Z Medardovy kápě letos hodně kape

MD
29. 6. 2011 16:06
Kdo byl svatý Medard a jaké pranostiky jsou spojeny s jeho svátkem?
Foto: Reuters

"Medardova kápě, 40 dní kape." Tak předpovídá počasí známá lidová pranostika.

Několik dní před letošním Medardem, který připadá na osmého června, trápily celé Česko silné bouřky. Svátek letos přinesl studenou frontu, která způsobila až desetistupňové ochlazení.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové z Meteopressu se má nejbližších dnech znovu ochladit. Tropy se poté do celé střední Evropy vrátí v úterý 5. července, na svátek Cyrila a Metoděje. Aktuální předpověď počasí v Česku a Evropě můžete s námi sledovat online.

Patron zemědělců

Medard je jméno germánského původu. V Česku není příliš časté, nosí ho jen asi dvacet lidí.

Svatý Medard byl francouzský biskup, který se narodil v pátém století ve vesnici Salency na severu země. Podle legendy zastihla mladého Medarda venku bouře. Vzápětí se však na něho snesl velký orel, který ho pod svými roztaženými křídly skryl před deštěm. Tento příběh se později stal impulsem pro světcovo vzývání - zemědělci se modlili, aby o senoseči nepršelo. Kromě toho je svatý Medard také patronem vinařů - ti jej prosí o ochranu svých vinic a hojnou úrodu vinné révy.

Medardovské pranostiky

K Medardovi se váže velké množství lidových pranostik, nejčastěji předpovídajících počasí pro období mezi 6. a 18. červnem. Zde vám přinášíme některé z nich:

Když na Medarda prší, těžko se seno suší.

Jaké počasí na Medarda bývá, šest neděl trvání mívá.

Když na Medarda prší, voda břehy vrší.

Kdo na Medarda zasívá, hojnost lnu i zelí mívá.

Když prší na Medarda, namokne každá brázda.

Tak jak na svatého Medarda bouří, tak se celý měsíc po tom bouřky souží.

 

Právě se děje

Další zprávy