Sníh zastavil auta i letadla, Praha ráno zrychlí metro

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 12. 2010 0:30
Sledujeme, jak středeční večer komplikuje sníh a mráz
Foto: Honza Zbořil, Plzeň

Česko - Sníh a mráz ve středu večer značně zdramatizoval situaci na mnoha místech republiky. Například v Praze, Brně, Plzni či Ostravě zkolabovala doprava, velké problémy měla i dálnice D1. Situaci zhoršily kamiony, které nejsou schopné vyjet kopce.

Aktuální situaci čtenářům jsme sledovali v online reportáži:

TIP: Pokud víte o místech, kde počasí komplikuje dopravu, pište nám (nebo posílejte fotografie) na e-mail [email protected], nebo se podělte s ostaními čtenáři na naší stránce na Facebooku, či na Twitteru.

0:30 - Online reportáž pro tuto chvíli končí, znovu se přihlásíme po 4:00. Do té doby můžete psát do diskuse pod článkem, nebo na naši stránku na Facebooku či na Twitter. Děkujeme všem čtenářům, kteří posílají zprávy!

0:16 - Ani severu Čech se nevyhlo husté sněžení, nárazový vítr a silný mráz. Čtenář Honza píše: "Ve Varnsdorfu je 13 pod nulou, velmi hustě sněží a fičí jako o závod. Ráno to bude vypadat na pěknou kalamitu. Od 14. hodiny napadlo dobrých 15 až 20 cm nového sněhu a nic nenasvědčuje tomu, že by mělo přestat."

0:12 - "Silnice II/262 Benešov nad Ploučnicí - Děčín pravděpodobně s velkou opatrností průjezdná i pro nákladní vozidla," informuje na Facebooku Radek Lekner.

ČTVRTEK 2. prosince

23:58 - Pražský Dopravní podnik posílil směnu pro dnešní noc o 200 lidí, včetně zvýšeného počtu řidičů v záloze. Od odpoledne je podle mluvčí Ivany Vysoudilové v Praze v pohotovosti 69 sypačů, dalších 57 jich vyjelo po 21:00. Hodinu po půlnoci se k nim přidají speciální tramvajové pluhy.

23:45 - Zdá se, že cestovat dnes v noci po českých a moravských silnicích je docela dobrodružství. "Z Plzně do Horní Břízy to strašně klouže, jet 30 - 40, a asi před 20 minutami přestalo sněžit," napsala e-mailem čtenářka Martina. A ještě pojďme na skok do Prahy: "Aktuální situace v Praze-Kobylisích: výška sněhu podle měření na zahradě je 34 centimetrů a aktuální teplota -9,4°C, fouká silnější vítr," napsal do redakce Jiří Kačírek.

Snímek nepřetržitého řetězu tramvají, který se večer táhnul mezi pražskými zastávkami Hradčanská a Vozovna Střešovice
Snímek nepřetržitého řetězu tramvají, který se večer táhnul mezi pražskými zastávkami Hradčanská a Vozovna Střešovice | Foto: Vojtěch Hromek, Praha

23:40 - Petr Zounek na Facebooku hlásí momentální stav počasí v Karlových Varech: "Stále sněží, 20 cm napadlo minimálně, teplota - 6,8 °C, vítr fouká!" A další hlas z Karlovarska: "Vrátil jsem se ze silnice č. 13 mezi Chomutovem a Karlovými Vary. Mezi obcemi Boč a Stráž nad Ohří totálně ucpaný. Stál jsem tam dvě hodiny, pak se po domlouvání s ostatními řidiči obrátil a jel zpět směr Chomutov. Totálně ucpaný, auta v obou směrech zapadlý, na silnici cca 15 cm sněhu a teplota kolem mínus 10. Silničáři se ani nemůžou na to místo dostat, protože je to u řeky a mezi horama, takže na úzké silnici neprojedou. Prostě děs," popisuje řidič Roman.

23:35 - Kalamita zasahuje i mimo hranice České republiky: "Fahrtinformationen EN 477 (Zuglauf vom: 01.12.10) Praha hl.n. 00:27 Halt entfällt. Překlad: Informace o jízdě vlaku Metropol dnešního dne - zastávka v Praze odpadá, vlak vůbec nevyjel. Kdo chce dnes z Berlína do Prahy, má smůlu, vlak nevyjede. Naštěstí Deutsche Bahn odškodní cestujícího s již koupenou jízdenkou a zpětně proplatí i hotel," reportuje na Facebooku Denny Hozman.

23:30 - "Na Vysočině přestalo sněžit zhruba o půl šesté a zatím stále nesněží, ani nefouká vítr. Nejspíš ticho před bouří," píše čtenářka, která se podepsala jako "...Bára z Kostelce, s tím proslulým kopcem a zatáčkou, kde se dneska doprava zastavila na půl dne, od osmi večer to šlo na Jihlavu, teď to prý už jde i na Třešť/Telč."

23:25 - Pražské ruzyňské letiště přerušilo kvůli počasí od dnešních 23:00 do čtvrtečních 05:00 provoz. Večer o tom rozhodl krizový štáb letiště, potvrdila mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová. V uvedeném období měly letecké společnosti naplánováno zhruba 40 letů. Podle Lagronové není zatím jasné, jestli aerolinie lety odsunou, nebo úplně zruší.

