Počasí víkendu přeje, poleví mráz a vyjde slunce

Dagmar Honsová, Meteopress
25. 2. 2011 11:35
Třeskuté mrazy neustoupily ani v pátek ráno, na Jizerce naměřili -26 °C
Foto: Reuters

Česká republika - Po celý tento týden klesaly nejnižší ranní teploty hluboko pod bod mrazu, výjimkou nebylo ani páteční ráno. O víkendu se však oteplí a čeká nás slunečná obloha.

V horských oblastech teploty klesaly pod -15 °C. Na Jizerce rtuť teploměru ukázala -26 °C, v Bedřichově a na Desné Souši k -20 °C, v Adršpachu k -17 °C.

V 8 hodin ráno se ještě teplota vzduchu pohybovala například v Peci pod Sněžkou na -17 °C, Praze-Libuši -13,8 °C, Plzni -14,3 °C, Jihlavě -17,6 °C, Ostravě -13,8 °C.

Oproti minulým dnům ale byly v pátek teploty většinou o několik málo stupňů vyšší. Po východu Slunce začaly teploty rychle stoupat a odpolední maxima se dnes při slunečné obloze konečně vyšplhají ojediněle i k +1 °C.

Pod nízkou oblačností, která se zřejmě udrží po celý den na severovýchodě území, se budou pohybovat kolem -6 °C.

Kde se špatně dýchá

  • Smog trápí především Ústecký a Moravskoslezský kraj.
  • V Ústeckém kraji regulace platí pro správní obvody obcí s rozšířenou působností Bílina, Děčín, Chomutov, Kadaň, Litoměřice, Litvínov, Most, Roudnice nad Labem, Teplice a Ústí nad Labem.
  • Nečistot v ovzduší stále přibývá i v Moravskoslezském kraji.
  • Na Ostravsku a Karvinsku byla proto ve čtvrtek vyhlášena smogová regulace.
  • Ve Středočeském kraji stále platí upozornění před výskytem smogu a možností vyhlášení regulace.

Po sv. Matějovi se tak dočkáme odpoledních teplot i lehce nad bodem mrazu, kdy se budou o víkendu a v první polovině příštího pracovního týdne odpolední teploty zastavovat až na 4 °C, poté se ale opět ochladí.

O víkendu až + 5 °C

Během soboty bude vliv mohutné oblasti vysokého tlaku vzduchu nad severovýchodní Evropou na počasí u nás slábnout. Také sobota bude ve znamení jasné až skoro jasné oblohy, ranní teploty budou klesat na -10 až -14 °C, ojediněle k -16 °C, odpolední vystoupí na -2 až 2 °C.

V neděli čekáme oblačno až polojasno, místy se vyskytnou srážky smíšené. Po ránu se ochladí na -4 až -8 °C, odpolední teploty vystoupí na 1 až 5 °C. Během noci na pondělí se tak ojediněle může tvořit náledí. Také o víkendu očekáváme převážně nepříznivé rozptylové podmínky.

V první polovině nového týdne bude převážně oblačno, místy se slabým sněžením, v nížinách srážky smíšené nebo mrznoucí. Ranní teploty -2 až -7 °C, odpolední 0 až 4 °C. Poté bude oblačnosti ubývat a opět se ochladí.

 

Právě se děje

Další zprávy