Jako na houpačce, teplo a déšť vystřídá sníh a ledovka

Dagmar Honsová, Meteopress
19. 1. 2011 11:50
Od čtvrtka do konce týdne nás čekají občasné sněhové přeháňky i v nížinách
Déšť na US Open ochromil hrací den
Déšť na US Open ochromil hrací den | Foto: Sport

Česká republika - Do Česka se po téměř jarním víkendu postupně vrací zimní počasí. A to se vším, co s tím souvisí - se sněhem i náledím.

Po úterním přechodu slábnoucí studené fronty začal do střední Evropy proudit studený vzduch od severozápadu, který přinese návrat zimy.

Zatímco o víkendu místy průměrné denní teploty připomínaly březnové počasí, nyní nás čeká ochlazení a konec týdne už přinese návrat k lednovým teplotním normálům.

Už během noci na středu se začal občasný déšť od středních poloh měnit na sněžení, ojediněle se vyskytly i srážky mrznoucí.

Ve středu očekáváme občasné sněžení na celém území, pouze v nížinách to budou srážky deště se sněhem nebo déšť.

Od čtvrtka do konce týdne očekáváme občasné sněhové přeháňky i v nížinách. Nejintenzivnější sněžení očekáváme v horských oblastech, kde může do pátečního večera napadnout až kolem 25 cm sněhu, v nižších polohách do 8 cm.

Také druhá polovina týdne přinese i polojasnou oblohu.

Od čtvrtka do konce týdne bude oblačno až polojasno, zpočátku místy, postupně ojediněle sněhové přeháňky.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Ranní teploty se ještě ve středu budou pohybovat kolem bodu mrazu mezi 2 až - 2 °C, od čtvrtka už budou zůstávat pod bodem mrazu a o víkendu budou klesat až k - 10 °C.

Stejně tak dolů půjdou i nejvyšší denní teploty od středečních 0 až 4 °C, po víkendové - 4 až 0 °C. V horských oblastech očekáváme už celodenní mrazy od středy a podmínky pro lyžování se budou zlepšovat.

Lednové teploty nahoru a zase dolů

První měsíc tohoto roku zatím přináší velké teplotní skoky, nejen v Praze.

Foto: Dagmar Honsová, Meteopress

Zatímco v prvních lednových dnech se odpolední teploty pohybovaly na 1 °C, 4. a 5. leden přinesl ledové dny, poté se 7. ledna oteplilo až na 7 °C. Po přechodném ochlazení s odpoledními teplotami kolem 3 °C v období od 10. do 12. ledna přišlo teplotně nadprůměrné období s odpoledními teplotami až na 10 °C. Nyní opět očekáváme chladnější ráz počasí.

Poslední lednová dekáda už přinese stálejší charakter počasí a převážně celodenní mrazy.

Zatímco loňský leden přinesl převážně ledové dny a v Praze se odpolední teplota za celý měsíc nevyšplhala přes 4 °C, v posledních 10 letech nejsou velké teplotní výkyvy během ledna vůbec ojedinělé - velké teplotní skoky přinesl leden také v letech 2008, 2007, 2004, 2003 a 2001.

 

Právě se děje

Další zprávy