Takřka jarní sobotu vystřídá mrazivá neděle s -12 °C

Dagmar Honsová, Meteopress
4. 3. 2011 22:05
Na horách nyní leží starý, převážně zmrzlý sníh. V provozu je ale většina středisek

Česká republika - Konec pracovního týdne je ve znamení zvětšující se oblačnosti, o víkendu pak přijde výrazný teplotní zlom.

Zatímco sobota bude nejteplejším dnem v týdnu, v neděli rtuť jen těžko překročí bod mrazu.

Podobně studený bude i začátek příštího týdne. Slunce a teplo se začne vracet od úterý a v druhé polovině týdne budou denní teploty dosahovat až 9 °C.

Počátek března přináší velmi příjemné slunečné počasí s odpoledními teplotami až 7 °C. Přechodné ochlazení, doprovázené místy sněhovými přeháňkami, očekáváme od neděle.

Zatímco sobota bude nejteplejším dnem z celého týdne, místy naměříme až 10 °C, v neděli zpravidla nevystoupí odpolední teploty nad bod mrazu. Z března se tak rázem vrátíme do lednového počasí.

Oblast vysokého tlaku vzduchu přináší slunečné dny, které ve čtvrtek přechodně vytěsní tlaková níže od jihozápadu. Během dne přibude oblačnosti a ojediněle může slabě sněžit. Přesto se i dnešní odpolední teploty zastaví mezi 3 až 7 °C.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Už v pátek ale opět očekáváme jasno nebo skoro jasno. Po ránu se budou teploty pohybovat mezi -3 až -7 °C, v odpoledních maximech stoupnou až na 8 °C. Další oblačnost začne přibývat během sobotního odpoledne, kdy také začne padat sníh, nebo déšť se sněhem. Ranní teploty klesnou na -2 až -6 °C, odpolední vystoupí na 6 až 10 °C.

V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle se objeví sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na -2 až -6 °C a odpolední už vystoupí jen na -2 až 2 °C. Také v pondělí bude oblačno až polojasno, ojediněle se objeví sněhové přeháňky. Noční teploty klesnou až k -12 °C, odpolední budou stejné jako v neděli.

Od úterý začne ubývat oblačnost a odpolední teploty opět porostou. V druhé polovině příštího pracovního týdne očekáváme teploty až na 9 °C.

Podmínky pro lyžování jsou dobré

Už druhá polovina února byla na sníh chudá a ani v nejbližších dnech zatím neočekáváme žádné výrazné sněžení, a to ani v horských oblastech.

Pouze v noci ze soboty a v neděli během dopoledne se vyskytnou v horských oblastech sněhové přeháňky, více než 5 cm nového sněhu ale nenapadne.

Na horách nyní leží starý, převážně zmrzlý sníh. V provozu je i nadále většina horských středisek, na sjezdovkách najdete nejčastěji od 40 do 80 cm zmrzlého nebo technického sněhu.

 

Právě se děje

Další zprávy