Živě: Na silnicích je klidněji, s nocí přichází mráz

Domácí Domácí
2. 12. 2010 21:40
Online přenos ze druhého dne sněhové kalamity, která ochromila Česko i Evropu
Palec dolů, signalizuje technik obsluhující sněžný pluh v Edinburgu.
Palec dolů, signalizuje technik obsluhující sněžný pluh v Edinburgu. | Foto: Reuters

Česká republika - Česko se podobně jako téměř celá Evropa zastavilo pod náporem zimy, i když na více místech se už podařilo sníh odklidit.

Stály klíčové dálnice, vlaky i letadla, v Praze přijal v noci na čtvrtek krizový štáb mimořádná opatření, která by měla co nejvíce zmírnit následky kalamity. Lidé přijížděli ve čtvrtek do práce se zpožděním desítek minut, pokud vůbec dorazili.

Kritickými místy byly důležité dálnice D1, D5 i D8, pak Praha (a v ní Jižní spojka a okolí Kbelské a Poděbradské). Tady se situace měnila hodinu od hodiny.

Dramatický vývoj jsme už do středeční noci spolu s vámi sledovali v online reportáži. Zde přinášíme důležité informace ze čtvrtka:

TIP: Pokud víte o místech, kde počasí komplikuje dopravu, pište nám (nebo posílejte fotografie) na e-mail [email protected], nebo se podělte s ostaními čtenáři na naší stránce na Facebooku, či na Twitteru.

21:30 - "Především v regionální dopravě už se situace stabilizovala, řada rychlíků ale stále jede se zpožděním," řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. V noci na pátek by se mohly vlaky vrátit na trať mezi Novým Městem pod Smrkem a Jindřichovicemi pod Smrkem na Liberecku.

20:55 - Přituhuje. V Jihlavě je -9 až -10°C, polojasno. Hlásí amatérský meteorolog Petr Janoušek.

19:20 - "Už jsme viděli, jak zima vypadá se víšm všudy. Tak by mohla skončit," věří na Facebooku čtenářka Iveta Mrvíková. Předpověď počasí je ale jiného názoru, minimálně pro první polovinu příštího týdne.  

18:45 -  Situace se ujklidňuje na většině území. Podařilo se zprůjezdnit některé zasněžené silnice a železniční tratě. Dráhy přesto preventivně prodloužily kalamitní stav až do půlnoci. V pátek se během dne počasí opět zhorší: Moravu má zasáhnout další silné sněžení, Čechy čeká tuhý mráz.

18:35 - Jeden ze čtenářů Aktuálně.cz hlásí, že v pražském metru, které je dnes jediným spolehlivým dopravním prostředkem, je momentálně plno revizorů.

17:23 - Situace v Praze se podle policie zklidnila. "Nicméně i nadále je nutné, aby řidiči dbali potřebné opatrnosti. Ti, kteří pojedou Cholupickým a Lochkovským tunelem ve směru od dálnice D1 na dálnici D5, musí počítat s tím, že může dojít ke krátkodobým uzavírkám těchto tunelů z důvodů namrzající vozovky," sdělila Aktuálně.cz mluvčí policie Eva Miklíková.

17:20 - Po přívalech sněhu začíná zase sílit mráz. Amatérský meteorolog Petr Janoušek naměřil v pozdním odpoledni v Jihlavě pět centimetrů nad zemí teplotu na sněhové pokrývce minus 11,3 stupně Celsia.

16:37 - Pojišťovny evidují od pondělí tisíce škod. Podle ankety ČTK mohou dosáhnout až 100 milionů korun. Proti loňsku jde o šedesátiprocentní nárůst, průměrná škoda je 45 tisíc korun.

16:18 - Především neukáznění řidiči kamionů a osobních aut zablokovali v posledních 24 hodinách tramvajové tratě zhruba na 30 místech v Praze. Vyplývá to z údajů pražského dopravního podniku, které přinesla ČTK. Největší problémy způsobil čtyřicetitunový kamion, který ve středu večer uvízl na kolejích mezi zastávkami Hradčanská a Prašný most. Jeho vyproštění trvalo tři hodiny a 40 minut. Další kamion strhl tramvajovou trolej dnes ráno na Výtoni. Oprava trvala dvě a čtvrt hodiny.