23:12 - Situace v Praze: "Bydlím v Praze Letňanech. Od 17:00 zde hustě sněží a napadlo už více než 20 cm sněhu," napsal redakci čtenář s přezdívkou Georgios21. "Silnice směrem na metro Letňany je zavátá sněhem z polí a dostat se tak směrem na Prosek a dál je pouze s nejvyšší opatrností. Kolem 20 hodiny zde i foukal silný nárazovitý vítr a já si opravdu připadal jak někde na horách. Teplota je na nějakých deseti stupních pod nulou a sníh se sype z obluhy dál a dál... paráda," uzavírá.

Večerní situace v Ústí nad Labem
Večerní situace v Ústí nad Labem | Foto: Marek Danč

23:06 - "V Přerově již nefouká, ale dosti hustě sněží," hlásí na Facebooku Vladimír Soldan. "Uvidíme, jaká bude zítra cesta do Nového Jičína, podám informace," slibuje. Podobná situace je také o kousek dál, v Hranicích na Moravě: "Začalo opět hustě sněžit. Právě projíždí pluh, ale moc slibně to asi nevypadá," píše Vladimír Hajduk. A ještě novinky z Olomoucka: "Hlásím Olomouc - Prostějov - totální zásek, silničáře jsem neviděl, protaženy byly snad jen "páteře" všude jinde uježděný sníh. V Olomouci se nedá jet více než 30 km/h, v Prostějově je to o něco lepší. MHD v Olomouci téměř nejezdí," reportuje Václav Hora.

23:00 - Děkujeme všem čtenářům, kteří posílají zprávy o situaci z celé republiky - jen díky vám můžeme informace zprostředkovávat dál! Online reportáž poběží nejméně do půlnoci a cca ve 4:00 se k ní opět vrátíme, abyste měli čerstvé informace pro případnou cestu do práce nebo do školy. Ještě jednou díky!

22:59 - V Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku komplikují dopravu hlavně zledovatělé silnice: "Tady v Rožnově už nesněží, jen silně fouká, silnice a ulice neposypané, jen projeté pluhem, takže někteří nemohou vyjet ani ten nejmenší kopec - pod sněhem všude led," reportuje na Facebooku Marek Talpinkidis. Někdo může mít z bílé záplavy i radost, třeba uživatel Brouček Bumbálek ze Srbské Kamenice: "Trasa Děčín - Liberec, bílý sníh na silnici, kopec na Kamenický Šenov ještě před hodinou byl průjezdný... ale pořád sněží a sněží... je to nádhera, zítra do školky nejedem a budem si to užívat :-)"

22:47 - Další informace z Facebooku - Uživatelka Kateřina Z Landštejna píše: "Neratovice - Brandýs n/Labem: Silničáři dělají co mohou, protahují, silnice jsou opatrně sjízdné, ale hustě sněží a fouká to. Pozor na závěje - hlavně Hovorčovice, Měšice, Nová Ves, Brázdim!" A pojďme do Mostu: "Město jízda 30 - 40 km/hod, částečně udržované centrum, zbytek silničáři nestíhají," hlásí Tomáš Lang.

22:42 - S potížemi se můžete potkat na trase Praha - Karlovy Vary, píše Tomáš Vrána: "Kdo jste se dnes snažili dostat do Prahy z Karlovych Varů po E-48, tak smůla. Od Krušovic totální parkovistě... Sám jsem to jel přes Lužnou a cesta trvala místo obvyklych 45 minut asi dvě hodiny, paráda..."

22:39 - Trable na některých místech Prahy pokračují: "Tramvaje z konečné Sídliště Ďáblice až do Holešovic vůbec nejezdí, do centra a naopak je možné se dostat pouze metrem, autobusy sice jezdí, ale jen z kopce - do kopce nikoliv. Tramvaje - když už někde člověk nějakou vidí - tak pouze stojí, protože nemůže jet dál. V Praze na Ládví momentálně sněžení ustává ale výška sněhové pokrývky je tady více než 30 cm a teplota je na -10°C," napsal do redakce Jiří Kačírek.

22:28 - České dráhy vyhlásily na celém území ČR kalamitní stav. Nejhorší situace je kolem Prahy, u Nymburka, na Brněnsku a v okolí Přerova. Vlaky nabírají několikahodinová zpoždění, v extrémních případech mohou být spoje zrušeny. Na Frýdlantsku u Jindřichovic pod Smrkem najel před 20:00 motorový osobní vlak do spadlého stromu a vykolejil. Zraněna při tom byla 17letá dívka.

Doprava v Praze zkolabovala, někdy bylo jedinou možností jít pěšky
Doprava v Praze zkolabovala, někdy bylo jedinou možností jít pěšky | Foto: Kristina Šolarová, Praha

22:25 - Čtenářka Martina prosí o radu: "Moc prosím čtenáře z Plzně, aby sdělili nějaké informace o současné situaci, zvláště v úseku Plzeň-město - Plzeň-sever. Nevíte, jestli to už protahují? Prý na Klatovské se tvoří kolony a autům dochází benzín," napsala do redakce. Odpovědi prosíme do diskuse, případně na naši stránku na Facebooku

22:22 - V Praze pominula večerní špička, takže se situace leckde zklidňuje: Teď z Prahy centrum do Radotína přes hodinu, ze Smíchova již ok, žádný provoz, dá se jet opatrně... Chce to zimní pneu a trochu rozumu při řízení," píše na Facebooku David Skrbek. Ale jinde je situace pořád kritická: " Hlasím situaci Ostrava - Kroměříž: V Ostravě totálně neprotáhnuté, kolabuje MHD, tramvaje nabírají zpoždění. Tah směřem na Lipník n. Bečvou - dálnice neprotáhnutá, silničáři jezdí jen několik kilometrů, pravý jízdní pruh úplně zasněžený, někteří řidiči jezdí rychle, pozor na to. U Přerova mírné závěje, fouká vítr. Před Břestem se tvořila kolona - dle jednoho z nich tam stojí 3 hodiny, nevím, jak to vypadá teď, ale pokud někdo jede na Kroměříž, raději přes Chropyni, je to bezpečnější. Jeďte opatrně," radí Alenka Mariančiková.

