Pršet jen tak nepřestane, léto se vrátí koncem měsíce

Dagmar Honsová, Meteopress
20. 7. 2011 15:55
Ani pak se ale nedočkáme vysokých teplot
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Českou republiku potrápily v noci na středu na některých místech vydatné srážky spojené s bouřkami.

Například na stanici Lány spadlo 44 mm srážek, v Doksanech to bylo 30 mm a v Příbrami o 3 mm více.

Zatažená obloha s deštěm, místy vydatným, by měla během středy vydržet na západě Česka. Na dalších místech republiky bude oblačno až polojasno s přeháňkami.

Vydatný déšť se pak bude během čtvrtka přesouvat na sever a severovýchod území, během noci na pátek se přesune na Moravu a do Slezska.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že může spadnout až 50 milimetrů srážek. Zároveň vyhlásil nízký stupeň nebezpečí.

Z měsíčního výhledu počasí to vypadá, že si na návrat letního počasí počkáme až na přelom července a srpna. Ani tak ale žádná vedra neočekáváme.

Oblačnosti začne ubývat ke konci července

Do konce července nás čeká především zatažená obloha, na většině území s občasným deštěm nebo přeháňkami. Ke konci měsíce začne oblačnosti a srážek ubývat.

Ranní teploty se zpočátku období vyšplhají k 13 až 9 °C, postupně k 16 až 12 °C. Denní teploty budou nejprve 17 až 21 °C, postupně pak 22 až 26 °C.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Na začátku srpna se dočkáme oteplení a polojasné oblohy. Jen při přechodně zvětšené oblačnosti můžeme čekat přeháňky nebo bouřky. Postupně ale bude přibývat frontální oblačnost. Místy se tak objeví přeháňky a bouřky.

Ranní teploty se zastaví mezi 16 až 11 °C. Denní teploty se vyšplhají k 23 až 27 °C, přechodně až 30 stupňům.

Zatažená obloha doprovázená místy přeháňkami a bouřkami by měla vydržet i po 11. srpnu. Ranní teploty by se měly v půlce měsíce pohybovat mezi 14 až 8 °C. Denní teploty budou 22 až 28 °C.

Období tak bude teplotně průměrné. Nadprůměrné ovšem bude množství srážek.

 

Právě se děje

Další zprávy