16:15 - V Divišově ve směru na Nové Město na Moravě nemůže kamion vyjet kopec a brání v provozu. Auta za ním stojí v koloně, nebo se snaží vůz opatrně objet.

16:03 - Nehoda kamionu uzavřela nájezd na dálnici D5 mezi obcí Blatnice a exitem 100. "Vozidlo převáželo polystyren a právě probíhá překládka nákladu," informovala Aktuálně.cz mluvčí plzeňských hasičů Alena Marešová. Uzavírka podle ní potrvá zhruba do sedmé hodiny večer.

15:23 - Horská služba v Krkonoších vyhlásila první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech leží kolem 30 centimetrů prachového sněhu a jeho vrstva není stabilní.

15:04 - Opuštěný nákladní přívěs blokuje silnici u Ústí nad Orlicí ve směru na Dlouhou Třebovou. Auta zde mohou projíždět pouze jedním pruhem.

14:48 - Policie hlásí kvůli kamionu další uzavřenou silnici I. třídy. Tentokrát se převrátil do příkopu na komunikaci I/57 v Podlesí u Valašského Meziříčí.

14:15 - Silnice v Moravskoslezském kraji zůstávají po středečním intenzivním sněžení sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Situace je na některých místech stále mimořádně naléhavá. Podle ŘSD jsou na komunikacích většinou zbytky rozbředlého sněhu nebo zajetá sněhová vrstva, místy musí počítat řidiči i s vyjetými kolejemi. Více o situaci v kraji čtěte zde.

13:48 - Evergreenem posledních 24 hodin se kvůli sněhu staly nehody kamionů. Deník Aktuálně.cz zmapoval místa, kde nákladní auta na dlouhé hodiny zablokovaly provoz. Projděte si grafiku:

13:31 - Sníh, který zasypal Česko, působí potíže i loterijní společnosti Sazka. Problémy má podle mluvčího Zdeňka Zikmunda zhruba desetina sítě. "Důvod je jednoduchý - klimatické podmínky, husté sněžení, takže dochází na některých místech k výpadkům komunikační sítě," vysvětlil.

13:29 - V Plzeňském kraji zůstává stále uzavřená místní silnice mezi obcemi Litohlavy a Smědčice, a to kvůli tvorbě sněhových jazyků. Ty se tvoří také na Klatovsku, Železnorudsku a Sušicku.

13:18 - Dálnici D5 ve směru na Rozvadov se po několika hodinách podařilo zprůjezdnit. Havarované kamiony ji blokovaly hned na dvou místech.

12:58 - Podle výhledu počasí na nejbližší dny se dá očekávat, že na Moravě a ve východní části Vysočiny ještě sněhová kalamita nekončí. Už během pátečního dopoledne a v noci na sobotu může napadnout dalších 5 až 15 cm sněhu. Celou předpověď čtěte zde.

12:53 - Online deník Aktuálně.cz i portály Centrum.cz a Atlas.cz byly přes hodinu nedostupné. "Důvodem byl výpadek služeb na straně poskytovatele hostingu - Telefónica O2," vysvětlil ředitelem komunikace Centrum Holdings Jiří Hájek. Čtenářům se omlouváme.

11:57 - Na silnicích na Litoměřicku si dejte pozor, varuje na Facebooku Pavel Kulhavý. A varuje před jiným nebezpečím, než je sníh: "Okolí Litoměřic: svítí sice sluníčko, ale na silnicích leží uježděná vrstva sněhu a doprava je velice zpomalená."

11:48 - "Cesta vlakem z Ostravy do Otrokovic normálně trvá asi hodinu. Včera večer čtyři. Radost. Ale když jsem viděl ty mnohakilometrové kolony stojících aut u Přerova...," píše Aleš Měřička.

11:40 - Na 14. kilometru dálnice D1 na Prahu je dlouhá kolona. Auta pomalu popojíždějí ve všech pruzích.

11:34 - Energetický gigant ČEZ se podle mluvčího Ladislava Kříže zatím nepotýká s většími problémy. "Poruchovost je jen mírně zvýšená oproti normálu. Ojediněle se objevují poruchy na nízkém napětí, na vysokém napětí evidujeme poruchu v oblasti Rokycanska a Berounska," informoval v tiskové zprávě.