22:21 - Kvůli silnému sněžení je pro kamionovou dopravu uzavřena silnice I/35 z Moravské Třebové do Mohelnice. Pro osobní auta je průjezdná kyvadlově, provoz řídí policie.

22:16 - Další obyvatel Prahy už z tepla domova popisuje na Facebooku divokou večerní jízdu domů: "Cesta z práce domů (Nové Butovice -> Modřany) hodina a půl, Radlická kompletně zasekaná, plno řidičů neví, jak v zimě správně jezdit a co dělat, když jim prokluzují kola, nebo když jim ujíždí zadek auta, výborný zážitek," líčí Michael Kohout.

22:15 - "Autobusy z Černého Mostu do Nových Jiren od 17:00 hodin nejezdily až do 19:45, poté jel jeden a od té doby opět nic," hlásí z Prahy Alena Břichnáčová.

22:10 - Magistrát hlavního města Prahy založil kvůli dopravní kalamitě speciální krizovou linku. Pražané se v případě potřeby mohou obracet na číslo 800 100 991.

22:01 - "Během noci budou jezdit autobusy i tramvaje mimo dané jízdní řády. Přibližně 15 % autobusů nejezdí vůbec. V tuto chvíli uklízí silnice a kolejiště přes 120 sypačů. V jednu hodinu ráno, kdy bude provoz klidnější, vyjedou i tramvajové pluhy. Na ráno plánujeme zkrácení intervalů metra," sdělila Aktuálně.cz mluvčí Dopravního podniku Praha Ilona Vysoudilová.

21:57 - Strastiplnou cestu večer absolvovala i Simona Sarköziová z Prahy: "Kdo může, ať se vyhne jakékoliv cestě autobusem nebo tramvají, jediné, co jede, je metro! Autobusy 140 z Palmovky - vůbec jimi nejezděte, jeďte na Letňany a tam si chytněte něco jiného, nejlépe 300 a výše, které jedou z Letňan. Na křižovatce před zastávkou U Kříže stojí tři kamiony cikcak a projedou jen osobáky, a i tak je to na pěkně dlouho. Zastavili jsme akorát před těmi kamiony, běh do kopce, zpět na Palmovku a pak 140, která jede výjimečně, zdlouhavý objezd," radí na Facebooku. Problémy byly ale i na cestě z hlavního města: "Trať Praha - Kralupy neprůjezdná. Vlak v 18:41 na Kralupy se porouchal v Bubenči, celý vlak pak čekal 1,5 hodiny na nádraží. Venku v - 8 °C, protože čekárna nefunguje. Výhybky zamrzlé a dle výpravčího četa prý není nikde k dispozici, přestože je vyhlášen 1. stupeň pohotovosti. Vlaky nejezdily ani z Prahy, ani z Kralup," popisuje svou odysseu uživatel Shamot Whiskey.

21:53 - Meteoroložka Dagmar Honsová pro Aktuálně.cz: „Během středečního odpoledne do 21. hodiny večerní ojediněle napadlo až 19 cm sněhu. Sněžení je místy intenzivní - například ve Středočeském kraji v Příbrami napadlo od 14 do 21 hodiny kolem 19 cm sněhu, hodinové srážkové úhrny se tam pohybovaly v maximech až na 4 cm. V Praze do 21. hodiny místy napadlo až 7 cm, někde tak celková výška sněhové pokrývky už činí 25 cm. Od 16. hodiny začalo sněžení od jihu až jihovýchodu ustávat, ve 21 hodin je nejintenzivnější sněžení pozorováno ve Středočeském kraji, Praze, na Ústecku a Liberecku - hodinové srážkové úhrny se pohybují na 1 cm. Srážky budou slábnout kolem půlnoci a ustávat v druhé polovině noci. Situaci i nadále komplikuje čerstvý vítr, který bude slábnout okolo 23. hodiny."

21:45 - "Krizový štáb zasedne kvůli sněhové kalamitě znovu ve čtvrtek v osm hodin ráno. Situace je v tuto chvíli vážná, autobusy ani tramvaje nejezdí podle jízdního řádu, o aktuálním stavu budeme informovat během noci," sdělila Aktuálně.cz mluvčí DPP Monika Lojínová.

21:40 - Radek Nohl píše: "V Ústí nad Labem za několik hodin napadlo zhruba 15 cm sněhu, silničáři neví, kam dříve skočit. Většina vedlejších silnic je zasněžena. Daří se protáhnout pouze hlavní tahy. Na Děčínsku v okolí Markvartic uvízly kamiony.

21:36 - Silničáři zprůjezdnili komunikaci I/34 mezi Hlinskem na Chrudimsku a Ždírcem nad Doubravou na Havlíčkobrodsku.

21:25 - Dostat se dnes večer domů byl na některých místech Prahy opravdu zážitek: "Cesta ze Žižkova na Letnou - MHD normálně čistých 15 minut, teď jsem musela pěšky, cesta trvala asi 1,5 hod... Vůbec nejela 26, nejčastěji 9, 5 skoro vůbec... a ze Strossmayerova náměstí na Letenský náměstí skoro nic," popisuje na Facebooku svou cestu Nela Neuschlová.

