Hladiny začaly opět stoupat. Zvyšuje je tající sníh

ČTK Kateřina Eliášová, ČTK
9. 1. 2011 13:28
Řeka Radbuza ve Staňkově překročila třetí stupeň povodňové aktivity
Tající sníh zvedá hladiny řek po celé Evropě
Tající sníh zvedá hladiny řek po celé Evropě | Foto: Reuters

Plzeň, Praha, Ústí - Hladiny řek na západě a severu země i ve středních Čechách opět stoupají kvůli tajícímu sněhu. Po výrazném oteplení, dešti a následném tání sněhu se zvyšuje průtok na horní Úslavě, na Mži, Berounce a Ohři i Vltavě a Labi.

Třetí stupeň povodňové aktivity stále platí na dvou místech na Radbuze, meteorologové navíc očekávají další vzestup. Na mnoha místech byla vyhlášena povodňová bdělost. Někde mohou blokovat tok řek kry. Vyplývá to ze zprávy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zvýšené průtoky zaznamenávají hydrologové především v Karlovarském, Plzeňském, Libereckém, Ústeckém, ale i Středočeském kraji a v Praze.

Řeka Radbuza, na níž ve Staňkově na Domažlicku a ve Lhotě u Plzně platí stupeň ohrožení, se v následujících hodinách pravděpodobně dostane na ještě vyšší úroveň, než které dosahovala dnes ráno. "Na toku Berounky očekáváme stále mírné vzestupy, na celém toku by měla během noci a pondělí překročit druhé stupně povodňové aktivity," uvedl ČHMÚ.

Krátkodobé překročení povodňové pohotovosti nastane i nad přehradou České údolí. Stoupat budou také hladiny řek na přítocích Berounky. Kvůli zvýšenému průtoku v Berounce stoupnou dolní toky Labe a Vltavy. V Praze bude v neděli průtok udržován pod prvním stupněm povodňové aktivity.

"Problémy mohou i nadále v některých místech způsobovat vzduté hladiny vlivem ledových jevů," sdělili meteorologové. Ledová bariéra, která v sobotu na Berounce v Černošicích ucpala koryto, se utrhla a odplavala po proudu. Při vylití řeky z koryta bylo zatopeno deset domů a několik zahrad. Situace se stabilizovala, na řece ale stále platí povodňová pohotovost.

 

Právě se děje

Další zprávy