11:21 - V Šenově na Novojičínsku před nájezdem na rychlostní silnici R48 boural autobus. V Suvorovově ulici sjel do příkopu. Všichni cestující i řidič jsou v pořádku.

11:18 - Rychlostní komunikace R35 je opět průjezdná. Hasičům se podařilo vyprostit kamion, který havaroval na 282. kilometru ve směru na Olomouc.

11:16 - Počet lidí, kteří se zranili při pádu na kluzkých komunikacích, se zvýšil. Prodloužila se doba dojezdu k pacientům. Mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová proto informovala, že záchranáři posílili noční směnu a rozšířili pohotovost.

11:15 - V pražském tunelu Lochkov je neprůjezdný pravý pruh. Podle policie zde provoz blokuje porouchané vozidlo, které musí být odtaženo pryč.

11:12 - Vozíčkáři z Černého mostu jsou uvězněni ve svých bytech, protože chodníky jsou protáhlé jen pro pěší, napsala do redakce Aktuálně.cz jedna ze čtenářek. Jedinou možností, jak se dostat do práce, je zavolat si taxi, dodává.

11:06 - Sněhová kalamita zkomplikovala ve středních Čechách i železniční dopravu. Zrušeno bylo kolem 40 spojů. Ty, které jezdí, mají podle mluvčího Českých drah většinou zpoždění do 20 minut. Silnice jsou s opatrností sjízdné. Více o situaci v kraji najdete zde.

11:04 - V Jihlavě začalo opět slabě sněžit, hlásí tamní amatérský meteorolog Petr Janoušek. Ve městě během středy napadlo 11 centimetrů sněhu, teplota se nyní pohybuje kolem mínus 4 stupňů Celsia.

11:00 - Pneuservisy praskají kvůli sněhové kalamitě ve švech. "Zájem motoristů o výměnu pneumatik vzrostl od minulého týdne, kdy poprvé začalo sněžit i v nížinách, o 300 procent," informoval Aktuálně.cz vedoucí sítě autoservisů FASTBOX Petr Mrňák.

10:53 - Dálnice D1 směr na Brno je nejméně do 122. kilometru průjezdná, píše na Facebooku Michal Kovařík. A varuje před jiným nebezpečím, než je sníh: "Teď jsem projel 122 km směr Brno. Sjízdnost dobrá. První km od Prahy je rozbředlý sníh, jinak pak už je to prosolené. Je však třeba dávat bacha. Na 122. km taky stojej dvě švestky v rexlexkách a s plácačkama :-)"

10:53 - Zablokovaly dálnice i řadu silnic nižších tříd. Řeč je o kamionech. Reportér Radek Pecák ve středu absolvoval cestu z Prahy do Brna. Přečtěte si, jak viděl "kamionové rodeo".

10:52 - Mezi Prahou a Kladnem projedete bez potíží, hlásí na Facebooku Jana Káninská: "Neměl by tam být problém, pokud se nestane nějaká nehoda, i hlavní tahy v Kladně jsou protažené."

10:47 - "V Hradci Králové trochu sněží a fouká vítr, ale kalamita tu není," informuje čtenářka Zuzana Škvrnová. "MHD ve městě už jezdí normálně, včera nabírala i hodinové zpoždění. Vlaky však mají s jízdním řádem problémy stále," upozorňuje.

10:45 - Rychlostní silnice R35 je na 282. kilometru ve směru na Olomouc uzavřena kvůli vyprošťování havarovaného kamionu.

10:33 - Dopravní situace v Praze je kritická. Na příjezdech do metropole po dálnicích D1 a D8 se tvoří podle ČT až desetikilometrové kolony. Krizový štáb proto hodlá poslat do vzduchu vyslat i vrtulník. Jeho start ale prozatím neumožnilo špatné počasí.

10:28 - Trasa Kbely - Letňany 15 minut autobusem (bežně 7 až 15 minut), píše Jindřich Cibulka z Prahy. "Mladoboleslavská prohrnutá, leží na ní asi 5 cm ujetého sněhu. Doprava plynulá v obou směrech. Řidiči jezdí opatrně max. 40 km/hod," dodává. Metro z Letňan jezdí co pět minut a je prý poloprázdné. "U nás na horách (Kbely) leží kolem 20 cm prašanu."