21:22 - Na některých místech už sněžení ustává, píší na Facebooku čtenáři: "V Brně napadlo tak cca 15 cm sněhu, MHD už je docela v pohodě, zpoždění šalin a autobusů je do 15 minut," informuje Petr Balhárek. A další zpráva: "Ve 3 jsem vyjel ze Šumperka po I/11 přes Skřítek na Opavu. Hustě sněžilo a foukal vítr. Cesta byla zasněžená, ale jet se to dalo. Za cca 2 hodiny jsem byl na místě. Pak jsem pokračoval směrem na Nový Jičín přes Vrchy. Tam už to bylo horší, ale pořád se dalo jet, opět cca 2 hodiny," hlásí Petr Konupka.

20:18 - Na dálnici D1 ve směru na Prahu se po 20. hodině srazila tři auta. Na jiných místech zase D1 i D2 blokovaly do sněhu zapadlé či havarované kamiony.

21:09 - Zpráv od čtenářů na Facebooku přibývá skoro jako toho sněhu: "Petrovice u Karviné, nesněží! Fouká silný vítr, cesta je jak sklo, vyježděné koleje, teplota -11°C," informuje Markéta Somerlíková. "Děčín - město průjezdné, okrajová část neprůjezdná, asistence PČR," hlásí ze severu Čech Lucie Zvěřinová. A ještě pohled do Prahy - Pavel Mertlík píše: "Teď jsem přišel z Vozovny Střešovice, celý okolí je jedno velký tramvajový parkoviště."

21:08 - „Silnice č.16 Blahotice - Slaný ve směru na Prahu je naprosto neprůjezdná. Stojí tam kolona už asi pět hodin a zatím se vůbec nehýbe," upozorňuje čtenářka Anna.

21:02 - Ostrava je průjezdná, aspoň pokud máte dobře vybavené auto, popisuje na Facebooku Michal Hurdes: "Ostrava je průjezdná... s opatrností a zimními pneu. Projel jsem celé město ze severu na jih a ze západu na východ a zpět a vše průjezdné. Občas vítr, stále sněží, cesty rozježděný sníh ale není břečka, je tu mínus 8 :) Takže pohoda :) Hlavně když je zadní náhon, prázdné zatáčky tak se jezdí dveřma napřed s chutí. Miluju kalamity ve svém autě."

20:59 - Sníh komplikuje i dopravu na železnici. Magdalena Techetová na Facebooku popsala svůj dnešní zážitek: "Jela jsem z Olomouce do Přerova - těsně před Přerovem vlak zastavil uprostřed pole a průvodčí oznámil, že nefungují výhybky a vůbec neví, kdy vlak znovu vyjede, tak jsme dvě hodiny stáli v poli před Přerovem, až se zvedl nějaký kluk, prohlásil, že by se na to mohl... a vyskočil z vagonu přímo do pole :D Následně se polovina celého vlaku vydala v jeho stopách a všichni jsme si dali přespolní běh k chemičce! Přerov je prázdný, sem tam jezdí nějaká auta a MHD, ale jinak celé město potichu, vlaky jsou ale absolutně odepsané, zítra se do školy nedostanu.

20:58 - Na Přerovsku nebo Olomoucku přestává sněžit, problémy ale silničářům stále dělá silný vítr. U některých menších silnicích lámal větve stromů, které silničáři odstraňují společně s hasiči.

20:55 - Kvůli silnému sněžení je uzavřena státní silnice I/35 za Moravskou Třebovou směrem na Mohelnici na Šumpersku. Silničáři již naopak zprovoznili úsek silnice I/43 z Hradce nad Svitavou do Letovic na Blanensku.

20:47 - Spadlé stromy uzavřely silnici třetí třídy Jestřabí - Křížlice na Semilsku. Cestu vyčistí silničáři až ve čtvrtek. Problémy jsou i na železnici. Na Frýdlantsku u Jindřichovic pod Smrkem najel před 20:00 motorový osobní vlak do spadlého stromu a vykolejil. "Zraněna při tom byla 17letá dívka," řekl ČTK ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík. Kvůli špatnému počasí a nesjízdnému terénu nemůže na místo startovat vrtulník a záchranáři se tam musí i s vybavením složitě dostávat sněhem a závějemi. Ani České dráhy zatím nedokážou říct, kdy bude provoz na trati obnoven.

Tramvaje stojí v Praze i na Želivského
Tramvaje stojí v Praze i na Želivského | Foto: Simona Holecová

20:36 - V ulici Jana Želivského v Praze se srazila tramvaj s osobním autem, dopravu blokuje i nehoda nákladního auta na Jižní spojce ve směru na Barrandovský most, tvoří se dlouhé kolony.

Pohled na hlavní křižovatku ve Vršovicích u EDENU.... auta směrem na Želivského stojí, v opačném směru popojíždí po metrech...
Pohled na hlavní křižovatku ve Vršovicích u EDENU.... auta směrem na Želivského stojí, v opačném směru popojíždí po metrech... | Foto: Libuše Drdáková

20:30 - „V Plzni je doprava po celé Klatovské třídě ucpaná, tramvaje nejezdí a dokonce i jedna vykolejila. Je to děs, a sanitky mají stejně jako cestáři co dělat. Hrůza. Jsem zvědavá na zítřejší ráno…," píše Eliška Peldová.

