Únor se vrátil. Nížiny hlásí tři, hory až 30 cm sněhu

Dagmar Honsová, Meteopress
3. 5. 2011 15:47
Ve středu mohou místy namrzat silnice, varuje předpověď počasí
Východočeská Police nad Metují, úterý 3. května krátce po poledni.
Východočeská Police nad Metují, úterý 3. května krátce po poledni. | Foto: Aktuálně.cz, Petr Rutar

Česká republika - Ačkoliv je květen, počasí spíše připomíná únor.

Nejen vrcholky hor totiž v noci pokryla vrstva sněhu. Na severu Čech napadlo místy i 30 centimetrů sněhu. V Libereckém, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém a Ústeckém kraji sněžilo i v nižších polohách.

Ráno místy ležela v údolích sněhová pokrývka až kolem tří centimetrů. Také v pravé poledne sněžilo ojediněle i v nížinách, Praha-Ruzyně hlásila déšť se sněhem.

Teplota vzduchu se v poledne na území Česka pohybovala od 0,2 °C na Liberecku do 6,5 °C na Brněnsku. Na vrcholcích Jeseníku spadla dokonce na -4,4 °C.

TIP: Zkomplikovalo vám počasí život? Překvapil vás květnový sníh? Pošlete nám fotografie na e-mail [email protected], nebo se podělte s ostatními čtenáři na naší stránce na Facebooku, či na Twitteru.

Teploty v Česku

Karlovy Vary - 2,7 °C
Liberec - 0,2 °C
Praha-Ruzyně - 1,7 °C
Ústí nad Orlicí - 1,7 °C

Česko je nejchladnější

K chladnému počasí se navíc přidal čerstvý vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, který snižuje naši pocitovou teplotu až o 2 °C. Počasí připomíná únor. Tyto nízké teploty způsobuje studené severní proudění.

V noci na úterý napadlo na Labské boudě 30 centimetrů sněhové pokrývky. Sníh napadl také na několika výše položených místech v Pardubickém kraji, kvůli teplotám nad nulu ale záhy roztál. Déšť se sněhem odpoledne hlásí i Jihlava.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Na Trutnovsku dokonce silničáři vyslali do hor sypač s pluhem. Bílý poprašek se objevil i na dalších místech Krkonoš, Jizerských hor nebo Jeseníků a stále přibývá.

Podle předpovědí meteorologů bude středeční ráno na většině území mrazivé. I v nížinách budou klesat teploty až k mínus čtyřem stupňům Celsia. Ojediněle se dokonce může tvořit náledí.

Podívejte se, kde na horách napadl sníh

Odpolední teploty však vystoupí na 9 až 14 °C, v pátek na 12 až 16 °C. Úterý by tak mělo být nejchladnějším dnem z celého května.

Jinde v Evropě jsou teploty daleko vyšší než u nás. V Berlíně očekávají kulminační teploty na 13 °C, ve Varšavě na 10 °C, Paříži 17 °C, Vídni 17 °C, Oslu 10 °C, Moskvě 22 °C, Londýně 16 °C a Bratislavě 16 °C.

 

Právě se děje

Další zprávy