10:27 - Dobrá a špatná zprávy ze severu Čech: "I/13 Markvartice - Děčín stojí. Kolona cca 5 km, počkáte si cca 1 hodinu. Objízdná trasa: Markvartice - Benešov nad Ploučnicí - Děčín - čistá, uklizená a bez kolon," informuje na Facebooku Radek Lekner. A přidáváme informaci z Prahy: "Černý Most - Horní Počernice docela v pohodě, ale opačný směr je zablokovaný kamiony," hlásí Jakub Holda.

10:24 - Jízdu s maximální opatrností doporučují motoristům silničáři na vozovkách v Olomouckém kraji. Na většině silnic leží nový sníh či sněhová kaše. Na Olomoucku je podle dispečerů krajské správy silnic uzavřený úsek silnice třetí třídy Hraničné Petrovice - Jívová. Jak to v kraji vypadá, čtěte zde

10:23 - České dráhy kvůli vydatné sněhové nadílce zrušily v ranní špičce desítky vlaků, vyhlášený kalamitní stav zároveň prodloužily o další dvě hodiny do 12:00. Omezení provozu se týká především regionální železnice, nevyhlo se však ani rychlíkům.

10:19 - Nad ránem museli silničáři v Karlovarském kraji uzavřít celkem tři úseky silnic. "Nejvážnější je situace je na hlavním tahu z Ostrova na Chomutov," řekl šéf zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka. Kamiony stojí v obou směrech i mezi Stráží nad Ohří a Bočí. Uzavřen je i úsek mezi Vojtanovem a Starým Rybníkem na Chebsku. Více o situaci v kraji čtěte zde.

10:03 - Kamion havaroval krátce před desátou hodinou i na 29. kilometru dálnice D8 na Prahu. Podle ŘSD skončil mimo silnici, ale likvidace následků potrvá zhruba hodinu.

9:52 - Petr Friede na Facebooku varuje pře situací v Trutnově: "Trutnov - stále zde sněží, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Jezděte opatrně a buďte maximálně zodpovědní. Nevyplatí se kvůli pěti minutám čekání v koloně vozidel riskovat vlastní bezpečnost."

09:48 - Dálnice D5 je mezi 89. a 93. kilometrem ve směru na Rozvadov průjezdná jedním pruhem. Na 17. kilometru ovšem havaroval jiný kamion a blokuje oba pruhy. Objízdná trasa je sjízdná jen pro osobní auta.

Ranní nehoda na D5
Ranní nehoda na D5 | Foto: PČR

09:41 - Doprava se pomalu sune i ve směru z pražského Černého mostu ke sjezdu na D1. Kamion zablokoval výjezd u Europarku, napsal do redakčního mailu čtenář Petr Kolátor. Potíže jsou i v opačném směru, rovněž kvůli kamionu, který zablokoval sjezd na Černý most.

09:37 - Kamion strhl v Praze na Výtoni trolejové vedení. Tramvaje nejezdí také mezi vysočanskou radnicí a Starým Hloubětínem, a také na trase Palmovka - Lehovec.

09:36 - Silnice mezi Prachaticemi a Těšovicemi je konečně protažená a rozsolená, informoval na Facebooku Jiří Němec. "Sjízdnost se zvýšenou opatrnosti dobrá," dodává. V regionu je podle něj zataženo, ale prozatím nesněží.

09:30 - Pražští silničáři mají v terénu všechny lidi a 69 sypačů. V platnosti zůstává krizová linka, kterou ve středu využilo na 300 lidí, a kromě ní se mohou obracet i na linku dopravního podniku 296 19 18 17. Další jednání krizového štábu je v plánu na šestou hodinou večerní.

09:27 - Tramvaje od Václavského náměstí směrem k Jindřišské věži nejezdí, hlásí z centra Prahy Michal Štůsek. V opačném směru je provoz zatím bez problémů.

