmeny i u Šamonic, Podolí, Záluží a Probulova. Na Strakonicku naměřili rychlost větru přes 80 kilometrů v hodině.

 

Právě se děje

Další zprávy