Vršovická ulice v Praze pod sněhem
Vršovická ulice v Praze pod sněhem | Foto: Karel Kellner

20:17 - Kamion blokuje provoz na hlavní komunikaci mezi Karlovými Vary a Chomutovem v úseku Stráž nad Ohří - Boč. Se složitou situací si tam prozatím nedokázala poradit ani technika silničářů a tvoří se kolony. Další kamion pak sjel ze silnice mezi Mnichovem a Teplou u Poutnova. "Máme velké obavy, aby se náklad neporušil, veze kyseliny. Není jasné, jestli se ho za současné situace vůbec podaří vyprostit," uvedl pro ČTK vedoucí krajské zimní údržby Josef Bulka.

Kalamita ve Strakonicích.
Kalamita ve Strakonicích. | Foto: Dominik Moravec

20:10 - Doprava z Plzně do Prahy stojí, kamiony ucpaly silnici. Hned několik kamionů uvízlo také pod kopce u Ralska na Českolipsku.

20:04 - „V Jihlavě již v tuto chvílí nesněží a teplota se pohybuje kolem -6.5°," přináší alespoň jednu pozitivní zprávu amatérský meteorolog Petr Janoušek. „Situace se nyní již zklidnila. Za odpoledne napadlo 9 cm sněhu," říká.

19:59 - Čtenářka Helena Schmirlerová varuje: „Trasa mezi Karlovými Vary a Prahou v obci Krušovice před Řevničovem je ucpaná kamiony. Stojím ve frontě už dvě hodiny."

19:55 - „Pražská Dubeč, Měcholupy a okolí jsou také bez elektřiny i bez tepla," hlásí Jan Kolár.

19:52 - Eva Rykalová z Prahy strávila v autě na trase z letiště na Letnou tři hodiny! „Doprava naprosto stojí, jede se maximálně čtyřicítkou. Za celou dobu jsem nepotkala ani jeden vůz silničářů. Ostuda!," stěžuje si.

19:44 - Zuzana Hronová píše: "Pardubice jsou rovněž pod sněhem, technika nestíhá sypat ani shrabávat komunikace. Pardubáci jsou ovšem nezdolně optimističtí cyklonadšenci. I na neodhrabaných a neposypaných chodnících se prodírají na kolech. Je dobré vědět, kde ve sněhu se před kalamitou nacházely cyklostezky, neboť cyklisté jezdí i přes nepříznivé podmínky poměrně svižně, takže zbloudivší chodci mohou mít problém. MHD je částečně ochromena zablokovanou komunikací mezi Teplého ulicí a nadjezdem Paramo."

19:43 - Děkujeme všem čtenářům, kteří na Facebooku informují o situaci napříč republikou! "Cesta Nový Jičín - Přerov cca 1,5 h, silničáři nikde, silný vítr! Městu Přerov se vyhnout, vše řídí policie, kamiony mají letní pneu, nic nevyjedou, sem tam potkáte pluh," píše Vladimír Soldan.

19:40 - Dostat se v Praze z jednoho místa na druhé je dnes večer problém: "Šílená obslužnost MHD na Praze 4: 30 minut čekání na autobus mířící do Nuslí a nakonec úspěšný dojezd na nám. Bratří Synků (místo 6 min - 26 min). Člověk ale musel mít štěstí a nacpat se do vozidla. Cestu na Pankrác směrem z Nuslí blokuje kamion s naloženým tahačem, který nedokázal vyjet kopec podél Nuselské radnice - neprojedou auta ani tramvaje č. 18, které už zároveň vytvořily stojící tramvajovou kolonu téměř až na náměstí Bratří Synků. Police pomáhá řidiči s řetězy. Šťastný dojezd všem," napsala čtenářka Hanka.

19:38 - MHD v Praze kolabuje. Kvůli nehodě nejezdí tramvaje mezi Řepy a Motolem na Plzeňské ulici, na místo míří speciální jeřáb. Dále nejezdí autobusy číslo 137 na Waltrovce, protože nemohou vyjet kopec. Na Strži se autobus číslo 121 naboural se čtyřmi osobními auty. Potíže byly i s trolejemi na náměstí Míru, MHD v okolí proto nabrala zpoždění.

19:35 - Kamiony zhruba na půl hodiny zablokovaly dálnici D1 na 45. kilometru, uvízly v prudkém stoupání. Pro osobní auta už je dálnice průjezdná.

19:32 - V pražské Uhřiněvsi nefunguje od 18:10 hodin elektřina, hlásí čtenář Miroslav Balík. „V nových domech navíc neteče voda ani nefunguje plynové topení," dodává.

19:28 - V záplavě kritiky cestářů zaznívá na Facebooku ojedinělý hlas na jejich obranu: "Silničáři makaj, ale v tom větru je to za 10 minut stejný jako předtím. Navíc při nízkých teplotách už to sůl (nebo čím to sypou) nerozpustí, takže nezbývá než prohrnovat, příp. sypat (asi) štěrkem některá místa. Nebo ne? Já jen, že všichni frfňaj, ale nikdo tu práci neocení. Vůbec si lidi dneska neváží práce jiných... Tudíž tímto děkuji silničářům za tu nekonečnou práci," píše David Matějček. Co na práci silničářů říkáte vy? Diskutujte na naší stránce na Facebooku.

Momentka ze středeční Prahy. Tisíce obyvatel metropole uvízly v kolonách
Momentka ze středeční Prahy. Tisíce obyvatel metropole uvízly v kolonách | Foto: Lucie Hepnarová, Praha

19:25 - Ve směru od Čechtic na Loket (D1) pro kamiony neprůjezdné, napsal emailem čtenář, který se podepsal jen krátce Pepa.

19:24 - "V Ústí nad Labem je už sněhu jako v Alpách :) Deset kilometrů jsem musela jet na dvojku a po cestě jsem nepotkala žádný sypač," píše na Facebooku Andrea Láchová. Na západě Čech není situace jiná: "Plzeň město - chumelí se chumelí, většina silnic totálně zacpaných, tramvaje skoro nejezdí, musela jsem jít pěšky," píše Daniela Králová.

19:17 - Podrobné hlášení o situaci v Brně poslal Pavel Adam: "Brno - Pohořelice, po staré - závěje, absolutní neviditelnost a hustě sněží, nedá se tudy projet, tak tak jsem se otočil a jedu zpět. V Brně absolutní kolaps: Hradecká od Globusu směr Pisárky dlohé kolony, hustě sněží a bílá tma. Vranov u Brna nepřístupný od Brno - Lesná. Pozor: Hrušovany u Brna směr Brno nedojedete po staré!"

19:12 - "V Plzni již také kolabuje MHD, tramvaje jezdí velmi omezeně a směr Košůtka je neprůjezdný. Stále sněží a sněží," ozval se do redakce z Plzně Honza Zbořil.

Sníh v Plzni
Sníh v Plzni | Foto: Honza Zbořil, Plzeň

19:07 - "Z Prahy - Chodova do Mladé Boleslavi jezdím normálně necelou hodinu... dneska jsem jela víc jak dvě," píše na Facebooku Lenka Šnajdrová. A Martin Chlouba se přidává trochu z jiného vesmíru ;-): "To je zvláštní, Praha stojí, dálnice pod sněhem; vjedu v Líbeznicích na silnici 3. třídy a pohoda... potkávám místní frézu a poměrně uklizeno. Co asi dělají soudruzi silničáři špatně?".

19:04 - Pavel Tomášek v Praze dál nedobrovolně "testuje" kolabující MHD. Cesta tramvají přes Hradčanskou byla neprostupná. "Tramvaje stojí, busy jedou," reportuje z šesté městské části. "Linka 131 překonala i kopec na Hanspaulku, místy tedy spíše klouzáním, než jízdou. Doklouzali jsme z Hradčanské až na Bořislavku, tedy nakonec celou trasu."

19:00 - Situace na dálnici D1 je nadále velmi složitá. "Posouvám se krokem, do Jihlavy mám ještě 90 km," ozval se Radek Pecák. Z Prahy přitom vyrážel po čtvrté hodině (o dramatickém dni na D1 čtěte v této zprávě).

18:52 - "Karviná, masakr, venku - 7,4°C, na cestách sajgon, neshrnuté, silničáři na to kašlou... bohužel :-(" posteskla si Kamila Pokorná. "Seč u Chrudimi - silný vítr, do toho sněží...silničáři tady moc nezmůžou, když jednou projedou a za nima to za par minut je zase stejný... tak na ně přestaňte nadávat," zastává se na Facebooku cestářů Filip Ronovský.

"Brno venkov - Veverská Bitýška - od odpoledne napadlo již přes 15 cm, od 13:00 se tu objevil jediný sypač, lepší zůstat doma a sněžení pokračuje," hlásí Marek Malý. A další zpráva, od Petry Timurové: "Chodov u Karlových Varů: od 16:00 chumelí a fouká ledový vítr, silnice jsou opatrně sjízdné."

Problémy jsou po celém území ČR: "Jižní Čechy - V Českých Budějovicích dopravní kolaps, nasněžilo cca 15 cm sněhu, nyní už nesněží ani v Písku. Cesta ČB - Písek mi trvala přes hodinu, velmi silný vitr, který sníh nadále fouká na silnici," informuje David Tejnecký.

18:48 - Až hodinové zpoždění kvůli sněhu nabírají i vlaky. Nejhorší situace je podle Českých drah v železničních uzlech Brno a Přerov. Zpožďují se také vlaky, které přijíždějí ze Slovenska a Polska, kde se zdržení pohybuje v rozsahu 40 až 60 minut. Online můžete zpoždění spojů sledovat například na mapě Babitron.

18:44 - Jakoby na potvrzení předchozí zprávy, cestující Pavel Tomášek právě poslal sms: "Mezi Hradčanskou a Prašným mostem stojí souvislá fronta tramvají, řidič ohlásil jen tolik, že na kolejích je pravděpodobně překážka a on neví, kdy bude odstraněna..."

18:40 - Doprava v Praze kvůli sněžení kolabuje. Problémy má MHD i řidiči aut. Dopravní podnik a Technická správa komunikací svolaly na 20:00 kvůli kalamitě krizový štáb, potvrdili ČTK šéf dozorčí rady pražského dopravního podniku Karel Březina a Monika Lojínová z DPP. Sněžit má celou noc. Do ulic nemohou vyrazit sypače, protože by stály v kolonách, uvedl Březina. Nejezdí ani tramvaje mezi Řepy a Motolem na Plzeňské ulici.

18:35 - MHD má problémy nejen v Praze: "Brno - kolaps MHD, centrum úplně přetížené,všichni vytáhněte sáně :-)," píše na Facebooku Mike Fojtík. A z Brna do Prahy: "Eden - Vršovice 4 - 5, ale aspoň směrem na Bohdalec a Chodov už je to trochu lepší," popisuje cestu hlavním městem Jaroslav Kepka.

