Páteční mráz přepsal rekordy, o víkendu se vrátí jaro

Dagmar Honsová, Meteopress
6. 5. 2011 10:39
Jizerka hlásí - 9 °C, o víkendu se však začne oteplovat a příští týden na mrazy zapomeneme
Některé lidi zlákalo pěkné počasí k akrobatickým kouskům. Momentka z bavorského města Landshut.
Některé lidi zlákalo pěkné počasí k akrobatickým kouskům. Momentka z bavorského města Landshut. | Foto: Reuters

Česká republika - Také páteční mrazivé ráno na mnohých místech přepisovalo dosavadní minimální teplotní rekordy, nejčastěji ty z roku 1961. O víkendu se ale oteplí a příští týden už se i ranní teploty budou pohybovat až kolem 10 °C.

Nejnižší ranní páteční teplota byla naměřena na Jizerce, - 9 °C, na Luční boudě - 7 °C, v Adršpachu - 6 °C, na Světlé hoře a Šindelové - 5 °C.

O víkendu už bude příjemněji, ve dvou metrech nad zemí se teploty budou nejčastěji pohybovat v intervalu 5 až 0 °C, mrazivo bude pouze v horských oblastech a údolích. V příštím pracovním týdnu postupně porostou ranní teploty na 10 až 5 °C.

Mráz v některých městech

  • Brno - 1,2 °C,
  • Olomouc - 0,4 °C
  • Přerov - 1,4 °C
  • Vsetín - 2,9 °C
  • Jihlava - 3,2 °C

Takzvaní "Ledoví muži" Pankrác, Servác a Bonifác, které najdeme v kalendáři od 12. do 14. května, si tedy letos pospíšili.

Ukázkovým případem vpádu chladného vzduchu ke 12. květnu byly například roky 2001 a 2002. Nad střední Evropou se vytvořila oblast nízkého tlaku vzduchu a po přechodu studené fronty k nám začal proudit chladný vzduch od severu. Ranní minima klesala k -3 °C a odpolední teploty se pohybovaly kolem 17 °C.

V roce 2005 sice nejnižší ranní teploty neklesaly pod bod mrazu, zato však nejvyšší odpolední teploty nepřesahovaly 15 °C a v horských oblastech sněžilo.

Podívejte se, jak Česko tento týden zasypal sníh:

Během pátečního dne začal do Česka proudit teplý vzduch od jihu, takže o víkendu se budou odpolední teploty zastavovat až na 20 °C.

Očekáváme jasno až polojasno, ranní teploty budou klesat ke 4 až 0 °C a odpolední se zastaví mezi 16 až 20 °C.

Slunečná obloha vydrží také počátkem příštího pracovního týdne, odpolední teploty porostou až na 22 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy