Apríl, apríl, apríl. Ve středu bude 23 °C, o víkendu -1

Dagmar Honsová, Meteopress
4. 4. 2011 10:24
Po rekordně teplé neděli nás čeká střídavá oblačnost a ochlazení
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ačkoliv nedělní počasí zlomilo teplotní rekordy asi na třiceti místech republiky, nový pracovní týden bude ve znamení pravého aprílového počasí.

Po velmi teplém víkendu, kdy se v sobotu odpolední teploty zastavily místy přes 20 °C (Doksany 22,8 °C, Plzeň 21,6 °C, České Budějovice 21,5 °C) a v neděli v pravé poledne se už ojediněle šplhaly i přes 19 °C a v 15 hodin meteorologové naměřili v Řeži u Prahy 24 °C, se hned v pondělí ochladilo.

V následujících dnech bude oblačnost hodně proměnlivá, občas zaprší a po ochlazení počátkem týdne se opět bude oteplovat, aby se poté na víkend opět ochladilo. Ojediněle se může během pondělí na východě území vyskytnout i bouřka. Tlak vzduchu bude během týdne hodně kolísat.

Přijde déšť i bouřky

Pondělní ráno bylo příjemně teplé, zato denní teploty zejména v Čechách už moc neporostou - dosáhnou 11 až 15 °C, na Moravě a ve Slezsku bude až 18 °C.

Během dne bude počasí v Česku ovlivňovat studená fronta, která přinese postupně od severozápadu na celé území velkou oblačnost s občasným deštěm, na východě se ojediněle vyskytnou i bouřky.

Úterní ráno bude z celého pracovního týdne nejchladnější - ranní teploty klesnou na  5 až 1 °C, odpolední vystoupí na 12 až 16 °C. Bude polojasno, přechodně na severu a severozápadě území až oblačno se slabým deštěm.

Zlom v polovině týdne

Středa bude zpočátku dne ve znamení velké oblačnosti, místy s občasným deštěm nebo přeháňkami. Odpoledne bude od jihozápadu ubývat oblačnost na skoro jasno. Ranní teploty klesnou na 9 až 5 °C, odpolední vystoupí na 15 až 19 °C.

Čtvrtek přinese nejvyšší teploty z celého týdne - odpolední maxima budou kulminovat při polojasné obloze na 19 až 23 °C. Také konec týdne bude převážně ve znamení polojasné oblohy, odpolední teploty se nejčastěji zastaví mezi 13 až 17 °C. Nejnižší noční teploty mohou příští víkend ojediněle klesnout až k -1 °C.

Rekordní neděle

Aprílové počasí.
Aprílové počasí. | Foto: Reuters

V neděli bylo nejtepleji na pražském Karlově, kde naměřili 25,6 stupně Celsia, což je takzvaný letní den. Nastává v okamžiku, kdy maximální teplota dosahuje aspoň 25 stupňů, uvedl na informačním webu Českého hydrometeorologického ústavu Pavel Jůza.

Dosavadní rekord pro 3. duben byl na Karlově 23,2 stupně z roku 1953.

Z roku 1953 platilo maximum i pro Milešovku, dosavadní rekord 20,6 stupně byl i zde dnes překonán o dvě desetiny stupně Celsia.

V Chebu meteorologové odpoledne naměřili 22,9 stupně. Dosud nejtepleji tam bylo tento den předloni a tehdejší rekord měl hodnotu 20,8 stupně.

Z roku 2009 dodnes platil pro 3. duben i rekord v Bedřichově, Hradci Králové, Husinci, Lenoře nebo Mariánských Lázní. Podle meteoroložky byla ve všech těchto stanicích dnes odpoledne ale tato maxima překonána.

 

Právě se děje

Další zprávy