18:29 - "Moravskoslezský kraj: Sněží od 14 hodin a napadlo už 13 cm sněhu. Teď je už sněžení slabší - za poslední hodinu napadly 2 cm sněhu," píše na Facebooku Daniel Raška. A Tomáš Budík připojuje povzdech: "Kdyby silničáři něco dělali, tak by to bylo v pohodě... Nejsou vyhrnutý ani hlavní tahy!"

18:26 - Na Českolipsku je na hlavních silnicích I/9 a I/13 náledí a sněhové jazyky a na tvoří se dlouhé kolony. Problémy mají hlavně kamiony. V oblasti Okrouhlé a také na Práchni dohlíží na dopravu policie. Problémy jsou ale i v ostatních částech kraje, přibývá dopravních nehod, většinou jsou ale bez zranění.

18:18 - "Od 14 hodin ve Frýdku-Místku napadlo 10 cm," píše na Facebooku Jiří Vavrečka. "Silnice č. 13 Chomutov - Most opatrně sjízdná... jeden pruh pěkně vyježděnej, jede se 70 - 80 km/h," informuje Jirka Rychlovský. A do třetice: "Dolní Roveň - Pardubice, silničáře jsem potkal až na rychlodráze v Pardubicích, jinak 2 - 5 cm uježděnýho sněhu, neposypaný, klouže to, nehoda zatím nikde nebyla, tak snad to vydrží," popisuje zkušenosti z Pardubicka David Zouhar.

18:07 - Tramvaje mají v Praze stále větší problémy. Některé stojí v kolonách, jiné linky nejezdí vůbec, například v okolí Palmovky a v Řeporyjích.

18:03 - "Říčany - masakr. Místní silničky zmizely, takže když se na nás usměje štěstí a bude dobrá konstelace hvězd, tak možná protáhnou aspoň hlavní :( Bez auta se nedostanu do práce, takže bohužel chtě-nechtě ráno musím nasednout a nějak vyjet," posteskla si na Facebooku Vendula Zavřelová. "Blanensko... chumelenice a doufám, že se dostanu do práce," píše Jana Trusníková. A dobrá zpráva z jižní Moravy: "Jihomoravský kraj - Hodonín - přestalo sněžit," informuje Jitka Horňáková. Děkujeme za zprávy!

17:59 - "Dopravní situace v Praze je v tuto chvíli špatná. Problémy jsou v klasických místech jako je například Jižní spojka. Tvoří se sněhové jazyky, kamiony nezvládají výjezdy. Sypače na silnicích vzhledem k silnému sněžení nestíhají," popsala aktuální situaci mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

17:56 - "V Řeporyjích leží dalších deset centimetrů sněhu, fouká silný vítr. Městská hromadná doprava stojí," píše čtenář z Prahy.

17:55 - "V Olomouckém kraji vlivem vydatného sněžení dochází k častým dopravním nehodám průběžně je aktualizujeme na webu hzsol.cz včetně fotografií k jednotlivým výjezdům," napsal do redakce mluvčí tamních hasičů Zdeněk Hošák.

17:52 - V Karlovarském kraji hustě sněží a silnice začínají být obtížně sjízdné. Kvůli trvale klesající teplotě přestává účinkovat posypová sůl. Vozovky navíc začínají blokovat kamiony, které nemohou vyjet zledovatělé úseky.

17:50 - "Na Prachaticku silně sněží, na silnicích zůstává uježděný sníh, kamiony stojí v každém kopci, hlavně na trasách Prachatice-Volary, Vimperk-Strážný. V současné době nedoporučujeme jízdu kamionů," varují silničáři.

17:48 - "Situace je zatím dobrá. Jedinou komplikací je špatná viditelnost, kvůli které mají autobusové spoje na okraji Prahy menší zpoždění," sdělila Aktuálně.cz mluvčí Dopravního podniku Praha Monika Lojínová.

17:45 - Komplikovaná situace je i v železničních uzlech Brno a Přerov. Železničáři však zatím nemuseli na žádné trati kvůli počasí zastavit dopravu. V souvislosti s hustým sněžením na jižní Moravě vznikly problémy na frekventované železniční trase Brno-Česká Třebová, která je součástí hlavního železničního průtahu Českem Břeclav-Česká Třebová-Děčín. Vlaky po 16:00 začaly nabírat dvacetiminutová zpoždění. U některých spojů směřujících na Českou Třebovou se později zpoždění prodloužilo až na 35 minut.

17:43 - Silné sněžení a kamiony, které uvízly na kluzké vozovce, uzavřely dvě státní silnice v Pardubickém kraji. Neprůjezdná je komunikace I/35 mezi Hřebečským tunelem a Moravskou Třebovou a dále stoupání za městem směrem na Mohelnici na Olomoucku, stejně tak nelze projet úsek z Hradce nad Svitavou do Letovic na Blanensku. Velké problémy udržet vozovky sjízdné mají silničáři i v dalších částech kraje

17:36 - "Véska u Oolomouce, je tu bílá tma, sněží hustě a k tomu fouká silný vítr, dělají se sněhové jazyky, celá vesnice je potmě, silnice neprujezdné, sypači nikde," napsal do redakce čtenář podepsaný iniciálami IJ. 

17:32 - Kdo nemusí, ať nevyjíždí. Situace se dramaticky změnila během hodiny a když se dívám na radar, tak to rozhodně lepší nebude," popsal situaci prostějovský dispečer.