09:24 - V Tušimicích na Chomutovsku překonali historický rekord ve výšce sněhové pokrývky. Ráno tam meteorologové naměřili 32 centimetrů, což je suverénně nejvíc za 42 let, kdy se tam měření provádí, řekl Pavel Jůza z ústecké pobočky ČHMÚ. Příval sněhu by ale měl na západě Čech ustat.

09:14 - V hlavním městě skončilo jednání krizového štábu. Podle dopravního podniku nyní víc než sníh jako takový dopravu v Praze komplikují řidiči, kteří vjedou do zapadaného kolejiště a následně zde zapadnou a zablokují tramvaje.

09:01 - V pražských Kunraticích je na silnicích rozjezděný sníh, který odhrnují rolby. "Po Vídeňské ve směru do centra pomalu jede souvislá kolona aut. Autobusy MHD ve směru na Kačerov jezdí bez problémů," hlásí David Slížek.

08:55 - Sněhová pokrývka zapříčinila v Praze mnoho nehod, kvůli nimž se tvoří kolony. Řidiči by se měli vyhnout zejména Kbelské a Průmyslové ulici, kde se doprava zcela zastavila. "Stojí také Jižní spojka od křižovatky s Michelskou až na Lanový most," řekl Radoslav Guth z dopravního informačního centra.Zatím se podařilo obnovit provoz v pražských tunelech, které byly od rána zablokované.

8:52 - "Tramvaje v centru Prahy jezdí podle jízdního řádu. Hlavní silnice i koleje jsou zde protaženy," hlásí čtenář Michal.

08:43 - "Štěrboholy ve směru do centra Prahy jsou zcela ucpané," posteskl si v redakčním e-mailu Jiří Hájek. "Za 40 minut jsem autem ujel 200 metrů."

08:39 - V Ústeckém kraji napadlo během noci až 30 centimetrů sněhu. Silničáři nestíhají prohrnovat silnice III. tříd. Problémy ale stíhají i hlavní tahy, především silnici z Děčína směrem na Liberec, která musela být během noci a rána na několika místech uzavřena. Kvůli různým poruchám a nehodám vypadla silničářům až třetina aut a musejí shánět stále více techniky od dodavatelských firem.

Ranní situace v pražských Stodůlkách
Ranní situace v pražských Stodůlkách | Foto: Bronislav Pavlík

08:27 - Anna Bartošová na Facebooku varuje, že doprava v Praze-Horních Měcholupech zkolabovala, a to jak ve směru na Skalku, tak na Háje. "Když už přijede autobus, je přeplněný a nevejdete se do něj. Tramvaje z Hostivaře taky nejezdí. Radši zůstaňte doma, ale to šéfovi nebo profesorovi nevysvětlíte," nabádá ostatní.

08:23 - "Těch 20 cm opravdu připadlo," píše na Facebooku Vendula Zavřelová z Říčan. "Všude je hodně nafoukáno, ale silničářům tentokrát zdar - hlavní tahy protažené a jezdili celou noc. S plachtou na autě a lopatou v autě je to hned snesitelnější."

08:17 - "Rudná ve směru z Havířova do Ostravy i zpět sjízdná s opatrností, ale dá se to," komentuje situaci v Ostravě Aleš Hečko. "Před 7 ráno byla bouračka v Šenově u K&K ve směru na Ostravu, následky jsou odstraněny. Už se zase jezdí oběma pruhy. Šťastnou cestu."

08:18 - V horských oblastech Královéhradeckého kraje připadlo až 20 cm sněhu. Uzavřeno je několik komunikací, například mezi Vrchovinami a Náchodem, kde stojí zablokované kamiony. "Silnice I/14 je před Náchodem zcela uzavřená, řidiči mohou místo uzavírky objíždět přes Českou Skalici a Nové Město nad Metují," řekl operační důstojník náchodské policie. Neprůjezdné silnice jsou také na Rychnovsku, kde je uzavřená cesta mezi Deštnou a Sedloňovem, spojnice mezi Sněžným a Polomem či místní komunikace mezi Kovárnou a Kunčinou vsí.

08:15 - "Doprava MHD z Prahy 6 je narozdíl od večera bez problémů. Jezdí busy i tramvaje," hlásí Pavel Tomášek, který ve středu večer podobně jako tisíce dalších lidí uvízl v tramvajích kvůli kolabující dopravě.

