Ukliďte plavky, v týdnu budeme potřebovat deštníky

Dagmar Honsová, Meteopress
17. 7. 2011 16:25
Jih země večer zasáhnou silné bouřky, hrozí krátkodobé rozvodnění potoků a zatopení sklepů
Foto: ČTK

Praha - Česko prožívá poslední tropický den, k večeru meteorologové očekávají silné bouřky a po nich ochlazení.

Teplé jižní proudění, které přineslo letní nedělní odpolední teploty mezi 25 až 29 °C, ukončí přechod studené fronty od západu.

Studená fronta začala ovlivňovat počasí na našem území během odpoledne, ojediněle se na ní mohou tvořit silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm a silným větrem o rychlosti v nárazech až 70 kilometrů za hodinu.

Napršet může místy až 30 milimetrů vody. Hrozí tak krátkodobé rozvodnění potoků a malých toků a zatopení sklepů a garáží, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Stupeň nebezpečí silných bouřek bude podle meteorologů nízký.

Varování platí pro kraje Jihočeský, Středočeský, Vysočinu a Jihomoravský. Počasí bude od večera ovlivňovat studená fronta, která postupuje od Německa na východ.

Příští týden se ochladí

Třetí červencový týden bude ve znamení podprůměrných teplot a v jeho druhé polovině očekáváme převážně velkou oblačnost, na většině území s občasným deštěm.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

V pondělí bude převážně oblačno, místy přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 až 23 °C. V úterý bude z celého týdne oblačnosti nejméně - očekáváme oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky, odpolední teploty vystoupí na 21 až 25 °C, na východě území až k 27 °C.

Prostředek pracovního týdne už přinese zataženo až oblačno, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle s bouřkami. Odpolední teploty se zastaví jen mezi 16 až 20 °C, na Moravě a ve Slezsku bude až 22 °C. Naši pocitovou teplotu bude snižovat o 2 °C čerstvý severozápadní vítr o rychlosti 4 až 9 m/s, v nárazech kolem 15 m/s.

Také závěr pracovního týdne bude ve znamení velké oblačnosti s občasným deštěm nebo přeháňkami, odpolední teploty se budou nejčastěji pohybovat mezi 17 až 22 °C. Zatím to vypadá na oblačný, jen přechodně polojasný další víkend, ale alespoň se oteplí - odpolední teploty porostou na 22 až 26 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy