Předpověď na dnešní noc: Vrávoravou chůzi ztíží ledovka

Domácí Domácí
31. 12. 2010 11:30
Teplota vzduchu po celou noc zůstane pod nulou, nejčastěji kolem -3 až -7 °Celsia
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Přemýšlíte, v čem vyrazit na silvestrovské oslavy? Český hydrometeorologický ústav připravil speciálně pro dnešní noc předpověď počasí, která napovídá, že vrávoravá chůze z novoročních oslav nebude kvůli ledovce zrovna bezpečná.

Nad ránem se teploty v České republice držely kolem -7 °Celsia. "Přes den bude na většině území nadále pod nulou, jen ojediněle v nejnižších polohách může teplota vzduchu vystoupit slabě nad 0 °Celsia," uvedl Petr Dvořák z odboru letecké meteorologie ČHMÚ.

30. 12. 2010

Předposlední noc roku 2010:

  • krátce po půlnoci naměřila stanice ČHMÚ ve středních Čechách hodnoty většinou mezi -10 až -17 °C
  • na ruzyňském letišti bylo -16,4 °C
  • Nedrahovice-Rudolec měla hodnotu -16 °C,
  • Průhonice naměřily -15,2 °C
  • v Jizerských horách již proslulá Jizerka: -17,2 °C
  • Horská Kvilda na Šumavě: -20,5 °C, ačkoliv vrchol nedalekého Churáňova měl -6,8 °C, jelikož byla teplotní inverze
  • na Moravě ve Vsetíně bylo -15,5 °C, ve Vizovicích -15,9 °C, na ostatních stanicích je kolem -9 °C

Přes den bude velká oblačnost a především na severu území budou padat srážky. "Převážně sníh, ojediněle sníh s deštěm - to by znamenalo problém, protože tekutá část srážek by na zmrzlé zemi okamžitě namrzala a vznikala by ledovka. Také tam, kde teplota vzduchu vystoupí nad nulu, bude zčásti odtávat sníh, který pak navečer zase zmrzne, čímž vznikne náledí," varuje Dvořák.

V noci bude polojasno až oblačno, na severu zataženo; zde se také mohou nadále vyskytovat srážky, převážně sněhové. Sněžení však nebude nijak vydatné, jen lehce poletující vločky.

Teplota vzduchu po celou noc zůstane pod nulou, nejčastěji kolem -3 až -7 °C.

Také v sobotu - na Nový rok - bude přes den oblačno, přechodně i polojasno, ojediněle slabé sněžení a teplota vzduchu slabě pod 0 °C.

Jak připomíná Dvořák, letošní prosinec je sice pozoruhodně bohatý na sníh i na teplotní rekordy minimálních teplot na mnoha měřicích stanicích ČHMÚ, ale kupodivu (ač se to nezdá) zdaleka nejde o extrémně tuhou dosavadní zimu.

"V uplynulých 200 letech jsme zaznamenali podstatně studenější prosince, například v roce 1969. Když byla ve střední Evropě nezvykle teplá zima 2006/7, každý se děsil globálního oteplování. Když teď po sobě následují dvě ladovské zimy, kdekdo laicky globální oteplování zpochybňuje," říká Dvorák.

Redakcím rozeslal obrázek, který ukazuje průběh průměrných prosincových teplot v Praze-Ruzyni od roku 1771.

Graf si můžete lépe prohlédnout kliknutím na ikonku
Graf si můžete lépe prohlédnout kliknutím na ikonku | Foto: Repro: ČHMÚ

"Jak se zdá, měsíc prosinec (ale i celé zimní poloviny roků) jsou od konce 19. století postupně stále teplejší, míněna je průměrná teplota za daný měsíc či období. Letos zrovna nastal výkyv průměrné prosincové teploty směrem dolů; skoro určitě můžeme říci, že některý z blízkých příštích prosinců bude zase teplotně nadprůměrný, případně i několik zim za sebou bude zase teplých," uvedl Dvořák.

 

Právě se děje

Další zprávy