08:08 - "Cesta Přerov - N. Jičín neudržovaná, místy jde vidět asfalt. Někde jezdí pluhy, ale spíše to vyhlazují než odhrňují," hlásí na Facebooku Vladimír Soldán. "Pod sněhem je místy i led, je minus 8 stupňů, Přerov byl ráno neudržovaný a všichni čekají na MHD, Nový Jičín je udržován!" dodává.

07:54 - České dráhy prodloužily do 10:00 kalamitní stav. Především na severu republiky - na Liberecku, Olomoucku a Přerovsku - nabraly spoje zpoždění v řádech desítek minut. "Některé pravidelné spoje mohou být zcela zrušeny," informoval mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský. Zdržení se týká především dálkových vlaků a průjezdů velkými dopravními uzly. Na lokálních tratích jsou zpoždění menší.

07:48 - Provoz se zastavil i na dálnici D1 ve směru na Prahu. Na 185. kilometru ji zcela zablokoval havarovaný kamion. Kolona dosahuje podle České televize šesti kilometrů.

7:46 - Radek Velek se ozval z České Lípy: "Napadlo cca 20cm prašanu. Silnice jsou převážně prohrnuté, ale zato pěkně kluzké!"

Česká Lípa, ráno 2. prosince. Napadlo 20 cm sněhu
Česká Lípa, ráno 2. prosince. Napadlo 20 cm sněhu | Foto: Radek Velek

07:42 - Náročnou noc za sebou mají silničáři i v Jihočeském kraji. Přibylo až 20 centimetrů nového sněhu, ze kterého vítr na silnice nafoukával bariéry. Sněžit začalo teprve v šest ráno, teploty jsou kolem deseti stupňů pod nulou. Silnice jsou sjízdné, ŘSD hlásí problémy u Předonic na Písecku a varuje před padající jinovatkou v okolí Vimperku na Prachaticku. Více se dočtete zde.

07:40 - Série nehod kamionů zavřela před sedmou hodinou dálnici D5 mezi 89. a 93. km ve směru na Rozvadov. Na místě jsou podle dopravního serveru i zranění. Policie radí sjet z rychlostní komunikace na exitu 89 Sulkov.

07:36 - Na jihu Moravy je většina silnic sjízdná, ale kvůli zbytkům sněhu jen se zvýšenou opatrností. Na Vyškovsku jsou neprůjezdné tři vedlejší silnice, na Brněnsku se místy tvoří sněhové jazyky a na Blanensku jsou nutné ke zdolání některých komunikací ve výše položených místech sněhové řetězy. ČTK to dnes sdělili pracovníci jihomoravské správy silnic.

7:11 - "Kalamita žádná, cesty protažené - ale busy nikde," hlásí s ironií Bronislav Pavlík z pražských Stodůlek. "Jdeme směr město pěšky."

Smržovka pod sněhem, ráno 2. prosince 2010
Smržovka pod sněhem, ráno 2. prosince 2010 | Foto: Ivan Šípek

6:57 - Z Ruzyně už odlétají první zpožděné i aktuální spoje. Největší nápor letadel směřujících do Prahy očekává letiště podle mluvčí Michaely Lagronové od osmé ráno.

6:43 - Sněhem zapadané cesty způsobují potíže i vydavatelům klasických tištěných novin. "Na některé stánky proto dorazí čtvrteční Mf Dnes později, než je obvyklé," upozorňuje své čtenáře vydavatelství Mafra. Opožděné dodávky budou v Plzeňském a Ústeckém kraji, v Hradeckém a Pardubickém budou tištěné zprávy ráno jen ve velkých městech, do ostatních míst dorazí také později.

Nemějte obavu: Online deník Aktuálně.cz za vámi i v kalamitě dorazí okamžitě a do každého místa v České republice, kde můžete být připojeni. Zůstaňte s námi.

6:37 - Snímek Ondry Kořínka z ranní metropole nepotřebuje komentář

Ráno 2. prosince 2010 v Praze
Ráno 2. prosince 2010 v Praze | Foto: Ondřej Kořínek

6:25 - Jiný než "oficiální" pohled na noční reakci státních aerolinek při uzavření letiště Ruzyně nabízí čtenářka Petra Hrušková: "Čtu právě Vaše zpravodajství a nedá mi to... Kolega měl pozdě večer odletět domů do Bukurešti s ČSA. Cestujícím bylo těsně před plánovaným odletem řečeno, že let je posunut na půlnoc. Nakonec byl let zrušen. Namísto toho, aby bylo postaráno o solidní ubytování, dostali cestující kupon na 8 Euro na občerstvení a přespali na letišti. Zdá se mi to skandální." Děkujeme, budeme dál sledovat.

A jaké jsou vaše zkušenosti? Pište nám (nebo posílejte fotografie) na e-mail [email protected] nebo se připojte na naší stránce na Facebooku či na Twitteru

5:53 - "V Praze 2 Vinohrady nefunguje elektřina. Volal jsem na poruchy - ví o tom. Automat hlásil, že se jedná o rozsáhlou poruchu. Odstranění poruchy odhadují na 7:15 hod," poslal na redakční e-mail ranní zprávu Jindřich Karel.

5:38 - Pražské ruzyňské letiště obnovilo provoz. ČTK to bez dalších podrobností sdělily oficiální letištní zdroje. Od středy 23:00 do čtvrtečního rána byl na letišti provoz přerušen kvůli hustému sněžení a větru.

5:20 - Podle oficiální předpovědi pro čtvrtek má být zpočátku dne zataženo až oblačno s občasným sněžením. Postupně bude mraků ubývat, sněžení by mělo být jen ojedinělé. Nejvyšší denní teploty -5 až -1°C, na jihovýchodě až 1 stupeň nad nulou. Na horách naopak může být kolem -8°C. ( Detailní předpověď počasí ve vašem regionu sledujte TADY.)

4:57 - Počet cestujících ČSA, jichž se kalamitní situace dotkne, už podle nočních čísel aerolinek překročil jeden tisíc.

4:44 - "Cestující, jejichž let byl zrušen, se mohou obracet na Kontaktní centrum Českých aerolinií a bezplatně si změnit rezervaci, případně letenku vrátit," upozorňuje tisková mluvčí ČSA Hana Hejsková. Kvůli vzniklé situaci byly výrazně posíleny služby Kontaktního centra Českých aerolinií. "Prosíme, aby cestující pro sledování aktuálních informací o zrušených letech a vývoji provozu využívali také internetové stránky Letiště Praha anebo Českých aerolinií, které jsou v sekci online příletů a odletů pravidelně aktualizovány. (Kontaktní centrum Českých aerolinií: tel.: 800 310 310, nebo: 239 007 007)

4:40 - Čtvrteční ranní vlaky mohou mít kvůli sněžení zpoždění až několik desítek minut, varují České dráhy. Upozornění před možnými komplikacemi v železniční dopravě bylo prodlouženo minimálně do 7 hodin ráno.

04:24 - Ruzyňské letiště přerušilo kvůli počasí do čtvrtečních 05:00 provoz. Večer o tom rozhodl krizový štáb letiště, potvrdila mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová. V uvedeném období měly letecké společnosti naplánováno zhruba 40 letů.

04:13 - Pro připomenutí, co vás dnes při cestování pravděpodobně čeká: České dráhy vyhlásily na celém území ČR kalamitní stav. Nejhorší situace je kolem Prahy, u Nymburka, na Brněnsku a v okolí Přerova. Vlaky nabíraly během středy několikahodinová zpoždění, některé spoje včetně rychlíku Berlín-Praha byly zrušeny. Na Frýdlantsku u Jindřichovic pod Smrkem najel před 20:00 motorový osobní vlak do spadlého stromu a vykolejil. Zraněna při tom byla 17letá dívka.

4:05 - Dobré ráno, vítejte u živého přenosu z první sněhové kalamity nové zimní sezóny. Je čtvrtek 2. prosince a v České republice sněží jen místy. Sněhu je však na většině území o mnoho centimetrů více, než čtyřiadvacet hodin předtím.

Na online reportáž z 1. prosince, kterou až do noci pomáhali vytvářet čtenáři Aktuálně.cz, se můžete podívat TADY.

 

Právě se děje

Další zprávy