17:27 - "Slaný (okres Kladno) - Z minula (pondělí) tu zůstalo 20 cm sněhu. Nyní už k němu přibylo dalších 5 - 10 cm. Silnice velice těžce sjízdné," varuje na Facebooku Michal Janda.

17:26 - Vydatné sněžení na jihu Moravy dnes odpoledne na desítky minut zablokovalo hraniční přechod v Mikulově. Silničáři na rakouské straně potřebovali prohrnout silnici a vyprostit několik aut na silnici k hranicím, proto odtud začaly vozy přijíždějící z ČR vracet. Policisté na české straně poté přechod na žádost Rakušanů zcela uzavřeli.

17:25 - Problémy policie hlásí ze silnice I/38 v Želetavě a v Moravských Budějovicích a z I/23 u Rapotic na Třebíčsku.

17:20 - "Smržovka mezi Tanvaldem a Jabloncem nad Nisou - 10 °C, pomalu ale vytrvale sněží, i hlavní silnice pomalu mizí pod sněhem," píše na Twitteru uživatel Ivan Šípek. Pokud máte zprávy nebo fotografie, napište nám také, třeba i na naši stránku na Facebooku.

17:18 - "Stejně jako zpomaluje osobní silniční doprava, tak zpomaluje i hromadná doprava. Spoje nabírají zpoždění," řekl ČTK mluvčí ostravského dopravního podniku Miroslav Albrecht. Podle něj se dají očekávat krátkodobé přerušení dopravy v některých úsecích, než se je podaří znovu zprovoznit.

16:55 - "Most-Ústecký kraj, od 14:00 hustě sněží, napadlo zatím cca 2 cm čerstvého sněhu, silnice jsou zaváté a klouže to, - 6 °C," informoval nás o situaci na severu Čech Filip Hůla. Máte také nějaké informace o komplikacích, které působí sníh? Napište nám také na naši stránku na Facebooku nebo na Twitter.

16:55 - Uzavřena je silnice mezi Plasnicí a Olešnicí v Orlických horách.

16:48 - V Jihlavě je kvůli sněhu kalamita, hlásí tamní amatérský meteorolog Petr Janoušek. „V kopsích tu stojí kamiony," uvedl. Od půl jedné do čtyř odpoledne napadlo podle něho ve městě 9 centimetrů sněhu, teplota ve čtyři byla mínus 6,2 stupně Celsia. Fouká silný vítr, který ve spojení s hustým sněžením místy vytváří bílou tmu.

16:35 - Průjezd Českým Krumlovem je téměř nemožný, zatarasily jej kamiony bez řetězů. Tvoří se zde dlouhé kolony.

16:29 - Mrazivé počasí změnilo řadu pražských chodníků v kluziště. Lidé se s tímto problémem potýkají například na Žižkově či Vinohradech.

16:24 - V areálu bývalé továrny Waltrovka v pražských Jinonicích byl dnes  nalezen mrtvý sedmačtyřicetiletý muž. Mluvčí pražských policistů Eva Miklíková řekla, že jde zřejmě o člověka bez domova, který zemřel na následky podchlazení. Patrně chladné počasí usmrtilo už minulý týden muže v Nových Butovicích.

16:22 - V Libereckém kraji začalo znovu sněžit. Zejména v horských oblastech je snížená viditelnost a na některých místech se tvoří sněhové jazyky.

16:09 - Kvůli závějím a sněhovým jazykům musela být uzavřena lokální silnice třetí třídy mezi Honezovicemi a Nedražicemi na jižním Plzeňsku. Se závějemi a sněhovými jazyky ale bojují silničáři i na Tachovsku, severním Plzeňsku, Domažlicku či Klatovsku.

16:07 - Dopravu na Vysočině začalo odpoledne ztěžovat husté sněžení. Vozovky pokrývá ujetý nebo rozbředlý sníh. Fouká vítr a místy se mohou vytvářet sněhové jazyky. V kopcích začínají mít problémy kamiony, vyjet nemohou například u Kostelce na Jihlavsku.

Dopoledne Česko trápil silný mráz

Na silnicích Vsetínska se místy tvoří zledovatělé plotny, před hrozbou náledí však varují i silničáři v ostatních okresech. Menší cesty Valašska, Zlínska a Kroměřížska pokrývá ujetá či zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

V noci na dnešek připadlo do pěti centimetrů sněhu na Žďársku a na Třebíčsku.

V Karlovarském kraji sice sněžení v noci na dnešek nebylo už tak intenzivní, zesílil ale vítr, a tak se začaly v některých místech vytvářet sněhové jazyky. Výrazněji se ochladilo a teplota v regionu se pohybuje mezi sedmi až 11 stupni Celsia pod nulou.

Pozor by měli dávat řidiči na silnicích nižších tříd na Rakovnicku, Kladensku, Berounsku a Praze - západ, které pokrývá vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Zbytky rozbředlého sněhu leží na silnicích první třídy na Kolínsku, Kutnohorsku a Nymbursku.

Na Šumavě se motoristé mohou setkat s mrznoucí mlhou. Jesenicko hlásí zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření i na silnicích první třídy.

Na Přerovsku se kvůli silnému větru mohou tvořit sněhové jazyky.

V Krušných horách leží rozježděný sníh i na silnicích první třídy, teploty zda ráno klesly až 12 stupňů Celsia pod bod mrazu.

Po ráno zkomplikovala dopravu u Hřenska na Děčínsku nehoda osobního auta s autobusem, nikdo při ní nebyl zraněn.

 

Právě se děje

Další zprávy