Čeká nás předčasný červenec, dosud nejteplejší dny

ČTK Dagmar Honsová, Meteopress, ČTK
19. 5. 2011 10:14
Léto s 28 °C se ohlásí v pátek, hrozí však bouřky. Vodákům kazí radost nízká hladina řek
Máme před sebou nejteplejší dny od začátku roku, teplotní rekordy ale zřejmě padat nebudou.
Máme před sebou nejteplejší dny od začátku roku, teplotní rekordy ale zřejmě padat nebudou. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Scénář počasí bude až do konce týdne podobný. Zatímco v ranních a dopoledních hodinách si budeme užívat jasnou oblohu, během odpoledne se místy vytvoří oblačnost s přeháňkami a od čtvrtka i s bouřkami.

O víkendu se dočkáme letních teplot, zastaví se až na 28 °C a vydržet by měly až do příštího týdne.

V pátek a v sobotu se ale mohou ojediněle vyskytnout silné lokální bouřky doprovázené možná i krupobitím.

Teplé počasí ale příliš nesvědčí vodákům, průtoky českých a moravských řek jsou většinou nízké.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Čtvrteční odpolední teploty vystoupí na 23 až 27 °C, ranní ale klesnou až pod 7 °C. Zpočátku dne bude slunečno, během odpoledne přechodně až oblačno, ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami.

V pátek a o víkendu očekáváme skoro jasno až polojasno, odpoledne místy oblačno, s přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 13 až 8 °C, odpolední vzrostou k 28 °C.

Máme tak před sebou nejteplejší dny od začátku letošního roku, které už budou připomínat červencové počasí. Prozatím to vypadá, že vydrží také v příštím týdnu. Teplotní rekordy ale zřejmě padat nebudou, ty se pohybují až lehce nad tropickou hodnotou, tedy nad 30 °C.

Řeky jsou sjízdné jen v některých úsecích

Teplé letní počasí posledních dní se nepříznivě projevilo do průtoků českých a moravských řek. Některé úseky jsou téměř nesjízdné, vodáci tam musí vystoupit z lodě a popotáhnout ji přes mělčinu. Stále se však dají najít řeky, které jsou sjízdné zcela bez problémů.

Foto: Jiří Kropáček

Obtížně sjízdná může být třeba Lužnice pod Táborem, kde je více kamenů a také řada jezů využívajících vodu pro výrobu elektřiny, u nichž je v podjezí sucho. Podobný stav je brzo očekáván i na Sázavě pod Krhanicemi. Také na Ohři jsou už v peřejnatých místech vidět kameny a mělčiny.

Dobře sjízdná je naopak Berounka, která svým pomalým tokem zaručuje hlubší vodu. Tradičně splavná je Vltava pod Vyšším Brodem, i když vody je méně, na horní tok je pro plavbu potřeba registrace od Národního parku. Otava je splavná ze Sušice, Morava od soutoku s Desnou. Nížinné úseky jsou zatím splavné na Radbuze i Úhlavě, ale také na Ploučnici či Dyji.

"Z dolních toků lze vybírat i na ostatních řekách. Chce to jen trochu fantazie a nebát se neznámé řeky," podotkl Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Dostatek vody slibuje akce na Májové Moravici, kde průtok z přehradní nádrže Kružberk po oba dny víkendu zajistí vodu pro tisíc vodáků.

 

Právě se děje

Další zprávy