Arktický den je tu. Teplota pod -30, praskají koleje

Dagmar Honsová, Meteopress
16. 12. 2010 8:10
Arktické severní proudění pokračuje. Čtvrtek bude nejstudenějším dnem
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Arktické severní proudění do střední Evropy i nadále pokračuje a čtvrtek v něm bude nejstudenějším dnem.

Dokladem je například to, že na Jizerce v Jizerských horách spadla teplota až na -31,5 °C a velké mrazy podle České televize výrazně zkomplikovaly železniční dopravu.

Na trati mezi Prahou a Ústím nad Labem praskají koleje a vlaky nabraly po ránu až tříhodinové zpoždění.

Jak v noci mrzlo

Místo °C Jizerka -31,5 Stráži p. R. -26 Adršpach -25 Desná-Souš -23 Bedřichov  -23 Světlá hora -23,5 Černá v P. -21 Vyšší Brod -20 Pec p. Sn. -19 Praha-Ruzyně - 9,6 Doksany -13,9 Ostrava -13,3 Č. Budějovice -11,4 Jihlava -18,4

Teploty dnes i přes den zůstanou jen v intervalu -11 až -7 °C, v místech, kde nejvyšší denní teploty zůstanou pod -10 °C, hovoříme o tzv. arktickém dnu.

Studená rána, kdy při zmenšené oblačnosti mohou nejnižší noční teploty klesat až k -20 °C očekáváme až do konce týdne. Odpolední teploty se budou v pátek a sobotu pohybovat v intervalu -8 až -4 °C, v neděli mezi -7 až -3 °C. 

Během večera počasí u nás začne ovlivňovat frontální systém postupující od západu, který opět přinese už během noci do Čech sněžení. Na návětrných stranách českých hor může napadnout až 20 cm nového sněhu, v nižších polohách okolo 5 cm.

Na Moravě a ve Slezsku se bude místy občasné sněžení vyskytovat až během pátečního dopoledne. Zejména na severu území se budou v kombinaci čerstvého větru vytvářet sněhové jazyky nebo závěje.

 

Právě se děje

Další zprávy